• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izraudzīsies Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2004., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sāk diskusijas par Savienības budžetu

Vēl šajā numurā

12.02.2004., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izraudzīsies Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātai

Ministru kabinets pēc ilgākām pārdomā vakar tomēr izsludinājis atklātu konkursu Latvijas pārstāvim uz Eiropas Savienības (ES) Revīzijas palātas locekļa amatu.

Valsts kontroles padome izvirza savu kandidātu

KIRCHBERG01_LARGE.PNG (99448 bytes)
Eiropas Savienības Revīzijas palātas ēka Luksemburgā
ES Revīzijas palātas foto

Kā “Latvijas Vēstnesis” jau ziņoja, šā gada 19.janvārī Valsts kontroles padome ES Revīzijas palātas locekļa amatam izvirzīja pašreizējo valsts kontrolieri Raitu Černaju. Valsts kontroles padome kandidātu nominēja, atsaucoties uz vēstuli, kura saņemta no Finanšu ministrijas un kurā aicināts Valsts kontroli informēt par iespējamo Latvijas locekli ES Revīzijas palātā. Valsts kontroles padome paudusi viedokli, ka R.Černaja kandidatūra ir piemērotākā ES Revīzijas palātas locekļa amatam, tādēļ viņš nominējams kā Latvijas pārstāvis šajā institūcijā.
Bet īsi pēc Valsts kontroles padomes paziņojuma Ministru prezidents Einars Repše izteica viedokli, ka, iespējams, būtu jārīko konkurss par labākās kandidatūras izvēli šim postenim. Premjerministrs savu viedokli pamatojis ar norādījumu, ka nav noteikta procedūra, kā izvirzīt Latvijas pārstāvi ES Revīzijas palātā, tādēļ šajā gadījumā varētu izmantot līdzīgu mehānismu, kā izraugoties Latvijas pārstāvjus Eiropas Kopienu tiesā.
Valsts kontrole tomēr aicinājusi konkursu uz šo amatu nerīkot. Līdzīgu viedokli izteicis arī bijušais ekonomikas ministrs Juris Lujāns, kā arī Eiropas lietu biroja speciālisti.
Neraugoties uz domstarpībām par to, vai rīkot vai nerīkot konkursu uz Latvijas pārstāvja vietu ES Revīzijas palātā, Ministru kabinets tomēr nolēma konkursu rīkot.

Kas var kandidēt

ES Revīzijas palātas locekļa amata pretendentiem jābūt ieguvušiem augstāko akadēmisko vai profesionālo izglītību, kas papildināta ar speciālām zināšanām valsts pārvaldē, ekonomikā, grāmatvedībā, finanšu vadībā vai revīzijā. Lai kandidētu uz šo amatu, pretendentiem tiek prasītas labas zināšanas par ES galveno institūciju darbības pamatprincipiem, izpratne par Revīzijas palātas darbu, zināšanas par ES budžetā veikto ieņēmumu un izdevumu likumības un lietderības pārbaudi, zināšanas par starptautiskajiem grāmatvedības un revīzijas standartiem. Pretendentiem tiek prasītas arī labas valsts valodas, kā arī angļu, franču, vācu vai kādas citas ES oficiālās valodas zināšanas. Lai pretendētu uz Revīzijas palātas locekļa vietu, kandidātam jābūt darba pieredzei revīzijas vai finanšu jomā un prasmei formulēt viedokli un patstāvīgi pieņemt lēmumus.
Konkursa pretendentiem arī jāsagatavo vienu lappusi gara eseja “Mans skatījums par Revīzijas palātas vietu ES institucionālajā sistēmā”. Pieteikuma dokumenti iesniedzami Finanšu ministrijā līdz 2004.gada 20. februārim.

Ko dara ES
Revīzijas palāta

Saskaņā ar ES likumdošanu ES Revīzijas palāta (Auditoru tiesa) ir neatkarīga institūcija, kuras galvenie uzdevumi ir grāmatvedības kontrole un visu ES un tās institūciju veikto ieņēmumu un izdevumu likumības pārbaude, kā arī ES budžeta īstenošanas uzraudzība. Šobrīd Revīzijas palātā ir 15 locekļi, bet pēc paplašināšanās tajā būs pa vienam loceklim no katras dalībvalsts. Saskaņā ar Eiropas Kopienas dibināšanas līgumu Revīzijas palātas loceklim jābūt no tām personām, kas savās valstīs darbojušās vai darbojas neatkarīgās revīzijas iestādēs vai ir kvalificētas šādam amatam. Šīs personas neatkarībai jābūt neapšaubāmai. Latvijai, tāpat kā citām topošajām ES dalībvalstīm, savs kandidāts ES Revīzijas palātas locekļa amatam jāizvirza līdz šā gada februāra beigām.

Artis Nīgals, “LV”

artis.nigals@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!