• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Policijas vardarbība Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2004., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84414

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbu sācis muitas atašejs

Vēl šajā numurā

17.02.2004., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Policijas vardarbība Latvijā

Vairāk nekā divarpus simti cilvēku sūdzējušies par policiju akcijā, kuru ar mērķi iegūt informāciju par likumsargu pastrādātas vardarbības gadījumiem pagājušonedēļ rīkoja Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centrs (LCESC) un sabiedriskās politikas centrs “Providus”.
Anonīmā telefonaptauja, kurā iedzīvotāji tika aicināti ziņot par sev zināmajiem gadījumiem, kad policijas darbinieki nemotivēti lietojuši vardarbību, risinājās no 12. līdz 15. februārim. Četrās dienās zvanījuši 260 cilvēki no gandrīz visiem valsts rajoniem, kuri savas pretenzijas pret likumsargu darba paņēmieniem izteikuši dažu minūšu līdz pat pusstundu ilgās sarunās, informē LCESC speciāliste Anhelita Kamenska.
Sūdzības dalījušās galvenokārt divās kategorijās – tieši par policijas vardarbību un arī par tiesībsargiem veicamo pienākumu nepildīšanu. Visbiežāk informācija par vardarbību saistīta ar aizturēto fizisku ietekmēšanu gan aizturēšanas vietā, gan vēlāk – policijas iecirknī, kur, jau saslēgti rokudzelžos, cietušie sisti un spārdīti. Savukārt tie, kuri sūdzējušies par policijai veicamo dienesta pienākumu nepildīšanu, norādījuši

uz gadījumiem, kad varas pārstāvji atteikušies pieņemt iesniegumus, demonstrējuši nievājošu attieksmi, nav spējuši atšķirt cietušos no aizdomās turamajiem. Daudzi zvanītāji pauduši neticību, vai no viņu iesniegtās sūdzības policijai vispār būs kāds labums. Iedzīvotājiem trūkst arī informācijas par iespējām sūdzēties. Tas viss kopumā atspoguļo jau iepriekš zināmo ainu par tiesiskumu valstī, kur oficiālā līmenī statistiku par policijas vardarbību sāka apkopot tikai pērn, kad reģistrētas 183 sūdzības, no kurām apstiprinājušās deviņas.
Minētā telefonaptauja ietilpst jau apmēram gadu arī pārējās Baltijas valstīs notiekošā Eiropas Komisijas finansētajā projektā, kura mērķis ir cilvēktiesību pārkāpumu novēršana slēgtajās iestādēs – ieslodzījuma vietās, policijas nodaļu izolatoros, psihoneiroloģiskajās slimnīcās un nelegālo imigrantu uzturēšanās vietās, informē A. Kamenska. Ar nule notikušās akcijas rezultātiem, kuru apkopošana prasīs vēl apmēram nedēļu, tiks iepazīstinātas gan Eiropas institūcijas, gan sabiedrība Latvijā. Turpmāk projekta ietvaros paredzēta arī situācijas izvērtēšana slēgtā tipa iestādēs klātienē, par ko jau panākta vienošanās ar Tieslietu ministriju. Plānotas arī pārrunas ar Iekšlietu ministrijas un policijas vadību, jo ir iespējams veikt virkni pasākumu vardarbības mazināšanai, skaidro A. Kamenska.
Lai kontrolētu cilvēktiesību ievērošanu, turpmāk iecerēts nodrošināt regulāras un iepriekš neizziņotas slēgto iestāžu pārbaudes, kā arī izveidot neatkarīgu sūdzību izskatīšanas institūciju, kas pieļautu pārkāpumus izdarījušos policistus saukt pie kriminālatbildības. Šādu jaunievedumu nepieciešamību aktualizē arī starptautisko organizāciju, tajā skaitā ANO Cilvēktiesību un Spīdzināšanas novēršanas komiteju, Latvijas valdībai izteiktās bažas par esošo situāciju.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!