• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu instrumentu īpašnieku noskaidrošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.8

Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 7

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.7

Par finanšu instrumentu īpašnieku noskaidrošanu

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004. gada 23. janvārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk tekstā — LCD) noteikumi Nr. 7 “Par finanšu instrumentu īpašnieku noskaidrošanu” (turpmāk tekstā — Noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — likums) 94.panta otrās daļas sesto punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. Personas turējumā esošie finanšu instrumenti — finanšu instrumenti, kas iegrāmatoti personas finanšu instrumentu kontā pie LCD dalībnieka vai kontā LCD. Persona ir tikai finanšu instrumentu turētājs, bet ne to valdītājs. Šis termins atbilst Komerclikumā un Koncernu likumā lietotajam terminam “persona, kura darbojas savā vārdā, bet citas personas labā”.

1.3. Tiešais konts — finanšu instrumentu konts, kuru atver LCD un kurā iegrāmato finanšu instrumentus, kuru uzskaiti neregulē Finanšu instrumentu tirgus likums.

1.4. Sapulce — finanšu instrumentu īpašnieku sapulce (piemēram, akcionāru sapulce, ieguldījumu fonda ieguldītāju sapulce un citas).

1.5. Finanšu instrumentu bloķēšana — finanšu instrumentu iesaldēšana finanšu instrumentu kontā uz noteiktu laiku saskaņā ar finanšu instrumentu īpašnieka rīkojumu, lai finanšu instrumentu īpašnieks varētu piedalīties sapulcē.

1.6. Finanšu instrumentu bloķēšanas datums — pēdējā darba diena, kad finanšu instrumentu īpašnieks var bloķēt finanšu instrumentus sapulcei vai tos atbloķēt.

1.7. Finanšu instrumentu atbloķēšana — pretēja darbība finanšu instrumentu bloķēšanai, ko veic LCD dalībnieks uz LCD rīkojuma pamata vai pēc finanšu instrumentu īpašnieka iniciatīvas līdz finanšu instrumentu bloķēšanas datumam un kuras rezultātā finanšu instrumentu īpašnieks var brīvi rīkoties ar finanšu instrumentiem.

1.8. Saraksts sapulcei — ziņas par tiem finanšu instrumentu īpašniekiem, kuriem ir tiesības piedalīties sapulcē.

1.9. Pilnais saraksts — ziņas par visām personām, kurām uz noteikta datuma dienas sākumu pieder vai kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti.

1.10. Sākotnējais reģistrs (turpmāk tekstā — SR) — personu saraksts, kuri ieguvuši tiesības uz viena emitenta atvietojamiem finanšu instrumentiem sākotnējās izvietošanas rezultātā.

1.11. ISIN kods — starptautiski atzīts finanšu instrumentu identifikācijas numurs (angļu val. — International Securities Identification Number), kuru LCD piešķir katram atvietojamam finanšu instrumentu kopumam. ISIN kodu piešķiršana notiek saskaņā ar Nacionālo numerāciju aģentūru asociācijas (Association of National Numbering Agencies — ANNA) noteiktajiem standartiem.

1.12. Dereģistrācija — finanšu instrumentu uzskaites pārvietošana no SR uz finanšu instrumentu kontiem, kuri atvērti pie LCD dalībniekiem.

1.13. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kuri iegrāmatoti LCD, un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.

1.14. LCD dalībnieks emitenta statusā (turpmāk tekstā — Emitents) — finanšu instrumentu emitents, kurš, kļūstot par LCD dalībnieku, iegūst tiesības LCD iegrāmatot finanšu instrumentu emisiju un kuram LCD atver emisijas kontu katram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Emitents var noskaidrot finanšu instrumentu īpašniekus un personas, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti.

2.2. Visa informācijas apmaiņa (pieprasījumi, finanšu instrumentu īpašnieku saraksti u.c.) starp LCD un LCD dalībnieku notiek elektroniskā formā un saskaņā ar LCD noteikumos Nr. 11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.

3. Pilnā saraksta sagatavošana

3.1. Lai saņemtu pilno sarakstu, Emitents iesniedz LCD rakstisku pieprasījumu.

3.2. Emitents pieprasījumā norāda:

3.2.1. finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

3.2.2. datumu, uz kuru LCD fiksē ziņas par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti.

3.3. LCD vienas darba dienas laikā no Emitenta pieprasījuma saņemšanas izdod rīkojumu un nodod to visiem LCD dalībniekiem.

3.4. LCD rīkojumā LCD dalībniekam norāda:

3.4.1. finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

3.4.2. datumu, uz kuru LCD dalībnieks fiksē ziņas par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti;

3.4.3. datumu, līdz kuram LCD dalībnieks nosūta LCD ziņas par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti.

3.5. LCD dalībnieks fiksē finanšu instrumentu īpašniekus un personas, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, uz LCD rīkojumā norādīto datumu. LCD rīkojumā norādītajā termiņā LCD dalībnieks ziņas par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, nosūta LCD.

