• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu instrumentu operāciju veikšanas kārtību starp LCD un Latvijas Banku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.16

Par grozījumiem "Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību darbību reglamentējošo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauju saņemšanas un informācijas sniegšanas noteikumos"

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 13

Pieņemts: 23.01.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.13

Par finanšu instrumentu operāciju veikšanas kārtību starp LCD un Latvijas Banku

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk tekstā — LCD) noteikumi Nr.13 “Par finanšu instrumentu operāciju veikšanas kārtību starp LCD un Latvijas Banku” (turpmāk tekstā — Noteikumi) nosaka finanšu instrumentu operāciju veikšanas kārtību starp LCD un Latvijas Banku (turpmāk tekstā — LB). Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likums) 94.panta otrās daļas pirmo un ceturto punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst Likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kas iegrāmatoti LCD, un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.

1.3. Korespondējošais nominālais konts — finanšu instrumentu konts, kurā tiek uzskaitīti LCD dalībnieku vai LB organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas dalībnieku turējumā esošie finanšu instrumenti.

1.4. Vienkāršais (beznaudas) pārvedums — norēķinu operācija ar finanšu instrumentiem, kuras rezultātā finanšu instrumentus pārskaita no viena finanšu instrumentu konta uz citu finanšu instrumentu kontu.

1.5. Finanšu instrumentu notikums — ir jebkurš fakts vai apstāklis, kas iespaido finanšu instrumentu raksturlielumus, kā arī emitenta rīcība, izpildot saistības pret finanšu instrumentu īpašnieku (akcionāru sapulce, dividenžu izmaksa).

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

2.1.1. LCD iegrāmato, uzskaita un dzēš Latvijas Republikas valsts (turpmāk tekstā — Valsts) emitētus finanšu instrumentus;

2.1.2. starp LCD un LB veicami finanšu instrumentu pārvedumi;

2.1.3. LCD izpilda finanšu instrumentu notikumus Valsts emitētiem finanšu instrumentiem un LCD iegrāmatotiem finanšu instrumentiem, ja tie ieskaitīti LB korespondējošajā nominālajā kontā LCD.

2.2. Ar finanšu instrumentu pārvedumiem saistīto grāmatojumu atspoguļošanai izmanto LCD dalībnieku, finanšu instrumentu kontu un pārveduma uzdevuma veidu klasifikatoru atbilstoši LCD noteikumiem Nr.11 “Par datu apmaiņu”.

3. Valsts emitētu finanšu instrumentu iegrāmatošana LCD

3.1. Valsts finanšu instrumentu emitents (turpmāk tekstā — Emitents) vai Emitenta pilnvarota persona var vienoties ar LCD par Valsts emitētu finanšu instrumentu emisijas iegrāmatošanu LCD, noslēdzot attiecīgu līgumu.

3.2. Valsts finanšu instrumentu iegrāmatošanas kārtību regulē LCD noteikumi Nr.2 “Par finanšu instrumentu emisijas iegrāmatošanu”, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

4. LCD un LB savstarpējā finanšu instrumentu uzskaite

4.1. Lai nodrošinātu Valsts emitēto finanšu instrumentu uzskaiti LCD, LB ir atvērusi LCD korespondējošo nominālo kontu LB organizētajā vērtspapīru norēķinu sistēmā;

4.2. Lai nodrošinātu LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu uzskaiti LB, LCD ir atvēris LB korespondējošo nominālo kontu LCD finanšu instrumentu uzskaites sistēmā.

4.3. Valsts emitēto finanšu instrumentu uzskaites kārtību LCD regulē LCD noteikumi Nr.3 “Par finanšu instrumentu uzskaiti un finanšu instrumentu notikumu izpildi”, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

5. Finanšu instrumentu pārveduma operācijas starp LCD un LB

5.1. Lai veiktu pārveduma operāciju starp LCD un LB, LCD dalībniekam jāiesniedz LCD vienkāršā (beznaudas) pārveduma uzdevums saskaņā ar LCD noteikumos Nr.4 “Par finanšu instrumentu pārvedumiem” noteikto kārtību, norādot saņēmēja rekvizītus LB:

LB kods: 0042

Darbības veids: 21

Konta veids: 02

Saņēmēja BIC (Bank Identifier Code) kods: LB dalībnieka BIC kods

5.2. LCD un LB iegrāmatotu finanšu instrumentu pārvedumu kārtību starp LCD un LB nosaka 2004.gada 8.janvāra “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas”.

5.3. LCD izpilda pārveduma uzdevumu LCD finanšu instrumentu uzskaites sistēmā saskaņā ar LCD noteikumos Nr.4 “Par finanšu instrumentu pārvedumiem” noteikto kārtību, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

6. Procentu ienākuma samaksa Valsts emitētiem finanšu instrumentiem

LCD uzskaitītu Valsts finanšu instrumentu procentu izmaksas kārtību regulē LCD noteikumi Nr.8 “Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu”, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

7. Pamatsummas izmaksa un dzēšana Valsts emitētiem finanšu instrumentiem

LCD uzskaitītu Valsts finanšu instrumentu pamatsummas izmaksas un dzēšanas kārtību regulē LCD noteikumi Nr.8 “Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu”, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

8. Citu finanšu instrumentu notikumu izpildes kārtība

Citu finanšu instrumentu notikumu izpildes kārtību regulē LCD noteikumi Nr.3 “Par finanšu instrumentu uzskaiti un finanšu instrumentu notikumu izpildi”, ciktāl tas nav pretrunā ar 2004.gada 8.janvāra dokumentu “Kārtība, kādā starp Latvijas Banku un a/s “Latvijas Centrālais depozitārijs” veicamas ar vērtspapīriem saistītās operācijas” un ja līgumā, kas noslēgts starp Emitentu vai Emitenta pilnvaroto personu un LCD, nav noteikts citādi.

9. Noslēguma noteikumi

9.1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

9.2. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 1996.gada 8.novembrī Latvijas Centrālā depozitārija valdes pieņemtā LCD instrukcija Nr.5 “Par valsts emitēto vērtspapīru iegrāmatošanu”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!