• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Janvārī dzīve kļuvusi dārgāka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2004., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pateicas bijušajam ekonomikas ministram

Vēl šajā numurā

12.02.2004., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Janvārī dzīve kļuvusi dārgāka

ILZEI01 COPY.GIF (29297 bytes)
Cenu pieaugums patēriņa grupās janvārī, salīdzinot ar decembri

Augsts cenu kāpums janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vērojams katru gadu, skaidro Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Cenu statistikas departamenta direktore Inga Kunstvere, piebilstot, ka to ietekmē vairāki faktori, piemēram, tieši no gada sākuma parasti pieaug administratīvi regulējamo pakalpojumu cenas.
Šogad cenas pieaugušas par 1,2 procentiem, tajā skaitā precēm cenas augušas par 1,3, bet pakalpojumiem – par 0,8 procentiem. Salīdzinājumam – Igaunijā janvārī patēriņa cenas pieaugušas par 0,6 procentiem.
Pēdējos piecos gados Latvijā tas ir augstākais cenu kāpums mēneša laikā, jo kopš deviņdesmito gadu nogales bija vērojama tendence šim pieaugumam samazināties. Cenu pieaugums par 1,2 procentiem viena mēneša laikā pēdējo reizi konstatēts 1999.gada janvārī. I.Kunstvere teic, ka toreiz patēriņa cenu pieaugumu ietekmējis, piemēram, krasais dīzeļdegvielas cenu kāpums, kā arī autovadītāju kursu sadārdzinājums un pieaugušās pārtikas preču, alkohola un tabakas izstrādājumu cenas.
Salīdzinot ar pērnā gada janvāri, aizvadītajā mēnesī patēriņa cenas kāpušas pat par 3,9 procentiem, tai skaitā precēm – par 4 procentiem, pakalpojumiem – par 3,5 procentiem. Savukārt Igaunijā patēriņa cenas, salīdzinot ar aizvadītā gada pirmo mēnesi, pieaugušas par 0,5 procentiem. Gada laikā Latvijā sadārdzinājums vērojams gandrīz visās patēriņa grupās, piemēram, procentuāli visaugstākais (9,5 procenti) cenu pieaugums vērojams maksājumos par – mājokli, ūdeni, elektroenerģiju, gāzi un citu kurināmo, savukārt par veselību – 8,6 procenti.
Šogad lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu janvārī, salīdzinot ar decembri, bija uztura produktu kāpumam par 2,1 procentu, liecina CSP apkopotie dati. Sakarā ar piena iepirkuma cenu paaugstināšanu ievērojami cēlās cenas pienam un piena produktiem (salīdzinājumā ar decembri – par 6,4 procentiem, un sviestam (5,2 procenti). Janvārī cenas cēlās arī dārzeņiem (par 5,5 procentiem), augļiem (5,4 procenti), cukuram (4 procenti), bezalkoholiskajiem dzērieniem (2 procenti), maizei (2 procenti) un gaļai (1,2 procenti).
Kopējo patēriņa cenu līmeni ievērojami paaugstināja elektroenerģijas (par 15,4 procentiem), ūdens piegādes (2,9 procenti), kanalizācijas (4,2 procenti) un īres (2,8 procenti) tarifu paaugstināšana. Turklāt sakarā ar jaunajām akcīzes nodokļa likmēm par vairāk nekā 5 procentiem sadārdzinājās cigaretes un par tikpat procentiem pieauga avīžu un žurnālu cenas. Dārgāka kļuvusi arī degviela.
Pazeminoša ietekme uz patēriņa cenu vidējo līmeni bijusi apģērba un apavu cenu atlaidēm. Nedaudz kritušās arī lietoto automašīnu cenas.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!