• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83903

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.9

Par finanšu instrumentu ieķīlāšanu

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 8

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.8

Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk tekstā — LCD) noteikumi Nr.8 “Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu” (turpmāk tekstā — Noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likums) 94.panta otrās daļas piekto punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst Likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. LCD konts — LCD naudas konts Latvijas Bankā, kas tiek izmantots dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksai.

1.3. Aprēķina datums — diena, ko nosaka emitents un kurā pulksten 8.00 fiksētie finanšu instrumentu īpašnieki ir tiesīgi saņemt dividendes, procentus, pamatsummu un citus ienākumus.

1.4. Maksājuma datums — diena, kad emitents ieskaita dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu LCD kontā.

1.5. Tiešais konts — finanšu instrumentu konts, kuru atver LCD un kurā iegrāmato finanšu instrumentus, kuru uzskaiti neregulē Finanšu instrumentu tirgus likums.

1.6. Sākotnējais reģistrs (turpmāk tekstā — SR) — personu saraksts, kuri ieguvuši tiesības uz viena emitenta atvietojamiem finanšu instrumentiem sākotnējās izvietošanas rezultātā.

1.7. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kuri iegrāmatoti LCD, un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.

1.8. LCD dalībnieks emitenta statusā (turpmāk tekstā — emitents) — finanšu instrumentu emitents, kurš, kļūstot par LCD dalībnieku, iegūst tiesības LCD iegrāmatot finanšu instrumentu emisiju un kuram LCD atver emisijas kontu katram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam.

1.9. Finanšu starpnieks — ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kurai ir licence ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai, dalībvalstī reģistrēta ieguldījumu brokera sabiedrība vai dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, kura likumos noteiktajā kārtībā ir tiesīga uzsākt ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu vai kredītiestādes darbību, ārvalstī reģistrēta sabiedrība, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus un kurām likuma izpratnē ir tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā emitents izmaksā dividendes, procentus, pamatsummu un citus ienākumus finanšu instrumentu īpašniekiem un/vai personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti.

2.2. Visa informācijas apmaiņa (paziņojums par dividenžu un citu ienākumu izmaksu u.c.) starp LCD un LCD dalībnieku notiek elektroniskā formā un saskaņā ar LCD Noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.

3. Maksājumu kārtība

3.1. Emitents visu dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu ieskaita LCD kontā ne vēlāk kā līdz maksājuma datuma pulksten 11.00.

3.2. Ja emitents 3.1. punktā noteiktajā termiņā ieskaita LCD kontā visu dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu, tad LCD vienas darba dienas laikā pēc dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu maksājuma datuma pārskaita naudu LCD dalībniekiem atbilstoši korespondējošajos kontos esošajam finanšu instrumentu skaitam uz aprēķina datumu.

3.3. Ja emitents 3.1. punktā noteiktajā termiņā neieskaita LCD kontā dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu vai ieskaita tikai tās daļu, tad LCD par to nekavējoties informē LCD dalībniekus un vienas darba dienas laikā pēc tam, kad emitents ir ieskaitījis LCD kontā visu dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu, pārskaita to LCD dalībniekiem.

3.4. LCD dalībnieks, vienas darba dienas laikā pēc naudas saņemšanas no LCD, dividendes, procentus, pamatsummu un citus ienākumus ieskaita finanšu instrumentu īpašnieka un/vai personas, kuras turējumā atrodas finanšu instrumenti, naudas kontā atbilstoši finanšu instrumentu kontā esošajam finanšu instrumentu daudzumam uz aprēķina datumu.

3.5. Ja naudas summa, kas izmaksājama par vienu finanšu instrumentu, ir noteikta ar precizitāti līdz santīma daļām, tad LCD pārskaita LCD dalībniekam dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamo naudas summu saskaņā ar 3.6.punktā noteikto algoritmu. LCD dalībnieks izmaksājamo naudas summu finanšu instrumentu īpašniekam pārskaita saskaņā ar 3.6.punktā noteikto algoritmu.

3.6. Noapaļota tiek tikai galējā finanšu instrumentu īpašniekam dividendēs, procentos, pamatsummā un citos ienākumos izmaksājamā naudas summa. Tā kā izmaksāt naudas summu var tikai latos un santīmos, tad santīmu daļas no 0,50 un vairāk santīmiem tiek noapaļotas līdz 1 santīmam, bet, ja mazāk par 0,50 santīmiem, tad santīma daļas tiek atmestas.

3.7. Ja dividendes, procenti, pamatsumma un citi ienākumi netiek pārskaitīti maksājuma datumā, tad jebkuras finanšu instrumentu īpašnieku izmaiņas pēc aprēķina datuma neietekmē personu tiesības saņemt dividendes, procentus, pamatsummu un citus ienākumus.

3.8. Finanšu instrumentu īpašniekam, kuram ir atvērts tiešais konts LCD, dividendes, procentus, pamatsummu un citus ienākumus LCD pārskaita vienas darba dienas laikā pēc maksājuma datuma uz viņa norādīto naudas kontu.

