• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu instrumentu pārvedumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.5

Par finanšu instrumentu DVP norēķiniem

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.4

Par finanšu instrumentu pārvedumiem

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk tekstā — LCD) noteikumi Nr.4 “Par finanšu instrumentu pārvedumiem” (turpmāk tekstā — Noteikumi) nosaka vienkāršo (beznaudas) finanšu instrumentu pārskaitījumu kārtību LCD. Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likuma) 94.panta otrās daļas ceturto punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst Likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kuri iegrāmatoti LCD un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.

1.3. Vienkāršais (beznaudas) pārvedums — norēķinu operācija ar finanšu instrumentiem, kuras rezultātā finanšu instrumentus pārskaita no viena finanšu instrumentu konta uz citu finanšu instrumentu kontu.

1.4. Portfeļa pārvedums — vienkāršo (beznaudas) pārvedumu kopums, kura izpildes rezultātā visus viena ieguldītāja īpašumā esošos finanšu instrumentus pārvieto no viena finanšu instrumentu konta uz citu finanšu instrumentu kontu, nemainot īpašuma tiesības.

1.5. Atvietojamu finanšu instrumentu kopums — viena un tā paša emitenta izlaisti finanšu instrumenti ar vienādiem raksturlielumiem (nominālvērtību, balsstiesībām, atsavināšanas tiesībām u.c.).

1.6. ISIN kods — starptautiski atzīts finanšu instrumentu identifikācijas numurs (angļu val. — International Securities Identification Number), kuru piešķir katram atvietojamam finanšu instrumentu kopumam. ISIN kodu piešķiršana notiek saskaņā ar Nacionālo numerāciju aģentūru asociācijas (Association of National Numbering Agencies — ANNA) noteiktajiem standartiem.

1.7. Korespondējošais konts LCD — finanšu instrumentu uzskaites konts, kuru LCD atver LCD dalībniekam un kurā uzskaita visus LCD dalībnieka turējumā esošos finanšu instrumentus.

1.8. Saņēmēja apstiprinājums — (receive free — angļu val.) saņēmēja piekrišana ieskaitīt viņa finanšu instrumentu kontā finanšu instrumentus.

1.9. Finanšu starpnieks — ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kurai ir licence ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai, dalībvalstī reģistrēta ieguldījumu brokera sabiedrība vai dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, kura likumos noteiktajā kārtībā ir tiesīga uzsākt ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu vai kredītiestādes darbību, ārvalstī reģistrēta sabiedrība, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus un kurām likuma izpratnē ir tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā LCD un LCD dalībnieki veic vienkāršos (beznaudas) finanšu instrumentu pārvedumus (turpmāk tekstā — Pārvedums) starp finanšu instrumentu kontiem.

2.2. LCD valde var noteikt no šiem Noteikumiem atšķirīgu Pārvedumu veikšanas kārtību, ja finanšu instrumentus pārved uz/no finanšu instrumentu konta tādā ārvalstu centrālā depozitārijā vai finanšu instrumentu norēķinus organizējošā organizācijā, ar kuru LCD noslēgts sadarbības līgums un kurā LCD atvērts finanšu instrumentu konts.

2.3. Informācijas apmaiņa starp LCD un LCD dalībnieku notiek elektroniskā formā un saskaņā ar LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.

2.4. Ar finanšu instrumentu pārvedumiem saistīto grāmatojumu atspoguļošanai izmanto LCD dalībnieku, finanšu instrumentu kontu un pārveduma uzdevuma veidu klasifikatoru atbilstoši LCD noteikumiem Nr.11 “Par datu apmaiņu”.

3. Pārvedumu veidi

3.1. LCD norēķinu sistēmā iespējams veikt:

3.1.1. Pārvedumus ar saņēmēja apstiprinājumu;

3.1.2. Pārvedumus bez saņēmēja apstiprinājuma.

3.2. Pēc noklusēšanas principa visi LCD dalībnieki var veikt tikai Pārvedumus bez saņēmēja apstiprinājuma.

3.3. Ja LCD dalībnieks vēlas sākt vai pārtraukt Pārvedumus ar saņēmēja apstiprinājumu, LCD dalībniekam par to rakstiski jāpaziņo LCD.

