• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par LCD dalībniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.2

Par finanšu instrumentu emisijas iegrāmatošanu

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.1

Par LCD dalībniekiem

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk — LCD) noteikumi Nr.1 “Par LCD dalībniekiem” (turpmāk — Noteikumi) nosaka LCD dalībnieku uzņemšanas un izslēgšanas kārtību. Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likuma) 94.panta otrās daļas otro punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst Likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.

1.2. Finanšu starpnieks — ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kurai ir licence ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai, dalībvalstī reģistrēta ieguldījumu brokeru sabiedrība vai dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, kura likumos noteiktajā kārtībā ir tiesīga uzsākt ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu vai kredītiestādes darbību, ārvalstī reģistrēta sabiedrība, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus un kurām likuma izpratnē ir tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu.

1.3. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kuri iegrāmatoti LCD un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.

1.4. LCD dalībnieks emitenta statusā — finanšu instrumentu emitents, kurš, kļūstot par LCD dalībnieku, iegūst tiesības LCD iegrāmatot finanšu instrumentu emisiju un kuram LCD atver emisijas kontu katram atvietojamu finanšu instrumentu kopumam.

1.5. LCD dalībnieks speciālajā statusā — Latvijas Republika, dalībvalsts, Latvijas Republikas un dalībvalsts pašvaldības, Latvijas Banka, tirgus organizētājs.

1.6. Finanšu instrumentu notikums — ir jebkurš fakts vai apstāklis, kas iespaido finanšu instrumentu raksturlielumus, kā arī emitenta rīcība, izpildot saistības pret finanšu instrumentu īpašnieku.

1.7. ISIN kods — starptautiski atzīts finanšu instrumentu identifikācijas numurs (angļu val. — International Securities Identification Number), kuru LCD piešķir katram atvietojamam finanšu instrumentu kopumam. ISIN kodu piešķiršana notiek saskaņā ar Nacionālo numerāciju aģentūru asociācijas (Association of National Numbering Agencies — ANNA) noteiktajiem standartiem.

1.8. Korespondējošais konts LCD — finanšu instrumentu uzskaites konts, kuru LCD atver LCD dalībniekiem un kurā uzskaita visus LCD dalībnieka turējumā esošos finanšu instrumentus.

1.9. Attaisnojuma dokuments — pamatojums grāmatojuma vai operācijas veikšanai ar finanšu instrumentiem.

1.10. Dalībnieka kods — četrciparu kombinācija, kuru LCD piešķir katram finanšu starpniekam vai finanšu instrumentu emitentam, uzņemot to par LCD dalībnieku vai LCD dalībnieku emitenta statusā.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

2.1.1. finanšu starpnieks kļūst par LCD dalībnieku, kā arī kārtību, kādā finanšu starpniekam var tikt apturēts vai anulēts LCD dalībnieka statuss;

2.1.2. LCD atver, tur un slēdz finanšu instrumentu kontus finanšu starpniekam, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kuri iegrāmatoti LCD;

2.1.3. LCD piešķir, aptur un anulē tiesības finanšu starpniekam veikt ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos finanšu instrumentu norēķinus;

2.1.4. LCD piešķir, aptur un anulē tiesības finanšu starpniekam veikt ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos naudas norēķinus.

2.2. LCD dalībnieka emitenta statusā uzņemšanas un izslēgšanas kārtību regulē LCD noteikumi Nr.2 “Par finanšu instrumentu emisiju iegrāmatošanu”.

2.3. LCD dalībnieka speciālajā statusā uzņemšanas un izslēgšanas kārtību regulē šie noteikumi, ciktāl tas ir iespējams. Nepieciešamības gadījumā LCD ir tiesības noteikt papildu prasības LCD dalībnieka speciālajā statusā uzņemšanai un izslēgšanai no LCD.

2.4. Ja finanšu starpnieks kļūst par ārvalstu centrālā depozitārija vai finanšu instrumentu norēķinus organizējošas organizācijas dalībnieku, ar kuru LCD ir noslēdzis sadarbības līgumu, un tā atver finanšu starpniekam finanšu instrumentu kontus, kuros atļauts turēt un apkalpot finanšu instrumentus, kuri iegrāmatoti LCD, tiek uzskatīts, ka šim finanšu starpniekam LCD netiešā veidā atvēris korespondējošos kontus LCD.

