• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rekordliels ieceļojušo ārzemnieku skaits. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2004., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84423

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 17. februārī

Vēl šajā numurā

17.02.2004., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rekordliels ieceļojušo ārzemnieku skaits

ZPERSONAS COPY.JPG (29973 bytes)
Personu robežkontrole
Valsts robežsardzes dati

Pērn Latviju apmeklējis vislielākais ārzemnieku skaits pēdējo desmit gadu laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ceļotāju apsekojuma rezultāti, kura pamatā ir Valsts robežsardzes apkopotie dati. Tiesa, trešdaļa ārzemnieku mūsu valstī ieradušies tikai caurbraucot. Savukārt piektā daļa ārvalstu viesu kā galveno ceļojuma motīvu minējuši brīvdienu pavadīšanu Latvijā, aptuveni sestā daļa – darījumu kārtošanu, gandrīz tikpat – draugu un radu apmeklējumu.

Lielākā daļa ārzemnieku bijuši tuvāko kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – iedzīvotāji, norāda CSP, piemēram, no Igaunijas ieradusies ceturtā daļa ceļotāju. Salīdzinājumam – gandrīz tikpat ārvalstu viesu ieradušies no Eiropas Savienības valstīm kopumā. Visbiežāk Vācijas, Somijas un Zviedrijas iedzīvotāji. Savukārt no Krievijas Latvijā ieradušies astoņi procenti ceļotāju no to kopskaita.
Interesants fakts – lielākā daļa ārzemnieku bija tā sauktie vienas dienas viesi. Tas nozīmē, ka šie ceļotāji Latvijā nav nakšņojuši. Vairums no vairākdienu ceļotājiem mūsu valstī uzturējās vidēji pāris dienu. Tikai katrs divdesmit piektais ceļotājs Latvijā palicis ilgāk nekā septiņas dienas.
Visbiežāk apmeklētā pilsēta – Rīga. Taču arī Liepāja, Jūrmala un Rīgas rajons ir samērā bieži apmeklētas vietas.
Pēc CSP datiem, pērn ārzemju viesi Latvijā iztērējuši 124 miljonus latus, t.i., par 28 miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš (šajā summā neietilpst ceļa izdevumi, kapitālieguldījumi, izdevumi, kas veikti darba devēja uzdevumā). Visvairāk naudas tērējuši ceļotāji no Krievijas (24 miljoni latu) un Vācijas (19 miljoni), lai gan no katras šīs valsts Latvijā ieradušies tikai astoņi procenti ceļotāju no iebraukušo ārzemnieku kopskaita.
Parasti ārzemnieki atzinīgi novērtējuši pakalpojumu kvalitāti un cilvēku atsaucību Latvijā, bet salīdzinoši zemāk – cenas preču kvalitātes kontekstā un izklaides iespējas.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!