4. Pārvedumu veikšanas kārtība

4.1. Pārveduma iniciators ir pārvedamo finanšu instrumentu īpašnieks vai tā pilnvarota persona.

4.2. Lai veiktu Pārvedumu, pārvedamo finanšu instrumentu īpašniekam vai tā pilnvarotai personai jāiesniedz LCD dalībniekam, pie kura tam atvērts finanšu instrumentu konts, pārveduma uzdevums.

4.3. Lai veiktu portfeļa pārvedumu, pārvedamo finanšu instrumentu īpašniekam vai tā pilnvarotai personai jāiesniedz LCD dalībniekam, pie kura tam atvērts finanšu instrumentu konts, pārveduma uzdevums, norādot informāciju par katru atvietojamo finanšu instrumentu kopumu.

4.4. Pārveduma uzdevumā, kuru pārvedamo finanšu instrumentu īpašnieks vai tā pilnvarota persona iesniedz LCD dalībniekam, obligāti jānorāda šāda informācija:

4.4.1. par finanšu instrumentu nosūtītāju:

4.4.1.1. nosūtītāja rekvizīti (fiziskai personai — vārds, uzvārds un personas kods vai cits identifikācijas numurs, juridiskai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs);

4.4.1.2. nosūtītāja finanšu instrumentu konta numurs;

4.4.2. par finanšu instrumentu saņēmēju:

4.4.2.1. saņēmēja rekvizīti (fiziskai personai — vārds, uzvārds un personas kods vai cits identifikācijas numurs, juridiskai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs);

4.4.2.2. LCD dalībnieks, pie kura saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts;

4.4.2.3. saņēmēja finanšu instrumentu konta numurs;

4.4.3. nosūtāmo finanšu instrumentu ISIN kods;

4.4.4. nosūtāmo finanšu instrumentu skaits;

4.4.5. pārveduma uzdevuma izpildīšanas datums;

4.4.6. pārveduma uzdevuma veids (norēķins par ārpusbiržas darījumu, dāvinājumu, repo darījumu, portfeļa pārvedums, vienkāršais pārvedums, u.tml.).

4.5. Pieņemot pārveduma uzdevumu izpildei, LCD dalībniekam ir pienākums:

4.5.1. pārliecināties par pārveduma uzdevuma iesniedzēja personību;

4.5.2. pārliecināties, vai nosūtītāja finanšu instrumentu kontā ir pietiekams skaits finanšu instrumentu pārveduma uzdevuma izpildei;

4.5.3. veicot portfeļa pārvedumu, pārliecināties, ka finanšu instrumentu īpašniekam ir atvērts pārveduma uzdevumā norādītais konts, uz kuru finanšu instrumenti tiek pārskaitīti;

4.5.4. piešķirt pārveduma uzdevumam unikālu numuru, kuru tālāk izmanto pārveduma identificēšanai LCD norēķinu sistēmā;

4.5.5. sniegt pārveduma uzdevuma iesniedzējam apliecinājumu par pārveduma uzdevumu pieņemšanu izpildei.

4.6. Pēc pārveduma uzdevuma pieņemšanas izpildei LCD dalībnieks vienas darba dienas laikā, ja pārveduma uzdevumā nav norādīts citādāk, sagatavo un nosūta LCD pārveduma uzdevumu saskaņā ar LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.

4.7. Ja LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems tikai ar saņēmēja apstiprinājumu, LCD nekavējoties pēc pārveduma uzdevuma saņemšanas nosūta šim LCD dalībniekam saņēmēja apstiprinājuma pieprasījumu.

4.8. LCD dalībniekam, kurš LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems tikai ar saņēmēja apstiprinājumu, ir tiesības šo apstiprinājumu nosūtīt LCD pirms attiecīga pieprasījuma saņemšanas no LCD. Šajā gadījumā LCD nosūta LCD dalībniekam, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam ir atvērts finanšu instrumentu konts, pieprasījumu nosūtīt pārveduma uzdevumu.

