• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tvert dzīvības mirkļus dabā, dziesmā, cilvēku acīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2004., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

VFR Bundestāga delegācija oficiālā vizītē Latvijā

Vēl šajā numurā

04.02.2004., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tvert dzīvības mirkļus dabā, dziesmā, cilvēku acīs

AKIS001.PNG (129133 bytes)
Dziesmu svētki
Foto: Aivars Āķis

“Cilvēki man apkārt” – tādu nosaukumu fotomākslinieks Aivars Āķis devis savai personālizstādei, kas vakar tika atklāta fotoklubā “Rīga”. Te eksponēti portreti un žanra darbi. Saeimas namā savukārt izstādīti fotouzņēmumi no pagājušās vasaras Dziesmu svētkiem un starptautiskā folkloras festivāla “Baltica”. Šodien Aivaram Āķim paliek tieši 70, un savu apaļo jubileju viņš nolēmis nosvinēt ar vērienīgu atskatu uz padarītajiem darbiem. 20.februārī paredzēts atklāt izstādi dzimtajā pusē – Limbažos.
Darba tikumu Aivars uzskata par vērtīgāko mantojumu, ko viņš saņēmis no saviem vecākiem. “Viņi bija piena pārraugi un deva lielu ieguldījumu Latvijas brūnā ganāmpulka izkopšanā. Tēvu pat apbalvoja ar Atzinības krustu. Iepirkuši uz nomaksu 20 hektārus zemes, viņi izveidoja priekšzīmīgu saimniecību. Tur, Pāles pagasta Aizvējos, es arī nācu pasaulē. Pāles septiņgadīgajā skolā iznāca arī pirmā saskare ar fotogrāfiju. Diemžēl 1948.gadā tikām ieskaitīti budžos un, baidoties no izvešanas, sākām bēguļot. Tā es dabūju ik pēc gada mainīt skolu. Mācījos Valmierā, Rīgā, Valkā, Liepājā. Man bijuši daudzi labi pedagogi, bet par savu garīgo skolotāju uzskatu Ati Ķeniņu. Viņš Rīgas Pedagoģiskajā institūtā mācīja folkloru un vienmēr atgādināja – tautasdziesmas nevajag deklamēt, tās vajag skandēt. Viņš mums mācīja sadzirdēt dziesmas dzīvo balsi, saredzēt tautastērpa diženo skaistumu.”
Par godu Latvijas kļūšanai par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti sadarbībā ar Eiropas kustību Latvijā aprīļa beigās paredzēts iekārtot ekspozīciju “Tā dzīvo Eiropā”. Tajā būs fotoainas no Beļģijas, Francijas, Spānijas, Somijas un citām zemēm, ko fotogrāfs iepazinis sakarā ar līdzdalību starptautiskos kongresos un izstādēs. Šī izstāde gada beigās aizceļos uz Misiņa bibliotēku.Valsts kinofotofonodokumentu arhīva telpās savukārt tiks izstādīta melnbalto fotoattēlu klasika no arhīva kolekcijas. Augustā Dabas muzejā ieplānota izstāde “Latvijas daba”, ko autors nolēmis atstāt muzejam kā dāvanu kompaktdiska veidolā.
Bet pats viņš kā pirmo dzimšanas dienas dāvanu uzņēma meitas Ievas izstādi bibliotēkā “Vecrīga”, kur viņai 17.decembrī tika pasniegts starptautiskās fotomākslas federācijas FIAP diploms par fotomākslinieces titula piešķiršanu.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!