2.5. LCD iesniedzamo dokumentu kopijas noformē atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

2.6. Informācijas apmaiņa starp LCD un LCD dalībnieku notiek elektroniskā formā un saskaņā ar LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.

3. LCD dalībnieka darbības veidi

3.1. LCD dalībnieks, kurš veic:

3.1.1. tādu finanšu instrumentu, kuri iegrāmatoti LCD, turēšanu un apkalpošanu;

3.1.2. ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos finanšu instrumentu norēķinus;

3.1.3. ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos naudas norēķinus.

3.2. LCD dalībnieks — finanšu instrumentu kontu turētājs, kurš veic:

3.2.1. tādu finanšu instrumentu, kuri iegrāmatoti LCD, turēšanu un apkalpošanu;

3.2.2. ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos finanšu instrumentu norēķinus;

3.3. LCD dalībnieks — naudas norēķinu veicējs, kurš veic:

3.3.1. ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos naudas norēķinus.

4. LCD dalībnieku uzņemšanas kārtība

4.1. Lai finanšu starpnieks kļūtu par LCD dalībnieku un varētu veikt 3.1. punktā minētās darbības, tas LCD iesniedz šādus dokumentus:

4.1.1. pieteikumu;

4.1.2. reģistrācijas apliecību vai tai pielīdzināmu dokumenta kopiju;

4.1.3. statūtu vai tiem pielīdzināma dokumenta kopiju;

4.1.4. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (turpmāk tekstā — Komisija) izsniegtas licences ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai, kas dod tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu, vai kredītiestādes darbībai, vai tai pielīdzināma dokumenta (-tu) kopiju;

4.1.5. dokumenta, kas apliecina personu pilnvaras pārstāvēt finanšu starpnieku un finanšu starpnieka vārdā parakstīt līgumus un citus dokumentus, kopiju;

4.1.6. darbam ar LCD finanšu starpnieka pilnvaroto personu parakstu paraugus;

4.1.7. aizpildītu veidlapu ar datiem par finanšu starpnieku;

4.1.8. aizpildītu veidlapu ar datiem par finanšu starpnieka par finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem atbildīgās struktūrvienības darbiniekiem;

4.1.9. dokumentu, kurā ir norādīti divu finanšu starpnieka darbinieku vārdi, uzvārdi un personas kodi, kuriem ir spēkā esošas LCD profesionālo apliecības;

4.1.10. finanšu instrumentu uzskaites un norēķinu veikšanas aprakstu;

4.1.11. finanšu instrumentu uzskaitei un norēķiniem izmantojamo programmatūru aprakstu;

4.1.12. finanšu instrumentu uzskaites un norēķinu datu bāzes aizsardzības aprakstu;

4.1.13. finanšu instrumentu uzskaites un norēķinu iekšējās kontroles (audita) aprakstu;

4.1.14. finanšu starpnieka struktūrvienību, kura veic finanšu instrumentu kontu atvēršanu, turēšanu un apkalpošanu, aprakstu;

4.1.15. no finanšu starpnieka puses parakstītu līgumu par dalību LCD (2 eksemplāri saskaņā ar LCD paraugu);

4.1.16. no finanšu starpnieka puses parakstītu trīspusēju sadarbības līgumu starp LCD, Latvijas Banku un finanšu starpnieku par finanšu instrumentu piegādes par samaksu darījumu bruto naudas norēķinu nodrošināšanai (saskaņā ar LCD paraugu);

4.1.17. no finanšu starpnieka puses parakstītu trīspusēju sadarbības līgumu starp LCD, Latvijas Banku un finanšu starpnieku par finanšu instrumentu piegādes par samaksu darījumu neto naudas norēķinu nodrošināšanai (saskaņā ar LCD paraugu).

