• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēciens ejošā vilcienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp uzticību un godaprātu

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēciens ejošā vilcienā

Ruta Celitāne, Tukuma domes priekšsēdētāja

– Domes darbiniece raksturoja jūs kā aktīvu deputāti, sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju. Kāds bijis jūsu ceļš līdz domes priekšsēdētāja amatam?
– Visa mana līdzšinējā darba dzīve ir saistīta ar pedagoģiju. Par Tukuma domes deputāti kļuvu pēdējās pašvaldību vēlēšanās. Esmu azartisks cilvēks, kuram dzīve ik pa laikam piespēlējusi izaicinājumus. Savulaik esmu uzteikusi labu darbu un izvēlējusies sākt visu no nulles. Mans darbs, laiks, spēks un izdoma 11 gadus ieguldīta Tukuma rajona Apšuciema ekoskolas atjaunošanā un veidošanā. Neraugoties uz savu stūrgalvību un spītību, vadot šo skolu, iemācījos spēju uzņemties atbildību un pazemību pret cilvēku šā vārda labākajā nozīmē. Arī pēdējā darbavieta – Tukuma rajona izglītības pārvalde – man iemācīja uzklausīt un nepagriezt muguru citu vajadzībām.
– Kāpēc, jūsuprāt, Tukuma domes priekšsēdētāja amatu piedāvāja tieši jums?
– Nesamierināmība starp 11 dažādi domājošiem cilvēkiem Tukuma domē brieda ilgi. Apstākļi sagadījās tā, ka nebija vēlmes citam citu uzklausīt. Jurim Šulcam bija gan domes deputātu atbalsts, gan profesionāli darbinieki, taču laika gaitā tas palēnām sāka zust. Tā politikā notiek. Vienīgi nesaprotami ir tas, ka domes valdošo frakciju pameta nevis viens, bet četri deputāti. Pēdējo mēnešu notikumi Tukuma domē katram lika domāt, vērtēt un šaubīties. Vienīgais, ko šajā brīdī varu aizvien jautāt Jurim Šulcam – kāpēc nebija sarunu starp valdošo koalīciju un opozīciju, lai rastu risinājumu. Pieļauju, ka arī man būs kļūdas, taču vienu es noteikti nepieļaušu. Es uzskatu, ka starp cilvēkiem – deputātiem, darbiniekiem, iedzīvotājiem – sapratne rodas, runājot un uzklausot viedokļus. Kļūt par Tukuma domes priekšsēdētāju nebija mans mērķis. Visas iespējamās mēra kandidatūras pirms tam tika koleģiāli apspriestas. Uzskatu, ka tas ir pārējo koalīcijas deputātu uzticības kredīts, kuru nāksies apliecināt savā darbā. Šodien nezinu, kā veiksies.
– Līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām ir atlicis gads. Ko vēlaties šajā laikā Tukuma domes darbā mainīt?
– Gads pašvaldības vadībā ir ļoti īss laika sprīdis. Neslēpju, ka esmu izdarījusi ļoti lielu uzdrīkstēšanos – būt pilsētas domes priekšsēdētāja pēc Jura Šulca. Gan pašvaldību, gan visas valsts mērogā Juri Šulcu pazīst kā atbildīgu, kompetentu un spējīgu pašvaldības vadītāju un darba pārzinātāju. Uzskatu, ka viņa pieredze ir labs starta kapitāls, veidot karjeru tālāk. Taču es uzticos Tukuma domes darbiniekiem, kas notikušajās politiskajās pārmaiņās pietiekami daudz cietuši.
– Ko, šādi sakot, domājat?
– Juris Šulcs pašvaldībā ir strādājis 14 gadus un ieaudzis šajā vidē. Domes darbinieku dzīve un darbs šajos mēnešos tika ierauti neziņas ritenī. Lielā mērā tas bija saistīts ar nedrošību pārmaiņu priekšā. Šādas bailes un nevēlēšanās pieņemt jauno ir cilvēcīgas.
– Tomēr šie cilvēki šobrīd visi strādā un turpmāk gaidīs jūsu atbalstu, rīkojumus.
– Man nav pieredzes pašvaldības darbā, izņemot deputāta pienākumus. Taču manī ir dzīvs Dullā Daukas sindroms – kas būs aiz nākamā līkuma.
– Piekritīsit, ka ar interesi vien gaidīt notiekošo ir pārgalvīgi. Vai esat paredzējusi veidot jaunu darbības programmu?
