• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Finanšu ministrijas darbībām ceļā uz ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2004., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atskaitās par situāciju satiksmes drošībā

Vēl šajā numurā

18.02.2004., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Finanšu ministrijas darbībām ceļā uz ES

DOMBROVSKISS.PNG (104787 bytes)
Valdis Dombrovskis
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis norāda uz panākumiem uzdevumu izpildē, kas nodrošinās Latvijas pilnvērtīgu iekļaušanos Eiropas Savienībā (ES) šā gada 1.maijā.
Pirmkārt, vairs nav nekādu šaubu par to, ka, sākot ar 1.maiju, Latvijas muita darbosies tiešsaistes režīmā ar ES sistēmām, nodrošinot muitas informācijas sistēmu savietojamību.
Jau ir uzsākti muitnieku mācību kursi darbam ar Integrētā tarifa vadības sistēmu un notiek pašas sistēmas testēšana. Šī sistēma nodrošinās, lai visām precēm, neatkarīgi no tā, kuras ES valsts robežu tās šķērso, tiktu piemērots viens un tas pats muitas maksājums.
Pagājušās nedēļas nogalē tika veiksmīgi pabeigta Datorizētās tranzīta kontroles sistēmas testēšana. Šī sistēma savukārt nepieciešama, lai tiktu nodrošināta tranzītā esošo kravu automātiska uzraudzība.
Valdis Dombrovskis uzskata: “Vērojot saspringto darba režīmu un profesionalitāti, ar kādu muitas speciālisti strādāja pie šīm sistēmām, man neradās šaubas, ka rezultāts būs sekmīgs. Esam teicami izpildījuši vēl divus mājasdarbus, lai nodrošinātu Latvijas pilnvērtīgu iekļaušanos ES. To šodien apstiprinājusi arī Eiropas Komisija.”
Otrkārt, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) sekmīgi pabeigta arī Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmas testēšana un sertifikācija. Šī sistēma nodrošinās informācijas apmaiņu starp ES dalībvalstīm, piemēram, ļaus nodokļu maksātājiem pārliecināties par citas ES dalībvalsts darījumu partnera PVN reģistrācijas numura derīgumu, kā arī iespēju VID veikt PVN kontroli darījumiem starp Latvijas un citu dalībvalstu nodokļu maksātājiem.
Treškārt, turpinās nepieciešamo normatīvo aktu un dokumentu gatavošana attiecībā uz ES struktūrfondu piesaisti. Eiropas Komisija atzinīgi vērtē Latvijas paveikto ceļā uz struktūrfondu līdzekļu izmantošanas sistēmu un atzīst, ka Latvija dažu dokumentu sagatavošanā apsteidz iepriekš noteiktos termiņus.
Valdis Dombrovskis: “Struktūrfondi nozīmē lielu naudu, kas, protams, rada pastiprinātu interesi par tās piesaistes mehānismu, vadību un kontroli. Mēs strādājam, lai izveidotu caurskatāmu un atklātu šīs naudas sadales mehānismu, nodrošinot sekmīgu šo līdzekļu apguvi.”
Kā zināms, visiem fondiem ir izstrādāta noteikta kontroles sistēma, pēc kuras notiks projektu atlase. Lai nodrošinātu godīgu konkurenci, katram fondam būs vadības komiteja, bet projektus pēc būtības vērtēs attiecīgās nozares ministrijas. Iesniegto projektu atbildību struktūrfondiem un naudas plūsmas reālu izlietojumu kontrolēs uzraudzības komitejas.
Vieni no pēdējiem darbiem, kas paveikti, lai nodrošinātu struktūrfondu sekmīgu piesaisti, ir noteikumu projekts par ES struktūrfondu vadību, kas 12.februārī iesniegts Ministru kabinetā (MK). Šie noteikumi aizstās 2003.gada septembrī MK pieņemtos noteikumus “Par Eiropas Savienības struktūrfondu vadības, uzraudzības, kontroles un novērtēšanas institucionālo sistēmu”.
Otrkārt, ir izstrādātas Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda atklāta konkursa projekta pieteikuma formas un metodiskie norādījumi projektu pieteikumu gatavotājiem.
V.Dombrovskis uzsver: “Šobrīd izskanējušās bažas ir saprotamas, jo līdzinās satraukumam, kas valdīja pirms “Phare” un citu pirmsiestāšanās programmu līdzekļu apguves uzsākšanas. Šobrīd mēs redzam, ka esam veiksmīgi apguvuši šo programmu līdzekļus. Piemēram, no ik gadus piešķirtajiem “Phare” līdzekļiem izmantojām vidēji 90%. Vēl pirms pieciem gadiem EK skeptiski raudzījās uz mūsu spēju izpildīt pamatprasības, lai kļūtu par ES dalībvalsti. Šodien EK atzīst, ka, piemēram, mūsu spēja izmantot “Phare” līdzekļus ir “panākumu stāsts”. Tāpēc esmu pārliecināts, ka līdz šim paveiktais ES struktūrfondu piesaistes nodrošināšanai un mūsu līdzšinējā pieredze, apgūstot pirmsiestāšanās programmu līdzekļus, vēlreiz apliecina – mēs spēsim piesaistīt Latvijai pienākošos struktūrfondu līdzekļus. Atcerēsimies arī to, ka 2004.gada ES struktūrfondu piešķīrumu mēs varēsim izmantot vēl 2005. un 2006.gadā.”
Ceturtkārt, likuma “Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām” grozījumi jau nodoti izskatīšanai Saeimā. Šis likums lielā mērā nodrošinās ES struktūrfondu izmantošanas caurskatāmību, jo noteiks kārtību un ļaus sekot ES struktūrfondu līdzekļu piesaistes konkursu norisei.
Kopumā Finanšu ministrija un tās padotībā esošās iestādes ir paveikušas lielāko daļu no saviem uzdevumiem, lai nodrošinātu Latvijas pilnvērtīgu iekļaušanos ES šā gada maijā. Līdz tam turpināsies darbs pie starpniekinstitūciju akreditācijas, kur Finanšu ministrija jau izsludinājusi atklātus konkursus par struktūrfondu apguvē iesaistīto starpniekinstitūciju akreditāciju. Turpinās ES prasībām atbilstošu muitas kontroles punktu izbūve ostās un uz dzelzceļiem, un to projekti ietver arī Zemkopības ministrijas padotībā esošās Sanitārās robežinspekcijas kontroles punktus.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!