• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par biržas biedriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83738

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas Fondu birža

Veids: noteikumi

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Par biržas biedriem

Apstiprināti: Rīgas Fondu biržas padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

1. Vispārīgie nosacījumi

1.1. Rīgas Fondu biržas (turpmāk tekstā — Birža) noteikumi “Par biržas biedriem” (turpmāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — likums) 28.panta piektās daļas piekto punktu.

1.2. Šie noteikumi nosaka Biržas biedra statusa iegūšanas un izmantošanas apstākļus un kārtību, Biržas biedra tiesības un pienākumus, kā arī Biržas biedra statusa zaudēšanas kārtību.

1.3. Jebkuru šajos noteikumos paredzēto Biržas Valdes (turpmāk tekstā — Valde) lēmumu var pārsūdzēt Biržas Padomē (turpmāk — Padome) 30 dienu laikā pēc tā pieņemšanas. Padome šo sūdzību izskata 30 dienu laikā un pieņem lēmumu par Valdes lēmuma atcelšanu vai atstāšanu spēkā. Līdz Padomes lēmuma pieņemšanai Valdes lēmums paliek spēkā.

1.4. Biržas biedrs ir persona, kas ir tiesīga savā vārdā pirkt un pārdot finanšu instrumentus Biržā.

2. Biržas biedra statusa iegūšana

2.1. Lēmumu par Biržas biedra statusa piešķiršanu un zaudēšanu pieņem Valde.

2.2. Biržas biedra statusu var iegūt:

2.2.1. ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kura ir saņēmusi Komisijas licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai;

2.2.2. dalībvalstī reģistrēta ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kura Latvijas Republikā ir atvērusi filiāli un likumā noteiktā kārtībā ir tiesīga uzsākt ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu;

2.2.3. ārvalstī reģistrēta sabiedrība, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus un ir likumā noteiktā kārtībā reģistrēta Komisijā.

2.3. Lēmumu par Biržas biedra statusa piešķiršanu pieņem Valde mēneša laikā no pretendenta pieteikuma iesniegšanas dienas.

2.4. Pieteikumā norāda šādu informāciju:

2.4.1. pretendenta nosaukumu un juridisko adresi;

2.4.2. ziņas par pretendenta vadību (vārds, uzvārds, ieņemamais amats, adrese, tālrunis);

2.4.3. ziņas par pretendenta dalību citās uzņēmējsabiedrībās, ja pretendenta daļa šajās uzņēmējsabiedrībās ir lielāka par 10%;

2.4.4. ziņas par materiālajiem un organizatoriskajiem priekšnosacījumiem darbības veikšanai — kapitālsabiedrības vai kredītiestādes brokeru nodaļas organizatorisko struktūru un strādājošo skaitu.

2.5. Pieteikumam pievieno šādus dokumentus:

2.5.1. reģistrācijas apliecības kopiju;

2.5.2. Latvijā reģistrētai kredītiestādei vai ārvalstu filiālei — Komisijas izsniegtās licences kredītiestādes darbībai kopiju;

2.5.3. ieguldījumu brokeru sabiedrībai — Komisijas izsniegtās licences ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai kopiju;

2.5.4. dalībvalstu ieguldījumu brokeru sabiedrībai vai kredītiestādei — izcelsmes valstī izsniegtās licences kopiju;

2.5.5. ārvalstu sabiedrībām, kuras sniedz ieguldījumu pakalpojumus — apliecinājumu par reģistrāciju Komisijā;

2.5.6. apliecinājumu par dalību Latvijas Centrālajā depozitārijā (turpmāk tekstā — LCD), ja ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde ir LCD dalībnieks;

2.5.7. datus par pretendenta saimniecisko un finansiālo darbību pēdējā gada laikā (tikko izveidotai kapitālsabiedrībai jāiesniedz biznesa plāna kopija un bilance).

2.6. Valde rakstveidā paziņo pretendentam par Biržas biedra statusa piešķiršanu. Paziņojumā tiek norādīts lēmuma pieņemšanas datums, kā arī iestāšanās maksas apjoms un iemaksas termiņš.

2.7. Biržas biedra iestāšanās maksas apjomu un maksāšanas kārtību nosaka nolikums “Par Biržas pakalpojumu samaksu”.

2.8. Biržas biedrs ir tiesīgs uzsākt darbību Biržā tikai pēc tam, kad tas iemaksājis iestāšanās maksu un noslēdzis ar Biržu līgumu.

2.9. Ja Biržas biedra statuss netiek piešķirts, Valde rakstveidā paziņo pretendentam atteikuma iemeslu. Ja iespējams novērst nepilnības un trūkumus, kas bijuši par pamatu atteikumam, un tie tiek novērsti, pretendentam ir tiesības iesniegt dokumentus atkārtoti un dokumenti tiek izskatīti šo noteikumu 2.3.punktā noteiktajā kārtībā.

2.10. Biržas biedra pretendentam ir tiesības iesniegt pieteikumu ne biežāk kā divas reizes gadā, izņemot 2.9. punktā minētajā gadījumā.

3. Biržas biedra tiesības un pienākumi

3.1. Biržas biedram ir tiesības un pienākumi, kas noteikti likumā, Biržas noteikumos, nolikumos, Padomes un Valdes lēmumos.

