• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muita gatavojas darbam ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2004., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Transportlīdzekļu apdrošināšanu pieskaņo ES prasībām

Vēl šajā numurā

06.02.2004., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muita gatavojas darbam ES

Šā gada 1.maijā Latvijas robeža ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī lidosta, ostas un pieņemšanas-nodošanas dzelzceļa stacijas kļūs par ES ārējo robežu. Latvijai kļūstot par ES dalībvalsti, muitai būs jāspēj īstenot daudz jaunu funkciju, viena no tām – datorizētās tranzīta kontroles un integrētās tarifu vadības sistēmas darbība. Eiropas Komisija jau vairākkārt uzsvērusi, ka tas ir ļoti nopietns un grūts uzdevums, un savā ikgadējā ziņojumā pērn norādīja uz vēl nepaveiktajiem darbiem. Tā kā līdz 1.maijam atlicis pavisam nedaudz, sagatavošanās darbi muitā norit ļoti aktīvi. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenā muitas pārvalde Datorizētās tranzīta kontroles sistēmas (NCTS) projekta ietvaros Eiropas Komisijas vadībā pabeigusi NCTS lietojumprogrammas MCC (Minimum Common Core) pirmsatbilstības testēšanu un vakar, 5.februārī, sāka programmas atbilstības testēšanu.
Atbilstības testi ir pielīdzināmi eksāmenam, kurā, pildot uzdevumus, t.i., veicot 140 obligātās pārbaudes, nav pieļaujama neviena kļūda. Atbilstības testus paredzēts beigt 19.februārī.
Pabeigtais testēšanas posms bija daudz plašāks par šobrīd uzsākto. Pirmsatbilstības testi sadalīti divās daļās: VID GMP bija jāveic 140 obligātās pārbaudes un papildus tām nenoteikts skaits neobligāto pārbaužu. Kopumā Eiropas Komisija ir izstrādājusi 250 neobligāto testu scenārijus, un katra valsts, gatavojoties ieviest NCTS, pati izvēlas, cik neobligāto pārbaužu veikt programmas pirmsatbilstības testēšanas posmā.
Pirmsatbilstības testēšanas uzdevums bija pārbaudīt NCTS gatavību darbam visos iespējamos gadījumos. Testā tika pārbaudīta tranzīta deklarāciju ievadīšana un sistēmas ziņojumu nosūtīšanas atbilstība. Testā mākslīgi radītas arī kļūdainas situācijas. Testēšana palīdzēja atklāt un novērst neprecizitātes gadījumos, ja programma nepilnīgi sagatavota vai neprecīzi instalēta.
Veicot pirmsatbilstības testēšanu, katru dienu NCTS darbības uzturētājiem Eiropas Komisijā tika nosūtīta atskaite par ikdienas testu rezultātiem. Kopumā līdzšinējo testu rezultātus Eiropas Komisijas pārstāvji novērtējuši ļoti atzinīgi. Visi obligātie testu scenāriji sekmīgi pabeigti nedēļu pirms noteiktā termiņa – 19.janvārī. Līdz februāra sākumam VID GMP turpināja veikt neobligātos testus.
Otrs būtiskākais uzdevums NCTS projektā ir Uzņēmēju moduļa izstrāde. Šo darbu saskaņā ar noslēgto pakalpojumu sniegšanas līgumu veic informācijas tehnoloģiju iekārtu un risinājumu kompāniju “Hewlett-Packard” un “Intrasoft” speciālisti. Uzņēmēju modulis ļaus iesniegt tranzīta deklarācijas muitā uzņēmējam pašam, vai nu ievadot ziņas par precēm, nosūtītāju, saņēmēju, garantijām utt. tieši WEB serverī, vai arī izmantojot iepriekš sagatavotus standarta ziņojumus.
NCTS projekta īstenošanas gaitā nākamie svarīgākie uzdevumi ir sagatavot uzņēmējus Uzņēmēju moduļa instalācijai un testēšanai, pabeigt gatavot nepieciešamos normatīvos dokumentus un lietotāju rokasgrāmatas, kā arī pabeigt muitas personāla apmācību darbam ar MCC. Mācība reģionos sākta 2004.gada 13.janvārī, tās pabeigt plānots marta vidū. Tad uzņēmēji un muitas darbinieki veiks Uzņēmēju moduļa testus, bet aprīlī tiks rīkotas mācības par Uzņēmēju moduli.

Pēc VID Galvenās muitas pārvaldes informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!