• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kontinenta mēroga skola suņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2004., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84364

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krimināllietas - par 46 miljoniem latu

Vēl šajā numurā

13.02.2004., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kontinenta mēroga skola suņiem

Pašmāju lepnums un ārzemju ekspertu pozitīvi novērtēts – tā kodolīgi var raksturot Valsts robežsardzes (VRS) Kinoloģisko centru, kas ir modernākā šāda veida mācību iestāde Baltijā. Robežsardze izlolojusi ieceri par centra attīstības perspektīvu Eiropas Savienības (ES) līmenī.

ROSKO.PNG (131414 bytes)
Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģiskā centra Profesionālās sagatavošanas nodaļas galvenais inspektors robežsardzes leitnants Valdis Bikovskis ar dienesta suni Rosko guvuši spožus rezultātus starptautiskās sacensībās, apliecinot Latvijas kinologu augsto profesionalitāti
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Perspektīvā –
starptautisks centrs

VRS 2003.gada darbības pārskata sanāksmē VRS priekšnieks Gunārs Dāboliņš informēja, ka, iespējams, Latvijā varētu tikt izveidots ES robežapsardzības dienestu kinoloģijas centrs, kas noteiktu visu šīs jomas politiku Eiropas līmenī. Ja centra izveides projekts saņemtu oficiālu atbalstu, lietderīgi būtu to finansēt no ES centralizētajiem līdzekļiem.
Nule sperts solis tālāk ieceres popularizēšanai un atbalsta gūšanai – vakar, 12.februārī, Vīnē ES Robežsargu mācību centra pastāvīgās atbalsta grupas starptautiskajā konsultatīvajā padomes konferencē uzstājās VRS Administratīvās pārvaldes struktūrvienību darba koordinācijas priekšnieks Jānis Šneiders, kurš savā runā aktualizēja ierosinājumu uz VRS koledžas kinoloģiskā centra bāzes Rēzeknē izveidot ES dalībvalstu kinoloģijas mācību centru.
Turklāt jau iepriekš VRS vērsusies Iekšlietu ministrijā ar lūgumu uzdot Iekšlietu ministrijas tieslietu un iekšlietu padomniekam robežpārvaldīšanas jautājumos Briselē Ārijam Jansonam sākt diskusijas ES Padomes darba grupās vai komitejās par VRS izvirzītā projekta īstenošanu.

Kāpēc tieši Latvijā?

Īsumā par VRS ierosinājuma pamatojumu, ar kuru vakar ES dalībvalstu un kandidātvalstu robežapsardzības dienestu konferencē nāca klajā J.Šneiders. ES dalībvalstu ārējo robežu vadības plāns paredz izveidot kopīgu operatīvās koordinācijas un sadarbības mehānismu. Lai radītu šo mehānismu, jau izveidoti vairāki specializētie centri (ad-hoc centri), piemēram, riska analīzes centrs Somijā un robežsargu mācību centrs Austrijā. VRS iecere – izveidot Latvijā ES dalībvalstu kinoloģijas mācību centru, kas būtu viena no robežsargu mācību centra uzraudzībā strādājošām strukūrvienībām. Tātad Latvijā atrastos Austrijas mācību centra specializēta filiāle.
VRS uzskata, ka bāze, uz kuras pamata īstenot projektu, ir ļoti piemērota. Proti, šobrīd Kinoloģijas centrs ir Kinoloģiskā dienesta struktūrvienība, taču nākotnē to varētu izdalīt kā atsevišķu struktūrvienību. Centrā, kur gada laikā tik apmācīti vairāki desmiti kinologu un dienesta suņi, strādā profesionāli pasniedzēji. Personāls papildinājis zināšanas Vācijā, Francijā, Somijā, un, ņemot vērā šo valstu dienesta suņu apmācības modeļus, Latvijā izveidots efektīvs mācību modelis atbilstoši ES standartiem. Ļoti labs apliecinājums mūsējo profesionalitātei ir godalgotās vietas augstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās.
Mācību nodrošināšanai ir gan klase ar videoaparatūru, gan mācību poligons, kā arī specializētas automašīnas kinologu un dienesta suņu pārvadāšanai. Turklāt VRS koledžas teritorija aizņem vairāk nekā deviņus hektārus. Tātad ir vairāki būtiski priekšnosacījumi, lai nākotnē attīstītu un paplašinātu Kinoloģiskā centra materiāli tehnisko bāzi.
Robežsardzes priekšlikums – vispirms Eiropas robežapsardzības dienestu speciālistiem kinoloģijas jomā būtu jāizveido vienota ES kinologu mācību programma, bet pēc tam jāsāk dalībvalstu kinologu mācības un to kvalifikācijas celšana ES mēroga kinoloģiskajā centrā. Turklāt centrs papildus varētu veikt vēl vairākus uzdevumus, piemēram, konsultēt ES dalībvalstu kinoloģiskos dienestus un sekmēt attīstību vaislas jomā.
Būt vai nebūt Latvijā, konkrēti Rēzeknē, Eiropas mēroga mācību centram kinologiem un četrkājainajiem robežsargiem? VRS aktīvi strādā, lai šī iecere īstenotos.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!