3.2. Visiem Biržas biedriem ir vienādas tiesības un pienākumi.

3.3. Tikai Biržas biedrs ir tiesīgs veikt darījumus Biržā.

3.4. Biržas biedram ir tiesības veikt darījumus tikai tajos valūtas segmentos, kuros Valde tam ir piešķīrusi tiesības.

3.5. Biržas biedram ir tiesības griezties Padomē vai Valdē ar iesniegumu, pretenziju vai cita veida pieteikumu jautājumos, kas saistīti ar Biržas darbību, darījumiem Biržā vai Biržas biedra tiesībām un pienākumiem, un saņemt pamatotu atbildi rakstveidā. Biržas biedram ir tiesības pieprasīt Valdei veikt pasākumus, lai novērstu nepilnības vai trūkumus Biržas darbībā, un saņemt par tiem rakstveida paskaidrojumus.

3.6. Lai nodrošinātu regulētajos tirgos iekļauto vērtspapīru piedāvājuma un pieprasījuma koncentrāciju vērtspapīru cenas noteikšanai, Biržas biedram jāveic darījumi ar regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem, izmantojot Biržas tirdzniecības sistēmu vai slēdzot tiešos darījumus saskaņā ar Biržas “Tirdzniecības noteikumiem”.

3.7. Darījumus Biržā Biržas biedra vārdā slēdz brokeri. Brokeris ir Biržas biedra darbinieks, kuram Biržas biedrs ir piešķīris tiesības darboties Biržā un kuram Valde ir piešķīrusi Biržas brokera statusu.

3.8. Biržas biedram ir tiesības jebkurā laikā atsaukt savu brokeri no darbības Biržā.

3.9. Biržas biedrs atver un tur naudas norēķinu kontu LCD izraudzītā norēķinu kredītiestādē vai arī izmanto tādas kredītiestādes pakalpojumus, kurai ir naudas norēķinu konts LCD izraudzītā kredītiestādē.

3.10. Lai Biržas biedrs varētu veikt darījumus Biržā, tam ir jābūt Garantiju fonda dalībniekam.

3.11. Biržas biedram jāveic maksājumi nolikumā “Par Biržas pakalpojumu samaksu” noteiktajā kārtībā un apjomos.

3.12. Biržas biedram ir jābūt apzinīgam, lojālam un taisnīgam pret citiem Biržas biedriem, Biržas darbiniekiem un saviem klientiem.

3.13. Biržas biedrs klienta uzdevumā nodod Biržai uzdevumu par darījuma veikšanu. Biržas biedram jānodrošina katrs klients ar precīzu, pilnīgu un līdzvērtīgu informāciju par visiem klienta uzdevumā noslēgtajiem darījumiem. Biržas biedrs paziņo klientam par uzdevuma izpildi. Šim nosacījumam ir jābūt ietvertam Biržas biedra un klienta savstarpēji noslēgtajā līgumā.

3.14. Biržas biedram ir pienākums izpildīt visus viena veida uzdevumus līdzvērtīgi.

3.15. Biržas biedrs regulāri iesniedz Biržai zvērināta revidenta apstiprinātus darbības gada pārskatus.

3.16. Biržas biedram nav atļauts veikt negodīgus darījumus un tirgus manipulācijas ar finanšu instrumentiem.

4. Biržas biedra darbības apturēšana un statusa zaudēšana

4.1. Valde veic uzraudzību pār Biržas biedru darbību Biržā.

4.2. Valde var apturēt Biržas biedra darbību Biržā gadījumos, ja:

4.2.1. Biržas biedrs neievēro likuma prasības, noteikumus, nolikumus, Garantiju fonda noteikumus vai ar tiem saistītos Padomes un Valdes lēmumus;

4.2.2. Biržas biedra darbība apdraud tirgus drošību vai ir pretrunā ar godīgu praksi.

Atsevišķos gadījumos, ja Valdi nav iespējams sasaukt vai tā nav lemttiesīga, Biržas biedra darbību Biržā uz piecām darba dienām var apturēt Valdes priekšsēdētājs (prezidents) vai, tā prombūtnē, priekšsēdētāja vietnieks (viceprezidents).

4.3. Valde savu lēmumu rakstveidā iesniedz Biržas biedram.

4.4. Ja Komisija ir apturējusi Biržas biedra licenci vai uz laiku ir aizliegusi ārvalstu sabiedrībai sniegt ieguldījumu pakalpojumus ar Latvijas Republikā reģistrētajiem finanšu instrumentiem, Biržas biedra darbība Biržā ir automātiski apturēta.

4.5. Lēmumu par Biržas biedra statusa anulēšanu pieņem Valde viena mēneša laikā, ja Biržas biedrs neievēro likumus, Biržas noteikumus, Garantiju fonda noteikumus, Biržas nolikumus, Padomes un Valdes lēmumus.

4.6. Ja Komisija ir anulējusi Biržas biedra licenci vai izslēgusi ārvalstu sabiedrību, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus, no Komisijas reģistra, Biržas biedra statuss ir automātiski anulēts.

5. Citi jautājumi

5.1. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2000.gada 21.septembrī Vērtspapīru tirgus komisijas sēdē apstiprinātais nolikums “Par biržas biedriem”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!