• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar vārda spēku un dvēseles gaišumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2004., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84215

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krājums, ko pielīdzina Latvju dainām

Vēl šajā numurā

11.02.2004., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar vārda spēku un dvēseles gaišumu

KRISTAPS.PNG (103298 bytes)
Aktrise Elza Radziņa, saņemot “Lielo Kristapu”
par mūža ieguldījumu kinomākslā 2003.gada 4.oktobrī
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Latviešu teātra karaliene Elza Radziņa savā 87.dzimšanas dienā aicināja skatītājus uz Rīgas Latviešu biedrības namu, kur ar viņas jubilejas sarīkojumu sākās jauns cikls – “Tikšanās ar aktieri”.

Skatuve Elzu Radziņu savaldzinājusi jau ģimnāzistes gados Jelgavā, jo “tā bija pilsēta, kur teātra mīlestību jaunieši ieelpoja līdz ar gaisu”. Literatūras skolotāja iestudētas ludziņas, deklamāciju vakari, līdzdalība Latviešu biedrības korī iededza Hercoga Pētera

ģimnāzijas apkopējas meitas sirdī to gara gaismas lāpu, kas apmirdzējusi aktrises lielo gaitu uz Nacionālā teātra skatuves, daudzu pasaules valstu kinoekrāniem un neskaitāmos dzejas sarīkojumos visās Latvijas malās.
Jau agrā rīta stundā radiosveicienu māksliniecei sūtīja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents prof.Jānis Stradiņš. Māksliniece ir arī LZA Goda locekle un atsaucīgi piedalās akadēmiskās sabiedrības dzīvē.
“Celies, Dieva biteniec,
Ko tu dunot dzirdi?
– Tavas mīlas bišu spiets
Aplipis ap sirdi.”

– Andrejs Eglītis aktrisei uzdāvināja jaunāko Rakstu sējumu. Viņai ir arī sava burtnīciņa gan ar dzejnieka liriskajiem, gan skarbajiem dzejoļiem, kas tika izrakstīti no dažādiem trimdas izdevumiem un runāti dzejas vakaros padomju gados, kad lielā trimdinieka un Latvijas patriota vārdu dzimtenē vēl nedrīkstēja minēt.
Aktrises dzimšanas dienas sarīkojumu vadīja viņas novadnieks akadēmiķis Viktors Hausmanis. Gaviļniece savus daudzos apsveicējus iepriecināja ar Rabindranata Tagores un Ārijas Elksnes dzeju un ar latviešu tautasdziesmu. “Senā daina, kļūsti spīva!” – tā sauca kopā ar dzīvesbiedru Oļgertu Šalkoni veidoto kompozīciju, ar kuru māksliniece kopā ar “Arāja” vīriem pieskandināja visu Latviju astoņdesmito gadu sākumā. Ar senajiem gudrības vārdiem viņa modināja un cēla tautas pašapziņu Atmodas rītausmā, tajos smeļas spēkus, lai spētu turēties pretim slimībām un vairot pasaulē prieku, ko viņa allaž uzskatījusi par savu aktrises sūtību.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv



Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!