4.9. Ja LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems bez saņēmēja apstiprinājuma, LCD izpilda Pārvedumu nekavējoties pēc Pārveduma uzdevuma saņemšanas, ja pārveduma uzdevumā nav norādīts citādāk.

4.10. LCD iesniegtie pārveduma uzdevumi, saņēmēja apstiprinājumi u.c. rīkojumi nav atsaucami.

4.11. LCD izpilda pārveduma uzdevumu nekavējoties, tiklīdz saņemts saņēmēja apstiprinājums, ja tāds nepieciešams, un pienācis pārveduma uzdevuma izpildes datums.

4.12. Ja LCD vēl nav uzsācis pārveduma uzdevuma izpildi, to var atcelt pēc nosūtītāja vai saņēmēja iniciatīvas, attiecīgajam LCD dalībniekam nosūtot LCD pārveduma uzdevuma atcelšanas paziņojumu.

4.13. Ja LCD dalībnieks no LCD ir saņēmis saņēmēja apstiprinājuma pieprasījumu un konstatē, ka tas ir kļūdains, LCD dalībniekam ir tiesības to noraidīt, nosūtot LCD atbilstošu paziņojumu.

4.14. Ja pārveduma uzdevuma izpildes brīdī LCD konstatē, ka LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD ir nepietiekams skaits finanšu instrumentu pārveduma uzdevuma izpildei, LCD pārveduma uzdevumu neizpilda un nosūta iesaistītajiem LCD dalībniekiem pārveduma atteikumu. Nav pieļaujama LCD iesniegto pārveduma uzdevumu daļēja izpilde.

4.15. LCD izpilda pārvedumu uzdevumu, ja pārveduma uzdevums un saņēmēja apstiprinājums, ja tāds nepieciešams, LCD iesniegts līdz pārveduma uzdevumā norādītās norēķinu dienas plkst. 18.00.

4.16. Ja līdz pārveduma uzdevumā norādītās norēķinu dienas plkst. 18.00 nav saņemts saņēmēja apstiprinājums, ja tāds nepieciešams, LCD pārveduma uzdevumu neizpilda un nosūta iesaistītajiem LCD dalībniekiem pārveduma atteikumu.

4.17. Pārveduma uzdevuma izpildes rezultātā LCD pārskaita pārveduma uzdevumā norādītos finanšu instrumentus no LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā konta LCD uz LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD.

4.18. Pēc pārveduma uzdevuma izpildes LCD nekavējoties informē LCD dalībnieku, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, un LCD dalībnieku, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts par pārveduma uzdevuma izpildi.

4.19. LCD dalībnieks, saņemot paziņojumu par pārveduma uzdevuma izpildi, veic grāmatojumus savā finanšu instrumentu uzskaites sistēmā ar tās pašas dienas datumu, kad Pārvedums iegrāmatots LCD.

4.20. Pārvedums ir galīgs ar brīdi, kad finanšu instrumenti ir ieskaitīti LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD.

4.21. Pārveduma uzdevums jānosūta izpildei LCD arī tad, ja finanšu instrumentu saņēmējs un nosūtītājs ir atvēruši finanšu instrumentu kontus pie viena un tā paša LCD dalībnieka.

5. Informācijas apmaiņa

pārvedumu veikšanai

5.1. Ja gan LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam ir atvērts finanšu instrumentu konts, gan LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam ir atvērts finanšu instrumentu konts LCD, ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems tikai ar saņēmēja apstiprinājumu, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr. 11 “Par datu apmaiņu” noteiktajā kārtībā:

 

Darbības

Nosūtītājs

LCD

 

Saņēmējs

Sūta LCD

Sūta nosūtītājam

Sūta saņēmējam

Sūta LCD

Pārveduma iniciēšana un apstiprināšana (pārvedumu iniciē nosūtītājs)

msg50

msg1052

msg52

Pārveduma iniciēšana un apstiprināšana (pārvedumu iniciē saņēmējs)

msg50

msg1050

msg52

Pārveduma uzdevuma izvēles atcelšana

msg1049

msg59

abām pusēm, ja saņemts msg1049 no jebkuras puses

msg1049

Pārveduma uzdevuma automātiska atcelšana

msg59 abām pusēm

 

