• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesa atdod LMT akcijas valstij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83893

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Japānas vēstnieks atvadās no Latvijas

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesa atdod LMT akcijas valstij

Rīgas apgabaltiesa vakar, 3.februārī, pilnībā apmierināja Ģenerālprokuratūras prasību ar lūgumu atcelt vairākus lēmumus par BO VAS “Latvijas valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) piederošo SIA “Latvijas mobilais telefons” (LMT) kapitāla daļu pārdošanu LVRTC meitas uzņēmumam akciju sabiedrībai “Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs” (DLRTC).
Tiesa atzina, ka savulaik lēmumi pieņemti, pārkāpjot likumus, kas nosaka rīcību ar valsts mantu, tās pārdošanu vai cita veida atsavināšanu. LMT daļas nodotas valsts īpašumā, nosakot, ka LVRTC ir to turētājs. LVRTC pārstāvji, kā arī pārējie lietas dalībnieki – Satiksmes ministrija, DLRTC un LMT – iepriekš lūdza tiesu noteikt, ka LMT kapitāla daļas ir atgriežamas LVRTC īpašumā, nevis tikai turējumā. Tomēr, noklausoties spriedumu, neziņā par tālāko rīcību palika vien LVRTC pārstāvis, zvērināts advokāts Ivars Grunte, kurš žurnālistiem atzina, ka turētājs nav tas pats, kas īpašnieks, un LVRTC līdz šim bijis tieši īpašnieks.
Prasības pieteikums tiesā bija iesniegts, pamatojoties uz ģenerālprokurora Jāņa Maizīša veikto pārbaudi par LMT 2530 pamatkapitāla daļu, kuru turētājs bija LVRTC, atsavināšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām. Tiesai tika lūgts atcelt LVRTC akcionāru sapulces 2000.gada 27.septembra lēmumu daļā, kurā atbalstīta LVRTC piederošo LMT kapitāla daļu nodošana DLRTC īpašumā un LVRTC toreizējā priekšsēdētāja Māra Paudera pilnvarošana parakstīt kapitāla daļu pirkšanas līgumu. Tāpat prasības pieteikumā bija izteikts lūgums atcelt LVRTC valdes 2000.gada 29.septembra lēmumu daļā par kapitāla daļu pirkuma līguma noslēgšanu ar DLRTC un 2530 LMT kapitāla daļu nodošanu tā īpašumā, kā arī dot uzdevumu M. Pauderam parakstīt minēto līgumu un veikt visas nepieciešamās darbības, sagatavot un parakstīt visus vajadzīgos dokumentus kapitāla daļu nodošanai DLRTC īpašumā.
Ģenerālprokurors tiesai lūdza arī atzīt par spēkā neesošu 2000.gada 29.septembrī starp LVRTC un DLRTC noslēgto līgumu no tā noslēgšanas brīža, jo lēmumi un tiem sekojošā līguma noslēgšana ir pretrunā ar daudzu normatīvo aktu prasībām.
Līdz šim tiesa bija apmierinājusi prokuratūras lūgumu apķīlāt DLRTC piederošās LMT kapitāla daļas, kuras veido 23 procentus no uzņēmuma pamatkapitāla un kuru vērtība tiek lēsta vairākos simtos miljonu latu. Šādu tiesas rīcību var vērtēt kā zināmu Latvijas puses panākumu minētās ciparu televīzijas afēras kontekstā.
Kapitāla daļas tagad ir valsts kontrolē un pagaidām pasargātas no iespējas, ka tās varētu pārņemt “Kempmayer”. Tā jau to mēģināja darīt pērn septembrī, lūdzot Rīgas apgabaltiesu nodrošināt britu kompānijas iespējamo prasību pret DLRTC ar kapitāla daļām, kuru oficiālā vērtība minēta 26,8 miljoni latu. Oktobrī “Kempmayer” iesniedza prasību Stokholmas Starptautiskās tirdzniecības palātas šķīrējtiesā Stokholmas starptautiskajā arbitrāžas tiesā.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!