– Domāju, ka dzīve rādīs darāmo. Patlaban nozīmīga ir pašvaldības budžeta pieņemšana. Šā gada laikā jāizšķiras par novadu izveidi. Tuvākajā laikā paredzēta arī tikšanās ar visu Tukuma rajona pašvaldību vadītājiem, kurā pārrunāsim iespējamos novadu variantus. Iespējamais Tukuma novads ir labi izpētīts, un uz šā projekta pamata sagatavots Eiropas strukturālo fondu līdzekļu piesaistes Tukuma novada izglītības infrastruktūras projekts. Arī mūs interesē valsts atbalsts un iespējamo novada partneru ieguldījums. Ir skaidrs, ka, veidojot novadu, Tukumā būs sociālo garantiju un citu resursu pārdale visa novada ietvaros.
Esmu iecerējusi tuvākajā laikā tikties ar Tukuma pilsētas pašvaldības uzņēmumu vadītājiem, lai iepazītos ar to darbību un saimniecisko dzīvi. Patlaban man uz darbagalda atrodas domes darbinieku sagatavotas atskaites, kurās izklāstīts sava darba novērtējums. Veidojot saikni ar iedzīvotājiem, vēlos uzklausīt viņu viedokli.
– Par vienu no šķēpiem, kas lauza iepriekšējo valdošo domes frakciju, uzskata pašvaldības uzņēmuma domājamo daļu nodošanu privatizācijai. Kā jūs balsojāt?
– Es balsoju par privatizāciju. Esmu iedziļinājusies šajā jautājumā un izvērtējusi, ka Rīgas tuvums it kā nodrošina situētu iedzīvotāju veselības problēmu risināšanu Rīgā esošajās medicīnas iestādēs. Tomēr daļa Tukuma un Tukuma rajona iedzīvotāju šādas iespējas nevar izmantot akūtos gadījumos un ierobežotās maksātspējas dēļ. Par pirmo domstarpību iemeslu uzskatu nesakārtoto apsaimniekošanas jautājumu Tukuma pilsētas slimnīcā un poliklīnikā. Manuprāt, visām rajona pašvaldībām, kas vēlas izmantot pilsētas slimnīcas un poliklīnikas pakalpojumus, līdz 1.martam būtu jāsniedz atbilde par savu iespējamo atbalstu šos uzņēmumus pārveidot par publisko aģentūru. Ja atbildes ir pozitīvas, es saskatu, ka perspektīvā šo uzņēmumu varētu vadīt pieredzējis ekonomists.
Vēlme strādāt citādi un veikt pārmaiņas nāca no poliklīnikas ārstiem. Šo cilvēku viedoklis domei bija jāuzklausa. Bez tam, ja līdz šim esmu balsojumos atbalstījusi dažādu citu pašvaldības objektu privatizāciju, mani izbrīnīja kategoriskā nostāja – iebilst pret šo objektu domājamo daļu privatizāciju. Esmu apskatījusi šo ģimenes ārstu darba telpas, kurās ieguldīti privātie līdzekļi iekārtojuma uzlabošanai. Iepazinusies ar projektiem, kuros izklāstīts attīstības redzējums. Man nav nekādu privātu interešu, un mana balsojuma mērķis ir cerība, ka reiz nonāksim pie kvalitatīviem pakalpojumiem medicīnas jomā.
– Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters norādīja, ka Tukuma domes iepriekš pieņemtais lēmums par šo objektu domājamo daļu nodošanu privatizācijai ir nelikumīgs. Turklāt mazākā puse domes deputātu iebilst pret privatizāciju. Kāpēc?
– Oponenti izteica viedokli, ka šīs telpas iespējams piedāvāt, slēdzot ilgtermiņa nomas līgumu – uz 99 gadiem. Kurš privātuzņēmējs labprāt piekristu šādiem nosacījumiem? Jāatzīst, arī mūsu domnieki, kas nodarbojas ar uzņēmējdarbību, šādu praksi pret sevi nepieļauj.
– Kādas redzat turpmākās attiecības ar domes deputātiem, lai darbs ritētu konstruktīvi?

– Attiecības centīšos veidot koleģiālas. Man nav grūti pajautāt padomu, ja tas nepieciešams. Ceru, ka negatīvais aizmirsīsies un spēsim strādāt, raugoties uz priekšu. Kļūt par deputāti, par politiķi man nekad nav bijis pašmērķis. Uzskatu to par piedāvājumu un lēnām veidojos par politiķi. Darba gadu līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām vairāk saredzu kā Tukuma iekšējo problēmu sakārtošanas laiku.
Vai Tukuma domē starp deputātiem, jūsuprāt, vairāk dominē partiju attiecības vai konstruktīvisms attiecībā uz pilsētas attīstību?
– Pašreizējā koalīcija – seši domnieki – pārstāv piecus politiskos spēkus. Ne partijas cilvēkus šķir vai vieno, bet godaprāts un uzticēšanās. Esmu pateicīga manu kolēģu spējai vienoties bez aizmugurējām savtīgām interesēm. Tas nozīmē, ka politika reģionos var būt arī tīra spēle.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!