3.6. LCD dalībnieks ziņās par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, norāda:

3.6.1. finanšu instrumentu īpašnieka vai personas, kuras turējumā atrodas finanšu instrumenti, nosaukumu (fiziskām personām — vārdu, uzvārdu; juridiskām personām — nosaukumu; personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, aiz nosaukuma norāda “nominālais turētājs”);

3.6.2. fiziskām personām — personas kodu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav personas koda; juridiskām personām — reģistrācijas numuru vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav reģistrācijas numura;

3.6.3. juridiskām personām — reģistrācijas datumu;

3.6.4. finanšu instrumentu ISIN kodu;

3.6.5. katrai personai piederošo finanšu instrumentu skaitu.

3.7. LCD apkopo no visiem LCD dalībniekiem saņemtās ziņas par finanšu instrumentu īpašniekiem un personām, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, Pilnajā sarakstā un tam pievieno SR esošo informāciju par personām, kurām ir tiesības uz finanšu instrumentiem, saņemot šo informāciju no SR kārtotāja. LCD izdod Emitentam Pilno sarakstu divu darba dienu laikā pēc ziņu saņemšanas no visiem LCD dalībniekiem un SR kārtotāja.

4. Saraksta sagatavošana sapulcei

4.1. Lai noskaidrotu finanšu instrumentu īpašniekus, kuri ir tiesīgi piedalīties sapulcē, Emitents iesniedz LCD rakstisku pieprasījumu par Saraksta sagatavošanu sapulcei.

4.2. Emitents pieprasījumu iesniedz LCD, sākot ar 30 darba dienu pirms sapulces, bet ne vēlāk kā septiņas darba dienas pirms datuma, kurā Emitents vēlas saņemt Sarakstu sapulcei.

4.3. Pirms pieprasījuma nosūtīšanas LCD Emitents saskaņo finanšu instrumentu bloķēšanas datumu ar LCD. Finanšu instrumentu bloķēšanas datums ir ne vēlāk kā trīs darba dienas pirms datuma, kurā Emitents vēlas saņemt Sarakstu sapulcei.

4.4. Emitents pieprasījumā norāda:

4.4.1. finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

4.4.2. sapulces datumu un laiku;

4.4.3. sapulces norises vietu;

4.4.4. sapulces darba kārtību;

4.4.5. finanšu instrumentu bloķēšanas datumu;

4.4.6. datumu, kurā LCD izsniedz Emitentam Sarakstu sapulcei (šis datums ir piecas darba dienas pirms sapulces);

4.4.7. apmaksātā pamatkapitāla apmēru.

4.5. LCD vienas darba dienas laikā no Emitenta pieprasījuma saņemšanas izdod rīkojumu un nodod to visiem LCD dalībniekiem.

4.6. LCD rīkojumā LCD dalībniekam norāda:

4.6.1. finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

4.6.2. sapulces datumu un laiku;

4.6.3. sapulces norises vietu;

4.6.4. sapulces darba kārtību;

4.6.5. datumu, kurā LCD dalībnieks nosūta LCD ziņas par bloķēto finanšu instrumentu īpašniekiem.

4.7. LCD dalībnieks saskaņā ar līgumu par finanšu instrumentu konta apkalpošanu paziņo finanšu instrumentu īpašniekam un personai, kuras turējumā atrodas finanšu instrumenti, ziņas par sapulci un par kārtību, kādā notiek finanšu instrumentu bloķēšana.

4.8. Ja finanšu instrumentu īpašnieks vēlas piedalīties sapulcē, viņš sniedz finanšu instrumentu bloķēšanas uzdevumu LCD dalībniekam.

4.9. Ja finanšu instrumentu īpašnieks, kura finanšu instrumenti atrodas citas personas turējumā pie LCD dalībnieka, vēlas piedalīties sapulcē, viņš finanšu instrumentu bloķēšanas uzdevumu sniedz personai, kuras turējumā atrodas viņam piederošie finanšu instrumenti. Persona, kuras turējumā atrodas finanšu instrumenti, sagatavo ziņas par bloķēto finanšu instrumentu īpašniekiem saskaņā ar šo Noteikumu 4.12. punktu un nodod tās LCD dalībniekam kopā ar bloķēšanas uzdevumu.

4.10. Pamatojoties uz finanšu instrumentu īpašnieka vai personas, kuras turējumā atrodas finanšu instrumenti, iesniegtajiem finanšu instrumentu bloķēšanas uzdevumiem, LCD dalībnieks bloķē finanšu instrumentus kontos. LCD dalībnieks uzdevuma iesniedzējam paziņo:

4.10.1. finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

4.10.2. sapulces datumu;

4.10.3. bloķēto finanšu instrumentu skaitu;

4.10.4. datumu, kad izpildīts finanšu instrumentu bloķēšanas uzdevums;

4.10.5. finanšu instrumentu īpašnieka:

4.10.5.1. fiziskās personas vārdu un uzvārdu personas kodu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav personas koda;

4.10.5.2. juridiskās personas — reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav reģistrācijas numura.