4. Dividenžu un citu ienākumu izmaksa

4.1. Dividenžu aprēķina datumu nosaka emitenta finanšu instrumentu īpašnieku sapulce.

4.2. Dividenžu maksājuma datums ir ne vēlāk kā piecas darba dienas pēc aprēķina datuma.

4.3. Divu darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par dividenžu izmaksu vai piecas darba dienas pirms citu ienākumu aprēķina datuma emitents iesniedz LCD rakstisku paziņojumu.

4.4. Paziņojumā emitents norāda:

4.4.1. finanšu instrumentu nosaukumu un finanšu instrumentu kodu;

4.4.2. dividenžu vai citu ienākumu aprēķina datumu un maksājuma datumu;

4.4.3. dividendes vai citu ienākumu lielumu uz vienu finanšu instrumentu;

4.4.4. pamatojumu dividenžu vai citu ienākumu izmaksai.

4.5. LCD vienas darba dienas laikā pēc emitenta rakstiska paziņojuma saņemšanas izdod rīkojumu un nosūta to visiem LCD dalībniekiem, norādot:

4.5.1. finanšu instrumentu nosaukumu un finanšu instrumentu kodu;

4.5.2. dividenžu vai citu ienākumu aprēķina datumu un maksājuma datumu;

4.5.3. dividendes vai citu ienākumu lielumu uz vienu finanšu instrumentu.

4.6. LCD dalībnieks vienas darba dienas laikā no LCD rīkojuma par dividenžu un citu ienākumu izmaksu saņemšanas saskaņā ar noslēgto līgumu par finanšu instrumentu konta apkalpošanu paziņo finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, norādot:

4.6.1. finanšu instrumentu nosaukumu un finanšu instrumentu kodu;

4.6.2. dividenžu vai citu ienākumu aprēķina datumu un maksājuma datumu;

4.6.3. dividendes vai citu ienākumu lielumu uz vienu finanšu instrumentu.

4.7. Dividendes personām, kuru finanšu instrumenti dividenžu aprēķina datumā atradās SR, tiek uzkrātas SR kārtotāja speciāli šim nolūkam atvērtā naudas kontā.

4.8. Personas, kuru finanšu instrumenti dividenžu aprēķina datumā atradās SR, dividendes saņem pēc finanšu instrumentu dereģistrācijas.

4.9. LCD katras nedēļas pirmajā darba dienā pārskaita LCD dalībniekam dividendes par iepriekšējā nedēļā dereģistrētajiem finanšu instrumentiem, kas uz dividenžu aprēķina datumu atradās SR. Dividendes par iepriekšējā nedēļā dereģistrētajiem finanšu instrumentiem SR kārtotājs pārskaita LCD saskaņā ar LCD noteikto kārtību, kas saistoša visiem SR kārtotājiem.

4.10. LCD dalībnieks vienas darba dienas laikā pēc naudas saņemšanas no LCD dividendes par dereģistrētajiem finanšu instrumentiem ieskaita finanšu instrumentu saņēmēja naudas kontā.

5. Procentu un pamatsummas izmaksa

5.1. Emitents, ieskaitot procentos un pamatsummā izmaksājamo naudas summu LCD kontā, pārskaitījumā norāda procentos un pamatsummā izmaksājamo naudas summu uz vienu finanšu instrumentu.

5.2. LCD procentu un pamatsummas maksājuma datumā izdod rīkojumu un nosūta to LCD dalībniekiem, norādot:

5.2.1. finanšu instrumentu nosaukumu un finanšu instrumentu kodu;

5.2.2. procentu un pamatsummas aprēķina datumu un maksājuma datumu;

5.2.3. procentos un pamatsummā izmaksājamo naudas summu uz vienu finanšu instrumentu.

5.3. LCD dalībnieks procentu un pamatsummas izmaksas gadījumā saskaņā ar noslēgto līgumu par finanšu instrumentu konta apkalpošanu paziņo finanšu instrumentu īpašniekiem un/vai personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumentu, norādot:

5.3.1. finanšu instrumentu nosaukumu un finanšu instrumentu kodu;

5.3.2. procentu un pamatsummas aprēķina datumu un maksājuma datumu;

5.3.3. procentos un pamatsummā izmaksājamo naudas summu uz vienu finanšu instrumentu.

6. Parāda finanšu instrumentu dzēšana

6.1. Parāda finanšu instrumentiem pamatsummas maksājuma datums atbilst parāda finanšu instrumentu dzēšanas datumam.

6.2. LCD dalībnieks pēc rīkojuma par pamatsummas izmaksu saņemšanas no LCD nekavējoties dzēš parāda finanšu instrumentu emisiju savā finanšu instrumentu uzskaites sistēmā.

6.3. LCD pēc izmaksājamās naudas summas pārskaitīšanas LCD dalībniekiem un finanšu instrumentu īpašniekiem, kuru parāda finanšu instrumenti atrodas tiešajos kontos, nekavējoties dzēš parāda finanšu instrumentu emisiju LCD finanšu instrumentu uzskaites sistēmā.

7. Noslēguma noteikumi

7.1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

7.2. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Vērtspapīru tirgus komisijā 2001.gada 1.martā apstiprinātā LCD instrukcija Nr.12 “Par dividenžu un citu ienākumu izmaksu vērtspapīru īpašniekiem”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!