• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83735

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Tirdzniecības noteikumi

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas Fondu birža

Veids: noteikumi

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem

Apstiprināti: Rīgas Fondu biržas padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

1. Termini un jēdzieni

1.1. DVP (Delivery Versus Payment) — finanšu instrumentu piegāde pret samaksu, ko nodrošina Latvijas Centrālais depozitārijs (turpmāk tekstā — LCD) Rīgas Fondu biržā (turpmāk tekstā — Birža) noslēgtajiem un reģistrētajiem darījumiem.

1.2. Nepietiekams finanšu instrumentu daudzums — Biržas biedram nav pietiekami daudz finanšu instrumentu DVP veikšanai.

1.3. Nepietiekams naudas daudzums — Biržas biedram nav pietiekami daudz naudas DVP veikšanai.

1.4. Neto pozīcija — viena Biržas biedra saistību vai prasību kopums naudā vai finanšu instrumentos pret citiem Biržas biedriem, kas aprēķināts, ņemot vērā starp pusēm noslēgtos darījumus, pamatojoties uz savstarpējo ieskaitu.

1.5. Bruto pozīcija — kopējais Biržas biedra saistību vai prasību apjoms pret citu Biržas biedru naudā vai finanšu instrumentos.

1.6. Finanšu instrumentu šķira — tādu finanšu instrumentu kopums, kuros nostiprinātas viena un tā paša veida tiesības (akcijas, obligācijas un citi vērtspapīri).

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. RFB noteikumi “Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem” (turpmāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma 28.panta piektās daļas ceturto punktu.

2.2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek veikti norēķini starp Biržas biedriem.

2.3. Norēķini par Biržas tirdzniecības sesijā noslēgtajiem darījumiem tiek veikti, ievērojot DVP principu.

2.4. Naudas ieskaitīšanu finanšu instrumentu pārdevēja kontā vienlaikus ar finanšu instrumentu ieskaitīšanu pircēja kontā organizē LCD saskaņā ar LCD noteikumiem.

2.5. Dažādām finanšu instrumentu šķirām vai dažādos valūtas segmentos kotētajiem finanšu instrumentiem var tikt noteikti atšķirīgi norēķinu periodi. Norēķinu periodus nosaka Biržas Valde (turpmāk tekstā — Valde).

2.6. Pēc uzdevuma izpildes kāda no darījuma pusēm var pieprasīt norēķinu veicējam izpildītā uzdevuma apstiprināšanu.

2.7. Apstiprināšana var tikt noteikta, ja:

2.7.1. uzdevuma iesniedzējs un norēķinu veicējs ir viens Biržas biedrs;

2.7.2. uzdevuma iesniedzējs un norēķinu veicējs ir dažādi Biržas biedri;

2.7.3. norēķinu veicējs nav Biržas biedrs, bet ir LCD dalībnieks.

2.8. Pēc katras tirdzniecības sesijas Birža nosūta katram Biržas biedram paziņojumu par katra iesniegtā uzdevuma izpildi, daļēju izpildi vai neizpildi.

2.9. Ja Biržas biedrs ir ieguldījumu brokeru sabiedrība, paziņojums par ieguldījumu brokeru sabiedrības naudas neto pozīciju tiek nosūtīts arī kredītiestādei, kura veic naudas norēķinus ieguldījumu brokeru sabiedrības uzdevumā.

2.10. Ja ir nepieciešama izpildītā uzdevuma apstiprināšana, tad uzdevuma iesniedzējam tiek nosūtītas bruto pozīcijas finanšu instrumentiem un/vai naudai par katru šādu darījumu un šie darījumi netiek iekļauti neto pozīciju aprēķinā.

2.11. Pēc katras tirdzniecības sesijas Birža nosūta LCD norēķinu rīkojumu ar naudas un finanšu instrumentu neto un/vai bruto pozīcijām katrai finanšu instrumentu emisijai par katru Biržas biedru.

2.12. Lai nodrošinātu iesniegto uzdevumu izpildi, LCD noteiktajā termiņā Biržas biedram ir jābūt nepieciešamajam finanšu instrumentu daudzumam LCD un nepieciešamajam naudas daudzumam norēķinu kontā norēķinu kredītiestādē.

2.13. Ja darījuma puses tam piekrīt, Valde līdz norēķinu veikšanas brīdim ir tiesīga atcelt darījumu, ja ir pārkāptas Biržas noteikumu, nolikumu, Garantiju fonda noteikumu vai ar tiem saistīto lēmumu prasības vai arī tiek apdraudēta tirgus drošība.