4.11. LCD dalībnieks nepieņem uzdevumus finanšu instrumentu bloķēšanai, sākot ar nākamo darba dienu pēc finanšu instrumentu bloķēšanas datuma.

4.12. LCD dalībnieks nosūta LCD šo Noteikumu 4.6.5.apakšpunktā noteiktajā datumā ziņas par bloķēto finanšu instrumentu īpašniekiem, norādot:

4.12.1. finanšu instrumentu īpašnieka:

4.12.1.1. fiziskās personas vārdu un uzvārdu, personas kodu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav personas koda;

4.12.1.2. juridiskās personas — reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav reģistrācijas numura.

4.12.2. finanšu instrumentu ISIN kodu;

4.12.3. bloķēto finanšu instrumentu skaitu.

4.13. LCD dod rīkojumu SR kārtotājam bloķēt bloķēšanas datumā SR atrodošos finanšu instrumentus. SR kārtotājs pēc finanšu instrumentu bloķēšanas datuma līdz paziņojumam par sapulces slēgšanu neveic dereģistrāciju finanšu instrumentiem, kuri atrodas SR. LCD ziņas par SR esošajām personām, kurām ir tiesības uz finanšu instrumentiem, iekļauj Sarakstā sapulcei, saņemot šīs ziņas no SR kārtotāja.

4.14. LCD apkopo no LCD dalībniekiem un SR kārtotāja saņemtās ziņas par bloķēto finanšu instrumentu īpašniekiem un SR esošajām personām, kurām ir tiesības uz finanšu instrumentiem, Sarakstā sapulcei un izsniedz to Emitentam datumā, kas norādīts Emitenta pieprasījumā.

4.15. Emitents vienas darba dienas laikā pēc sapulces rakstiski paziņo LCD par sapulces slēgšanu. Ja pilnsapulcē izsludināts pārtraukums, kas ilgāks par vienu darba dienu, tad Emitents nekavējoties par to rakstiski paziņo LCD.

4.16. LCD vienas darba dienas laikā pēc Emitenta rakstiska paziņojuma par sapulces slēgšanu saņemšanas nosūta visiem LCD dalībniekiem un SR kārtotājam rīkojumu par finanšu instrumentu atbloķēšanu.

4.17. LCD dalībnieks un SR kārtotājs pēc rīkojuma saņemšanas no LCD bloķētos finanšu instrumentus nekavējoties atbloķē. Personas, kuru turējumā atrodas finanšu instrumenti, pēc rīkojuma par finanšu instrumentu atbloķēšanas saņemšanas atbloķē finanšu instrumentus to īpašnieku kontos.

4.18. Emitents nekavējoties informē LCD par sapulcē pieņemtajiem lēmumiem, nosūtot par to rakstisku paziņojumu.

5. Emitentam sniedzamās ziņas

5.1. Emitents saņem Pilno sarakstu vai Sarakstu sapulcei papīra formā un pēc Emitenta pieprasījuma elektroniskā formā.

5.2. LCD Pilnajā sarakstā vai Sarakstā sapulcei iekļauj šādas vispārīgās ziņas:

1) finanšu instrumentu nosaukumu un ISIN kodu;

2) saraksta veidu (vai tas ir Pilnais saraksts vai Saraksts sapulcei);

3) sapulces datumu vai datumu, uz kuru sagatavots pilnais saraksts.

5.3. LCD Pilnajā sarakstā vai Sarakstā sapulcei par katru personu norāda:

5.3.1. fiziskās personas vārdu un uzvārdu, personas kodu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav personas koda (ja tās turējumā atrodas finanšu instrumenti, tad norāda, ka tā ir “nominālais turētājs”);

5.3.2. juridiskās personas — reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu vai citu identifikācijas pazīmi, ja nav reģistrācijas numura (ja tās turējumā atrodas finanšu instrumenti, tad norāda, ka tā ir “nominālais turētājs”);

5.3.3. finanšu instrumentu skaitu vai sapulcei bloķēto finanšu instrumentu skaitu.

5.4. Pilno sarakstu vai Sarakstu sapulcei paraksta LCD valdes priekšsēdētājs vai viņa pilnvarotas personas.

5.5. LCD sniedz tikai tās ziņas un tādā apjomā, kādas tās iesniedzis LCD dalībnieks vai SR kārtotājs.

6. Noslēguma noteikumi

6.1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

6.2. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Vērtspapīru tirgus komisijā 2001. gada 1.martā apstiprinātā Latvijas Centrālā depozitārija instrukcija Nr. 7 “Par vērtspapīru īpašnieku noskaidrošanu”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!