4.2. Lai finanšu starpnieks kļūtu par LCD dalībnieku un varētu veikt 3.2. punktā minētās darbības, tas LCD iesniedz 4.1.1.– 4.1.15.punktā minētos dokumentus, kā arī sadarbības līguma, kas noslēgts starp finanšu starpnieku un LCD dalībnieku, kuram ir tiesības veikt ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos naudas norēķinus, kopiju.

4.3. Lai finanšu starpnieks kļūtu par LCD dalībnieku un varētu veikt 3.3. punktā minētās darbības, tas LCD iesniedz 4.1.1.– 4.1.9.punktā un 4.1.15. – 4.1.17. punktā minētos dokumentus, bet 4.1.10. – 4.1.14.punktā minētos dokumentus noformē un iesniedz tādā apjomā, ciktāl tie attiecas uz ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītiem naudas norēķiniem.

4.4. Par finanšu starpnieka uzņemšanu par LCD dalībnieku, LCD valde lemj 10 darba dienu laikā pēc 4.1. punktā minēto dokumentu iesniegšanas LCD.

4.5. LCD valdei ir tiesības atteikt uzņemt finanšu starpnieku par LCD dalībnieku, ja finanšu starpnieks LCD sniedzis nepilnīgu vai neprecīzu informāciju. LCD valde var atkārtoti lemt par finanšu starpnieka uzņemšanu par LCD dalībnieku 4.4. punktā noteiktajā kārtībā.

4.6. LCD valdes lēmumā norāda, ar kuru brīdi finanšu starpnieks kļūst par LCD dalībnieku un kādas darbības tam ir atļauts veikt.

4.7. Ja finanšu starpniekam, kļūstot par LCD dalībnieku, ir atļauts turēt un apkalpot finanšu instrumentus, LCD tam atver korespondējošos kontus LCD.

4.8. LCD nosūta paziņojumu par jauna LCD dalībnieka uzņemšanu jaunajam LCD dalībniekam un visiem esošajiem LCD dalībniekiem, norādot vismaz šādu informāciju:

4.8.1. LCD dalībnieka nosaukumu;

4.8.2. LCD dalībnieka reģistrācijas numuru;

4.8.3. LCD dalībnieka reģistrācijas datumu;

4.8.4. LCD dalībnieka adresi;

4.8.5. LCD dalībnieka kodu;

4.8.6. finanšu starpnieka uzņemšanas par LCD dalībnieku datumu.

4.9. LCD valdes lēmumu par finanšu starpnieka uzņemšanu par LCD dalībnieku publicē LCD mājaslapā internetā.

5. Izmaiņas LCD dalībnieka datos

5.1. LCD dalībniekam ir pienākums paziņot LCD par jebkurām izmaiņām 4.1.punktā minētajos dokumentos 5 darba dienu laikā no attiecīgo izmaiņu veikšanas brīža.

5.2. Ja nepieciešams, LCD valde 10 darba dienu laikā pēc 5.1. punktā minēto dokumentu iesniegšanas LCD pieņem lēmumu par LCD dalībnieka datu maiņu.

5.3. Ja veiktas izmaiņas LCD dalībnieka pamatdatos (4.8.1. – 4.8.6. minētā informācija), LCD nosūta paziņojumu visiem LCD dalībniekiem, norādot aktuālo 4.8.1. – 4.8.6.punktā minēto informāciju.

5.4. LCD valdes lēmumu par LCD dalībnieka datu maiņu publicē LCD mājaslapā internetā.

6. LCD dalībnieka darbības veida maiņa

6.1. Ja LCD dalībnieks vēlas paplašināt tam atļauto darbību apjomu atbilstoši Noteikumu 3.1.punktam, tas LCD iesniedz nepieciešamos dokumentus atbilstoši 4.1.punktam.

6.2. Ja LCD dalībnieks vēlas sašaurināt tam atļauto darbību apjomu atbilstoši Noteikumu 3.2.punktam, tas LCD iesniedz pieteikuma un sadarbības līguma, kas noslēgts starp šo LCD dalībnieku un citu LCD dalībnieku, kuram ir tiesības veikt ar LCD iegrāmatotu finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistītos naudas norēķinus, kopiju.

