• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cik miljonu pārmaksātā PVN jāatmaksā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2004., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84133

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iedzīvotāji pirkuši un ēduši vairāk

Vēl šajā numurā

10.02.2004., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cik miljonu pārmaksātā PVN jāatmaksā

Pērn Valsts ieņēmuma dienesta (VID) iestādes veikušas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarāciju ticamības pārbaudes 49460 nodokļu maksātājiem jeb 95 procentiem no kopējā ar PVN apliekamo personu skaita. Ticamības pārbaudes veiktas 86 procentiem deklarāciju, kas ir piecas reizes vairāk nekā gadu iepriekš. Šajās pārbaudēs konstatēts, ka 10028 ar PVN apliekamajām personām jeb vienai piektajai daļai nepieciešams veikt kontroles pasākumus.

Pārmaksu atmaksa

Aizvadītajā gadā VID iestādes saņēmušas 32 305 pieprasījumus PVN pārmaksu atmaksai no 7717 ar PVN apliekamajām personām. PVN pārmaksu atmaksa pieprasīta 209,8 miljonu latu vērtībā jeb par septiņiem procentiem vairāk nekā 2002.gadā.
Sakarā ar šiem pieprasījumiem veiktas 31 748 datu ticamības pārbaudes 7462 ar PVN apliekamajām personām. Pārbaudēs salīdzināta VID rīcībā esošā un PVN deklarācijās uzrādītā informācija. Konstatējot uzrādītajā informācijā datu neatbilstības, VID iestādes veikušas 8918 dažādus kontroles pasākumus.
Pērn atteikta PVN pārmaksu atmaksa 18,9 miljonu latu vērtībā jeb deviņi procenti no pieprasītās summas. Galvenie atteikšanas iemesli: 40 procentiem ? veiktā PVN audita rezultātā, 18 procentiem pieprasīta PVN pārmaksas atmaksa, kuras reāli nav, 15 procentiem ? saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12.panta divpadsmito daļu, kad taksācijas perioda darījumu vērtība, kurai piemērojama 0 procentu likme, nepārsniedz 50 procentus no kopējās apliekamo darījumu vērtības, un 11 procentiem ? par summām, kas pārsniedz 18 procentus no veikto ar PVN apliekamo darījumu kopējās vērtības.
Aizvadītajā gadā pieņemti lēmumi atmaksāt PVN pārmaksas 192,4 miljonu latu vērtībā.
Par PVN pārmaksu atmaksu pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem VID iestādes nosūtījušas materiālus VID Finanšu policijas pārvaldei krimināllietas ierosināšanai par 84 ar PVN apliekamajām personām.
Pēc VID iestāžu sniegtās informācijas, 2003.gadā VID Finanšu policijas pārvalde par konstatētajiem pārkāpumiem saistībā ar pieprasītajām PVN pārmaksu atmaksām 1,5 miljonu latu vērtībā pret 14 nodokļu maksātājiem ierosinājusi krimināllietas.

Nodokļu audits

VID iestādes pērn veikušas 2768 nodokļu auditus, no tiem 2487 veikti juridiskām personām un 281 fiziskām personām. Nodokļu auditos papildus aprēķināts 133,1 miljons latu (ņemot vērā korekcijas, kas veiktas pārsūdzību sakarā), tajā skaitā 131,2 miljoni latu jeb 99% no kopējās nodokļu auditos aprēķinātās summas aprēķināti juridisko personu nodokļu auditos, 1,9 miljoni – fizisko personu nodokļu auditos.
Salīdzinot ar 2002.gadu, nodokļu auditos papildus aprēķinātā summa kopumā pieaugusi par 22,5 procentiem. Gandrīz divas reizes tā pieaugusi VID Latgales reģionālajā iestādē (par 94,1 procentu) un VID Rīgas reģionālajā iestādē (par 82 procentiem), bet VID Vidzemes reģionālajā iestādē – par 73,2 procentiem.
Izvērtējot nodokļu veidus, kuros papildus aprēķināti maksājumi, vislielākais īpatsvars ir pievienotās vērtības nodoklim –53,4 miljoni latu, kas ir 40,1 procents no kopējās nodokļu auditos aprēķinātās summas. Nodokļu auditos papildus aprēķināts uzņēmumu ienākuma nodoklis 10,6 miljonu apmērā, kas ir 7,9 procenti no kopējās nodokļu auditos aprēķinātās summas, un iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 2,5 miljoni latu, kas ir 1,9% no kopējās summas. Vislielāko īpatsvaru – 49,5 procentus (65,8 miljonus latu) – kopējā papildus aprēķinātajā summā veido soda naudas saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 32.pantu – par deklarācijās un nodokļu aprēķinos samazināto nodokļu summu.

Pēc VID informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!