3. Tiešie darījumi

3.1. Tiešā darījuma veikšanas dienā Biržas biedram tiek nosūtīts tiešo darījumu saraksts un bruto pozīcijas finanšu instrumentiem un naudai latos un/vai ārvalstu valūtās, kas ir jāpārskaita DVP procesā.

3.2. DVP tiešajiem darījumiem tiek veikts pēc tam, kad ir veikts DVP Biržas tirdzniecības sesijā noslēgtajiem darījumiem.

4. Saistību neizpilde un atbildība

4.1. Biržas biedrs ir atbildīgs par norēķinu veikšanu, ja viņa iesniegtais uzdevums tiek izpildīts.

4.2. Ja uzdevuma iesniedzējs un norēķinu veicējs ir dažādi Biržas biedri, tad:

4.2.1. līdz apstiprinājuma saņemšanai no norēķinu veicēja LCD atbildīgs par norēķinu veikšanu ir uzdevuma iesniedzējs;

4.2.2. pēc apstiprinājuma saņemšanas LCD atbildīgs par norēķinu veikšanu ir norēķinu veicējs.

4.3. Ja norēķinu veicējs nav Biržas biedrs, atbildīgs par norēķinu veikšanu ir Biržas biedrs — uzdevuma iesniedzējs.

4.4. Saistību neizpildes gadījumā Biržas biedrs, kurš ir cietis zaudējumus, var vērsties Valdē, lai tā pieprasa Biržas biedram, kuram ir bijis nepietiekams finanšu instrumentu vai naudas daudzums norēķinu veikšanai, atlīdzināt radītos zaudējumus.

4.5. Nepietiekams naudas daudzums:

4.5.1. Pēc LCD paziņojuma saņemšanas, ka Biržas biedram ir nepietiekams naudas daudzums norēķinu veikšanai, par darījuma otru pusi un par atliktajiem norēķiniem, Birža informē darījuma otru pusi, ka norēķini ir atlikti.

4.5.2. Ja norēķinu dienā Biržas biedrs nespēj veikt norēķinus par Biržā noslēgto darījumu, Garantiju fonds nodrošina nepieciešamo naudas daudzumu latos vai ārvalstu valūtā DVP veikšanai.

4.5.3. Ja Garantiju fonda līdzekļu apjoms nav pietiekams atliktā darījuma norēķinu veikšanai, otrai darījuma pusei tiek paziņots trūkstošās summas apjoms un tā Biržas biedra rekvizīti, kura dēļ tika atlikti norēķini.

4.5.4. Ja norēķinu veikšanai tiek izmantoti Garantiju fonda līdzekļi, Biržas biedra turpmākā darbība Biržā tiek apturēta līdz norēķinu veikšanai un soda naudu samaksai.

4.5.5. Biržas biedram, kuram ir nepietiekams naudas daudzums, jāmaksā:

4.5.5.1. soda nauda Garantiju fondam saskaņā ar Garantiju fonda noteikumiem;

4.5.5.2. soda nauda Biržai nolikumā ‘’Par Biržas pakalpojumu samaksu’’ noteiktajā kārtībā un apjomā;

4.5.5.3. jāieskaita Garantiju fondā izmantotais naudas līdzekļu apjoms.

4.6. Nepietiekams finanšu instrumentu daudzums:

4.6.1. Pēc LCD paziņojuma saņemšanas, ka Biržas biedram ir nepietiekams finanšu instrumentu daudzums norēķinu veikšanai, par darījuma otru pusi un par atliktajiem norēķiniem, Birža informē darījuma otru pusi, ka norēķini ir atlikti.

4.6.2. Ja norēķinu dienā finanšu instrumenti netiek sagādāti, darījuma otrai pusei tiek paziņoti tā Biržas biedra rekvizīti, kura dēļ tika atlikti norēķini.

4.6.3. Biržas biedram, kuram ir nepietiekams finanšu instrumentu daudzums, ir jāmaksā:

4.6.3.1. soda nauda Biržai nolikumā “Par Biržas pakalpojumu samaksu” paredzētajā kārtībā un apjomā.

4.6.3.2. soda nauda darījuma apjomā, no kuras 50 % ir iemaksājami Garantiju fondā, 50 % — otrai darījuma pusei.

4.6.4. Pēc LCD paziņojuma saņemšanas par nepietiekamu finanšu instrumentu daudzumu Biržas biedra turpmākā darbība Biržā tiek apturēta līdz norēķinu veikšanai un soda naudas samaksai.

5. Citi jautājumi

5.1. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 1997.gada 18.decembra Rīgas Fondu biržas padomes sēdē pieņemtais nolikums “Par naudas un vērtspapīru norēķiniem”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!