6.3. Ja LCD dalībnieks vēlas sašaurināt tam atļauto darbību apjomu atbilstoši Noteikumu 3.3.punktam, tas LCD iesniedz pieteikuma un sadarbības līguma, kas noslēgts starp šo LCD dalībnieku un citu LCD dalībnieku par LCD dalībnieka turējumā esošo finanšu instrumentu portfeļa pārņemšanu, kopiju.

6.4. Par LCD dalībnieka darbības paplašināšanu vai sašaurināšanu LCD valde lemj 10 darba dienu laikā pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas LCD atbilstoši 6.1. – 6.3.punktam.

6.5. LCD valdei ir tiesības atteikt LCD dalībniekam paplašināt vai sašaurināt atļautās darbības, ja LCD dalībnieks LCD sniedzis nepilnīgu vai neprecīzu informāciju. LCD valde var atkārtoti lemt par LCD dalībniekam atļauto darbību paplašināšanu vai sašaurināšanu 6.4. punktā noteiktajā kārtībā.

6.6. LCD valdes lēmumā norāda, ar kuru brīdi LCD dalībniekam ir atļauts paplašināt vai sašaurināt atļautās darbības.

6.7. LCD valdes lēmumu par LCD dalībniekam atļauto darbību paplašināšanu vai sašaurināšanu publicē LCD mājaslapā internetā.

7. LCD dalībnieku uzraudzība

7.1. Katrs LCD dalībnieks ir atbildīgs par savas kārtotās finanšu instrumentu uzskaites un ar finanšu instrumentu darījumiem saistīto norēķinu pareizību.

7.2. LCD ir tiesības jebkurā brīdī pārbaudīt LCD dalībnieka kārtotās finanšu instrumentu uzskaites un ar finanšu instrumentu darījumiem saistīto norēķinu pareizību un atbilstību LCD noteikumiem.

7.3. LCD pārbauda:

7.3.1. vispārējo finanšu instrumentu uzskaites un ar finanšu instrumentu darījumiem saistīto norēķinu sistēmu atbilstību LCD noteikumiem;

7.3.2. kopējā finanšu instrumentu skaita finanšu instrumentu īpašnieku individuālajos kontos atbilstību finanšu instrumentu skaitam korespondējošajos kontos LCD (finanšu instrumentu bilances);

7.3.3. grāmatojumu finanšu instrumentu īpašnieku individuālajos finanšu instrumentu kontos atbilstību LCD uzskaites sistēmā reģistrētajiem grāmatojumiem (operāciju žurnālu un galveno grāmatu);

7.3.4. finanšu instrumentu un ar tiem saistīto naudas grāmatojumu pareizību;

7.3.5. finanšu instrumentu un ar tiem saistīto naudas grāmatojumu izdarīšanas termiņus;

7.3.6. grāmatvedības (attaisnojuma) dokumentu noformēšanas pareizību, ciktāl tas saistīts ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem;

7.3.7. grāmatvedības (attaisnojuma) dokumentu glabāšanu, ciktāl tas saistīts ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem;

7.3.8. dalībnieku iekšējās kontroles (audita) sistēmas, ciktāl tās saistītas ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem;

7.3.9. dalībnieku iekšējās kontroles (audita) rezultātus un to gaitā konstatēto trūkumu novēršanu, ciktāl tie saistīti ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem;

7.3.10. dalībnieka tehniskā nodrošinājuma atbilstību LCD noteikumiem;

7.3.11. 4.1.1. – 4.1.17.punktā minēto un LCD iesniegto dokumentu spēkā esamību;

7.3.12. citas ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem saistītas LCD dalībnieka darbības un dokumentus, uz kuru pamata šīs darbības veiktas.

7.4. Pēc katras LCD dalībnieka pārbaudes tiek sastādīts pārbaudes akts. Ja pārbaudes laikā ir konstatēti pārkāpumi, tie tiek fiksēti pārbaudes aktā.

