Latvijas medus – vērtīgākais
Patērētāji mūsdienās arvien biežāk
pieprasa un izvēlas dabiskus un veselīgus produktus. Bet
orientēties produktu daudzveidībā un izvēlēties labāko ir ļoti
grūti. Viens no produktiem, bez kura ziemā grūti iztikt, ir
medus. Taču, iegādājoties medu, pircējs var apjukt. Veikalos
nopērkams ne vien Latvijā ievākts un fasēts, bet arī no ārvalstīm
importēts medus. Kā zināt, kurš labāks un vērtīgāks? Lai
palīdzētu pircējiem orientēties plašajā medus piedāvājumā,
Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Biškopības
biedrību un sabiedriskās organizācijas – Mārketinga padomes –
atbalstam, veica salīdzinošo medus analīzi. Pētījums apliecina:
ja vēlaties iegādāties kvalitatīvu, vērtīgu un veselīgu medu,
jāpērk medus, kas ievākts Latvijā un ko fasējis pats
biškopis.
Medus paraugu savākšanai tika apsekotas desmit lielāko
mazumtirdzniecības veikalu tīklu tirgotavas. Pavisam tika
izvērtēti 20 paraugi, no kuriem 9 bija importa, bet 11 – Latvijā
ražots un fasēts medus. Paraugu kvalitatīvo analīzi veica Valsts
veterinārmedicīnas diagnostikas centra Pārtikas kontroles
laboratorijā. Izmeklējumu rezultāti tika izvērtēti, ņemot vērā
Ministru kabineta noteikumus Nr.522 “Kvalitātes, klasifikācijas
un marķējuma prasības medum”, kas nosaka medus nekaitīguma
prasības.
Konstatē pārkāpumus
Pārbaudēs konstatēts, ka pieci no
divdesmit paraugiem neatbilda Ministru kabineta noteikumos
izvirzītajām prasībām un nemaz nedrīkst atrasties tirdzniecībā.
Būtiskākais pārkāpums, kas norāda uz medus kvalitātes
pasliktināšanos, ir paaugstinātais hidroksimetilfurfurola jeb HMF
saturs. Turklāt importa medus paraugu vidējais HMF daudzums
ievērojami pārsniedza pieļaujamo normu. Vienā no paraugiem šis
līmenis pārsniedza noteikto normu pat vairāk nekā trīs reizes.
Savukārt no Latvijā ražotā medus paraugiem tikai viens pārsniedza
noteikumos noteikto normu – SIA “Vinnis” fasētais dažādu ziedu
medus.
Latvijas Kvalitātes padomes priekšsēdētāja Modra Murovska preses
konferencē norādīja, ka HMF ir aldehīds ar kancerogēnu jeb vēzi
izraisošu efektu, kas noteiktā koncentrācijā var būt kaitīgs
cilvēka veselībai. Lai HMF atstātu kaitīgu ietekmi uz veselību,
cilvēkam dienā būtu jāapēd vismaz pieci kilogrami medus, kas ir
gandrīz neiespējami.
Otrreiz pārbaudot,
pārkāpumu nav
Par atklātajiem pārkāpumiem informēts arī Pārtikas un veterinārais dienests, kas veica pārbaudes. Vakar, 12.februārī, preses konferencē Pārtikas un veterinārā dienesta Bioloģiskās lauksaimniecības un biškopības sektora vadītāja Adrija Sietiņsone pastāstīja, ka informācija par konstatētajiem pārkāpumiem saņemta nesen – februāra sākumā, lai gan pētījums veikts jau pērnajā gadā. Pārtikas un veterinārais dienests, veicot pārbaudes, pārkāpumus neatklāja. Šāda atšķirība, iespējams, radusies tādēļ, ka tās medus partijas, kura bija atzīta par prasībām neatbilstošu, vairs nebija apritē.
Izdabā pircējiem
Biškopji skaidro, ka pircēji
pieprasa šķidru medu. Tādēļ nereti ražotāji vai izplatītāji,
izdabājot pircēju vēlmēm, medu silda, lai tas nebūtu
kristalizējies. Sildīšana medū paaugstina HMF līmeni, kā arī
samazina produkta bioloģisko aktivitāti, un tādējādi krītas
būtiskais medus kvalitātes rādītājs – diastāzes skaitlis. Proti,
jo diastāzes skaitlis lielāks, jo medus bioloģiski
vērtīgāks.
Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands
Krauze norādīja, ka importa medus paraugiem diastāzes skaitlis ir
ievērojami zemāks nekā pašmāju ražojumam, tātad Latvijas medus ir
bioloģiski vērtīgāks.
Ilze Sedliņa, “LV”