Pārveduma uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg58

msg57

5.2. Ja LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems tikai ar saņēmēja apstiprinājumu, bet LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems bez saņēmēja apstiprinājuma, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteiktajā kārtībā:

 

Darbības

Nosūtītājs

LCD

Saņēmējs

Sūta LCD

Sūta nosūtītājam

Sūta saņēmējam

Sūta LCD

Pārveduma iniciēšana un apstiprināšana (pārvedumu iniciē nosūtītājs)

msg50

msg1052

msg52

Pārveduma uzdevuma izvēles atcelšana

msg59

abām pusēm, ja saņemts msg1049 no jebkuras puses

msg1049

Pārveduma uzdevuma automātiska atcelšana

msg59 abām pusēm

 

Pārveduma uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg58

msg57

5.3. Ja gan LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems bez saņēmēja apstiprinājuma, gan LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD ir norādījis, ka Pārvedumus pieņems bez saņēmēja apstiprinājuma, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteiktajā kārtībā:

 

Darbības

Nosūtītājs

LCD

Saņēmējs

Sūta LCD

Sūta no-

sūtītājam

Sūta sa-

ņēmējam

Sūta LCD

Pārveduma iniciēšana un apstiprināšana (pārvedumu iniciē nosūtītājs)

msg50

Pārveduma uzdevuma automātiska atcelšana

msg59 abām pusēm

 

Pārveduma uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg58

msg57

6. Grāmatojumi

6.1. Pieņemot pārveduma uzdevumu izpildei un nosūtot to LCD, LCD dalībnieks grāmatojumus neveic, taču, lai nodrošinātu finanšu instrumentu pietiekamību norēķinu brīdī, LCD dalībniekam ir tiesības nobloķēt pārveduma izpildei nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu nosūtītāja finanšu instrumentu kontā.

6.2. Pārskaitot pārveduma uzdevumā norādītos finanšu instrumentus no LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā konta LCD uz LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD, LCD veic šādus grāmatojumus:

Debeta konts — LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošais konts LCD

Kredīta konts — LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošais konts LCD

ISIN kods

XXXXXXXXXXXX

ISIN kods

XXXXXXXXXXXX

Dalībnieka kods

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Dalībnieka kods

 

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

6.3. LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, saņemot paziņojumu par pārveduma uzdevuma izpildi, veic grāmatojumus:

Debeta konts — Nosūtītāja finanšu instrumentu konts, kurš atvērts pie LCD dalībnieka

Kredīta konts — ar LCD korespondējošais finanšu instrumentu konts LCD dalībniekam, pie kura nosūtītājs atvēris finanšu instrumentu kontu

ISIN kods

XXXXXXXXXXXX

ISIN kods

XXXXXXXXXXXX

Dalībnieka kods

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Dalībnieka kods

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu nosūtītājam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta numurs

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta numurs

Pēc kontu plāna

6.4. LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, saņemot paziņojumu par pārveduma uzdevuma izpildi, veic grāmatojumus:

Debeta konts — ar LCD korespondējošais finanšu instrumentu konts LCD dalībniekam, pie kura saņēmējs atvēris finanšu instrumentu kontu

Kredīta konts — Saņēmēja finanšu instrumentu konts, kurš atvērts pie LCD dalībnieka

ISIN kods

ISIN kods

ISIN kods

XXXXXXXXXXXX

Dalībnieka kods

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Dalībnieka kods

LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, kods

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Darbības veida kods

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta veids

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

Konta numurs

Pēc kontu plāna

Konta numurs

Saskaņā ar nosūtītāja rīkojumu

7. Noslēguma noteikumi

7.1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

7.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 1995.gada 16.jūnija ar LCD valdes lēmumu apstiprinātā instrukcija Nr. 6 “Par vērtspapīru pārvedumiem” un grozījumi, kas izdarīti tajā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!