7.5. Ar katras LCD dalībnieka pārbaudes rezultātiem tiek iepazīstināta LCD valde, kas pārkāpumu gadījumā nosaka pārkāpumu novēršanas termiņus un sankcijas.

7.6. Konstatējot LCD dalībnieka kārtotās finanšu instrumentu uzskaites un ar finanšu instrumentu darījumiem saistīto norēķinu neatbilstību LCD Noteikumiem, LCD valde var piemērot šādas sankcijas:

7.6.1. izteikt brīdinājumu;

7.6.2. uzlikt naudas sodu;

7.6.3. apturēt LCD dalībnieka dalību LCD;

7.6.4. nodot LCD dalībnieka turējumā esošo finanšu instrumentu portfeli citam LCD dalībniekam;

7.6.5. izslēgt LCD dalībnieku no LCD.

7.7. Par pārbaudes laikā konstatētajiem pārkāpumiem un LCD valdes noteiktajiem pārkāpumu novēršanas termiņiem un sankcijām LCD nekavējoties informē LCD dalībnieku un Komisiju.

7.8. Pēc pārkāpumu novēršanas termiņa beigām tiek veikta atkārtota LCD dalībnieka pārbaude.

7.9. LCD valde var noteikt detalizētu LCD dalībnieku pārbaužu kārtību.

8. LCD dalībnieka darbības apturēšana

8.1. LCD valde ir tiesīga uz laiku apturēt LCD dalībnieka darbību LCD, ja dalībnieks ir pārkāpis LCD noteikumus. LCD valde atjauno LCD dalībnieka darbību LCD pēc tam, kad pārkāpumi ir novērsti.

8.2. Gadījumā, ja LCD valdes noteiktajos termiņos pārkāpumi netiek novērsti, LCD valde var lemt par LCD dalībnieka izslēgšanu no LCD.

8.3. Ja Komisija ir apturējusi finanšu starpniekam licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai, kas dod tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu vai kredītiestādes darbībai, vai tai pielīdzināmu dokumentu, LCD dalībnieka darbība LCD tiek apturēta ar brīdi, kad Komisija ir apturējusi dalībniekam izsniegto licenci.

8.4. LCD valdes lēmumu par LCD dalībnieka apturēšanu publicē LCD mājaslapā internetā.

8.5. LCD dalībnieks pēc darbības apturēšanas vienas darba dienas laikā LCD iesniedz informāciju par visiem klientiem, kuriem ir atvērts finanšu instrumentu konts pie LCD dalībnieka, norādot fiziskām personām — klienta vārdu, uzvārdu un personas kodu vai citu identifikācijas numuru, juridiskām personām — nosaukumu, reģistrācijas datumu un numuru, kā arī finanšu instrumenta konta numuru, kontā turēto finanšu instrumentu ISIN kodu un skaitu.

8.6. Ja LCD dalībnieka darbība LCD ir apturēta, LCD dalībnieks nav tiesīgs veikt nekādas darbības ar tā turējumā esošajiem finanšu instrumentiem, izņemot:

8.6.1. norēķinu pabeigšanu par darījumiem ar finanšu instrumentiem, kas noslēgti pirms LCD dalībnieka apturēšanas;

8.6.2. LCD dalībnieka turējumā esošu finanšu instrumentu portfeļa pārskaitīšanu pie cita LCD dalībnieka;

8.6.3. nepieciešamības gadījumā citas darbības saskaņā ar LCD valdes lēmumu.

8.7. Ja laikā, kad LCD dalībnieka darbība LCD ir apturēta, LCD veic ar finanšu instrumentu notikumiem saistītas naudas izmaksas, apturētā LCD dalībnieka klienti tiem pienākošos naudas summas saņem pēc finanšu instrumentu portfeļa pārskaitīšanas pie cita LCD dalībnieka.

8.8. Ja dalībnieka darbība LCD ir apturēta ilgāk par piecām dienām, LCD valde ir tiesīga pieņemt lēmumu par dalībnieka finanšu instrumentu uzskaites nodošanu piespiedu kārtā citam LCD dalībniekam vai LCD. LCD šādi pārņemtu uzskaiti veic, pamatojoties uz speciāliem noteikumiem.

