• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83855

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Glabājot vērtības, kas nav ar zeltu atsveramas

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam

Īstenojot Hipotēku bankas jau vairākus gadus vadītās un virzītās mazo un vidējo uzņēmumu attīstības kreditēšanas programmas otro posmu, sākusies aizdevumu piešķiršana pamatprogrammas un četru speciālo programmu ietvaros. Pirms četriem gadiem aizsāktā programma tagad tiek turpināta ar Eiropas Investīciju bankas atbalstu. Mūsu valsts mazo un vidējo uzņēmumu investīciju projektu finansēšanai atvēlēti 30 miljoni eiro, bet

valsts šim kredītam piešķīrusi 20 miljonu latu galvojumu.

Par mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), kā zināms, tiek uzskatīts uzņēmums, kurā ir ne vairāk kā 250 strādājošo un kura apgrozījums nepārsniedz 23 miljonus latu, bet privātais kapitāls tajā nedrīkst būt mazāks par 51 procentu.
Hipotēku bankas (HB) kredītdirektors Jēkabs Krieviņš skaidro, ka MVU attīstības kreditēšanas programma orientēta tieši uz investīcijām – ieguldījumiem pamatlīdzekļos un iekārtās, lai paplašinātu ražošanu, uzlabotu efektivitāti un konkurētspēju. Viņaprāt, šī programma būs ļoti labs instruments uzņēmumu konkurētspējas nodrošināšanai, iestājoties Eiropas Savienībā, kas ļaus izpildīt dažādas ES normatīvajos aktos izvirzītās prasības, kā arī līdzfinansējums ES fondu apguvei.
Salīdzinājumā ar līdzšinējo bankas piedāvājumu ir atvieglotas ķīlas nodrošinājuma prasības. Līdz šim banka bija gatava aizdot 75 procentus no ķīlas vērtības, bet tagad aizdevuma summa pieaugusi līdz 85 procentiem no nodrošinājuma vērtības. Kā uzsver J.Krieviņš, izmaiņu mērķis ir veicināt resursu pieejamību. Savukārt no uzņēmēja tiek prasīta līdzdalība projektā vismaz 20 procentu apmērā. Aizdevumu maksimālais termiņš ir desmit gadu, un tos iespējams saņemt ASV dolāros, eiro un latos. Līdz šim aizdevumi latos šajā sektorā netika piešķirti, tādēļ jaunais piedāvājums tiek vērtēts kā valūtas risku mazinošs un efektivitāti uzlabojošs. Arī procentu likmes ir nedaudz samazinātas salīdzinājumā ar iepriekšējo līmeni.
Ņemot vērā statistikas datus par MVU skaitu uz tūkstoš iedzīvotājiem, kas mūsu valstī ir ļoti mazs, liela uzmanība tiks pievērsta uzņēmējdarbības uzsācējiem, kā arī strauji augošajiem MVU, kas prasa papildu resursu piesaisti. Par uzņēmējdarbības uzsācējiem tiek uzskatīti uzņēmumi, kuri darbojas ne ilgāk kā divus gadus un kuros strādājošo skaits nepārsniedz simtu. Programmas mērķis ir atbalstīt uzņēmumus, kas ir pašā darbības sākuma stadijā, kuriem ir konkurētspējīgi projekti, ekonomiskā dzīvotspēja un spēja atpelnīt ieguldītos līdzekļus. Kopējā aizdevumu summa mazajiem projektiem ir 150 tūkstoši eiro. Lai atvieglotu aizdevumu pieejamību, minimālā līdzdalība konkrētajā projektā samazināta divas reizes – līdz šim tā bija 20 procentu no projekta vērtības, tagad – 10 procentu. Turklāt uzņēmumiem, kas būs izstrādājuši perspektīvu biznesa plānu un labi sagatavojuši projektu, banka ir gatava piešķirt aizdevumu pat 100 procentu apmērā no ķīlas vērtības.
Strauji augošo uzņēmumu speciālās programmas ietvaros tiks kreditēti uzņēmumi, kas ievērojami paplašina savu darbību – vienalga, vai tās būtu investīcijas iekārtu nomaiņai vai jaudas palielināšanai. Šajā sektorā maksimālā aizdevumu summa ir 250 tūkstoši eiro, un maksimālais aizdevuma izmantošanas termiņš ir desmit gadu. Lai uzņēmumiem ar mazākiem līdzekļiem dotu iespēju saņemt lielāku kredītu, atviegloti līdzdalības un nodrošinājuma kritēriji.
Vēl divas apakšprogrammas tiks īstenotas, turpinot HB jau agrāk uzsākto atbalstu uzņēmumiem, kas pieder sievietēm, kurus vada sievietes vai kuros vismaz 75 procenti nodarbināto ir sievietes, kā arī uzņēmumiem īpaši atbalstāmos Latvijas reģionos. Šo programmu nosacījumi paredz aizdevumiem sevišķi izdevīgas procentu likmes (aizdevumiem eiro – 2,75–4,25%+6 mēnešu EURIBOR, aizdevumiem latos – 2,5–4,5%+6mēnešu RIGIBOR). Turklāt, kā informē HB prezidents Inesis Feiferis, drīz tiks pabeigta jauna sieviešu uzņēmējdarbības atbalsta programma, ko finansēs Ziemeļu Investīciju banka un Eiropas Padomes Attīstības banka.
Kreditēšanas programma aptver visas nozares, izņemot primāro lauksaimniecību, kam pieejamas citas atbalsta programmas. Īpaši tiks atbalstīta uzņēmējdarbība apstrādes rūpniecībā, kā arī viesnīcu, tūrisma, būvniecības, tirdzniecības, pakalpojumu un ar lauksaimniecību saistītas uzņēmējdarbības jomās, priekšroku dodot projektiem, kas vērsti uz enerģijas taupīšanu un saudzīgu attieksmi pret vidi. Bez primārās lauksaimniecības netiks atbalstīta tabakas ražošana, finanšu starpniecība, apdrošināšana, operācijas ar nekustamo īpašumu, azartspēles, ieroču tirdzniecība un ar tām saistītas darbības sfēras.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

MVU attīstības kreditēšanas programmas līdzšinējās darbības rezultāti

– No programmas sākšanas līdz 2003.gada 31.decembrim programmas ietvaros HB piešķīrusi 1009 aizdevumus kopsummā par 48,5 miljoniem eiro.
– Aizdevumu piešķiršana veicinājusi aptuveni 2800 jaunu darba vietu radīšanu Latvijas tautsaimniecībā. Vienas darba vietas izveidošanas vidējās izmaksas (aizdevuma lielums) ir 17,3 tūkstoši eiro (11,6 tūkstoši latu).
– MVU attīstības aizdevumi ir salīdzinoši nelieli – vidējais aizdevumu lielums ir 48 tūkstoši eiro (32,4 tūkstoši latu).
– Piešķirto aizdevumu vidējā procentu likme ir 6,76 procenti gadā.
– MVU pašu līdzdalība MVU attīstības kreditēšanas programmā veido aptuveni 27,2 miljonus eiro, tātad realizējot programmu, Latvijas ekonomikā ieguldīti aptuveni 75,7 miljoni eiro.
– 29 procenti no piešķirtās aizdevumu summas ieguldīti apstrādes rūpniecībā, 26 procenti – tirdzniecībā, 11 procentu – viesnīcu un ēdināšanas nozarē, 11 procentu – pakalpojumu sfērā.

Pēc EM un HB informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!