• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jāatraisa katra radošie spēki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbs Eiropas likumdevējiem zelta kalnus nesola

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jāatraisa katra radošie spēki

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 29.janvārī, Rīgas pilī rīkoja tikšanos ar finanšu, ārlietu un akadēmisko aprindu ekspertiem – Žanetu Ozoliņu, Ilmāru Rimšēvicu, Indriķi Muižnieku, Aivi Roni, Ivaru Austeru, lai diskutētu par Davosas Pasaules ekonomikas forumā apspriestajām tendencēm globālajā politikā un ekonomikā saistībā ar Latvijas stratēģisko vietu un lomu globālajā konkurencē.

EKSPERTI.PNG (89156 bytes)
Ilmārs Rimšēvičs, Žaneta Ozoliņa, Vaira Vīķe–Freiberga,
Indriķis Muižnieks, Ivars Austers un Aivis Ronis
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Sarunas dalībnieki uzsvēra nepieciešamību pēc stratēģiskās domas un analīzes saistībā ar valsts turpmāko attīstību un lomu pasaulē. Kā sacīja Valsts prezidente, laikā, kad Latvija pēc dažiem mēnešiem kļūst par pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti, ir īpaši svarīgi formulēt turpmāko Latvijas stratēģisko virzību mūsdienu mainīgajā pasaulē. Pēc viņas teiktā, ir jāskata Latvijas attīstība kopējā Eiropas nākotnes kapacitātē, kā arī Latvijas kā valsts loma starp citiem pasaules spēlētājiem. Prezidente vērtēja valsts stratēģijas redzējumu kā būtisku priekšnoteikumu valsts efektīvai attīstībai: “Latvijai ir nepieciešama mērķtiecīga cilvēcisko resursu un ideju mobilizēšana savas konkurētspējas un izaugsmes nodrošināšanai.”
V.Vīķe–Freiberga sacīja, ka ir gatava Valsts prezidenta institūcijas paspārnē veidot Stratēģiskās analīzes komisiju, kura varētu konsolidēt dažādu nozaru prātus savas valsts attīstības labā.
Viena no komisijas darbības misijām, atzīmēja V.Vīķe–Freiberga, ir vienot akadēmiskās un politiskās vides potenciālu, kā arī radīt diskusiju un argumentāciju forumu, kas kalpotu lēmumu pieņemšanai un būtu pamats jaunam dialoga līmenim par Latvijas vietu, lomu un iespējām pasaules procesos. “Domājot par Latvijas stratēģiju modernajā pasaulē, ir būtiski skatīt valsts ārpolitikas un iekšpolitikas kvalitātes mijiedarbībā. Spēcīgas būs tās valstis, kas sadzīvos ar pārmaiņām pasaulē. Latvijai ir jābūt aktīvai uz pasaules skatuves, jo tikai tā jaunajā pasaules kārtībā iespējams īstenot valsts politiku, kas nodrošina iedzīvotājiem labklājību un drošību un padara valsti redzamu pasaulē,” teica V.Vīķe–Freiberga.
Sanāksmes dalībnieki atzīmēja, ka būtiska vērtība šādas komisijas darbībā būtu starpnozaru ieguldījumam, esot vienisprātis, ka Latvijai ir jāienāk Eiropā un pasaulē ar savu pienesumu, radošo potenciālu. Ž.Ozoliņa atzīmēja, ka, apzinoties sevi kā aktīvu “centru”, vienlaikus tā būtu iespēja veicināt valsts pozitīvu atpazīstamību, reizē sekmējot tautas pašapziņu. A.Ronis sacīja, ka viens no turpmākajiem Latvijas uzdevumiem ir radīt valsts attīstības redzējumu, kas iesaistītu iedzīvotājus tā īstenošanā un būtu šķērslis tālākai “smadzeņu” noplūdei. Tāpat diplomāts kā būtisku uzsvēra nepieciešamību pēc aktīvas ideju un jēdzienu aprites starp Latviju un pasauli. I.Rimšēvics atzīmēja, ka jāstimulē cilvēku radošā potenciāla izmantošana valsts interešu labā un jārod pasaules piemēri šā mērķa īstenošanai. I.Austers runāja par sasaisti starp cilvēka uztveri un stratēģiskās domas attīstības nozīmību valsts izaugsmē. I.Muižnieks sacīja, ka zinātnes vide jau sen ir “izsalkusi” pēc iespējām sasaistīt savus pētījumus ar valsts attīstību.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!