8.9. LCD dalībnieka darbība tiek atjaunota ar LCD valdes lēmumu.

8.10. LCD valdes lēmumu par LCD dalībnieka darbības atjaunošanu publicē LCD mājaslapā internetā.

9. LCD dalībnieku izslēgšana

9.1. Ja LCD dalībnieks pats vēlas izbeigt darbību LCD:

9.1.1. tas LCD iesniedz:

9.1.1.1. pieteikumu, kurā norādīts datums, ar kuru dalībnieks plāno izbeigt darbību LCD;

9.1.1.2. sadarbības līguma, kas noslēgts starp šo LCD dalībnieku un citu LCD dalībnieku par LCD dalībnieka turējumā esošo finanšu instrumentu portfeļa pārņemšanu pēc 9.1.1.1.punktā norādītā datuma, kopiju;

9.1.2. Noteikumu 9.1.1.2.punktā minēto sadarbības līgumu nav nepieciešams iesniegt, ja uz plānoto darbības izbeigšanas brīdi LCD dalībnieks ir slēdzis visus klientu kontus;

9.1.3. pēc 9.1.1.punktā minēto dokumentu saņemšanas LCD valde 10 darba dienu laikā pieņem lēmumu par pārbaudes veikšanu pie LCD dalībnieka, kurš plāno izbeigt darbību LCD;

9.1.4. LCD valde pieņem lēmumu par LCD dalībnieka izslēgšanu 10 darba dienu laikā pēc pārbaudes rezultātu izskatīšanas LCD valdē, ja pārbaudē nav konstatēti LCD noteikumu pārkāpumi;

9.1.5. ja pārbaudes laikā tiek konstatēti LCD noteikumu pārkāpumi, LCD valde atkārtoti lemj par LCD dalībnieka izslēgšanu 10 darba dienu laikā pēc informācijas saņemšanas no LCD dalībnieka par pārbaudē konstatēto pārkāpumu novēršanas.

9.2. Ja Komisija ir anulējusi finanšu starpniekam licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai vai tai pielīdzināmu dokumentu:

9.2.1. LCD dalībnieks uzskatāms par izslēgtu ar brīdi, kad Komisija ir anulējusi dalībniekam izsniegto licenci;

9.2.2. LCD veic pārbaudi pie LCD dalībnieka, tās laikā pārņemot no LCD dalībnieka ar finanšu instrumentu uzskaiti un norēķiniem saistītos grāmatvedības dokumentus;

9.2.3. LCD valde pēc pārbaudes veikšanas izvēlas citu LCD dalībnieku, kurš pārņem LCD dalībnieka turējumā esošo finanšu instrumentu portfeli;

9.2.4. LCD dalībnieks nav tiesīgs veikt nekādas darbības ar tā turējumā esošajiem finanšu instrumentiem, izņemot:

9.2.4.1. norēķinu pabeigšanu par darījumiem ar finanšu instrumentiem, kas noslēgti pirms LCD dalībnieka apturēšanas;

9.2.4.2. nepieciešamības gadījumā citas darbības saskaņā ar LCD valdes lēmumu.

9.3. Ja LCD dalībniekam ir bijis atļauts turēt un apkalpot finanšu instrumentus, pēc LCD dalībnieka izslēgšanas LCD slēdz tam atvērtos korespondējošos kontus LCD.

9.4. LCD valdes lēmumu par LCD dalībnieka izslēgšanu publicē LCD mājaslapā internetā.

9.5. LCD dalībnieks pēc izslēgšanas datuma ir tiesīgs veikt darbības, lai nokārtotu saistības pret finanšu instrumentu īpašniekiem.

10. Noslēguma noteikumi

10.1. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

10.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 1995.gada 16.jūnijā ar LCD valdes lēmumu apstiprinātā LCD instrukcija Nr.1 “Par dalībniekiem” un grozījumi tajā, kā arī ar LR Finanšu ministrijas 1995.gada rīkojumu Nr.266 apstiprinātie Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi un grozījumi tajos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!