• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Esot valstsvizītē Maltas Republikā 2004.gada 16. - 18.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2004., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Maltas premjerministra Edvarda Feneha Adami rīkotajās pusdienās Valletā 2004.gada 17.februārī

Vēl šajā numurā

18.02.2004., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Esot valstsvizītē Maltas Republikā 2004.gada 16. – 18.februārī

Vakar, 17.februārī, valstsvizītes otrajā dienā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tikās ar Maltas premjerministru Edvardu Fenehu-Adami. Sarunā abas puses pauda ieinteresētību ciešākā abu valstu sadarbībā. Valsts prezidente un Maltas premjerministrs bija vienisprātis, ka ekonomisko sadarbību stiprinās līgums par investīciju veicināšanu un aizsardzību, ko šobrīd sagatavo abas valstis. Tāpat tika pausta interese par ciešāku sadarbību ostu un tranzīta jomā.
Runājot par jaunās Eiropas nākotni, abas puses uzsvēra, ka starp Latviju un Maltu nepastāv viedokļu atšķirības principiāli svarīgos Eiropas nākotnes jautājumos, tajā skaitā abas puses atzīmēja, ka t.s. divu ātrumu Eiropa, Latvijas un Maltas skatījumā, nebūtu veiksmīgākais pamats jaunās Eiropas veidošanai.
Latvijas prezidente un Maltas premjers uzsvēra simbolisko lomu, kas bijusi Latvijai un Maltai, sākot un pabeidzot tautas nobalsošanas posmu Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstīs. Tika atzīmēta Eiropas mazo valstu loma jaunajā Eiropā, esot vidutājām starp vidējām un lielākām Eiropas un tās kaimiņreģionos esošajām valstīm.
Maltas premjerministrs informēja par Maltas lomu Vidusjūras reģiona attīstībā, savukārt Latvijas prezidente uzsvēra, ka mūsu valsts ir ieinteresēta, lai Latvijas kā ES dalībvalsts kaimiņos valdītu stabilitāte un labklājība.
Tāpat Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga valstsvizītes laikā vakar tikās ar Maltas opozīcijas līderi Alfrēdu Santu. Uzsverot Latvijas un Maltas kopējo nākotni Eiropas Savienībā (ES), opozīcijas līderis interesējās par Latvijas skatījumu uz drošības politikas nākotni un Latvijas pilntiesīgo dalību NATO. Skaidrojot Latvijas vēsturi, prezidente uzsvēra, ka Latvija pirms Otrā pasaules kara vēlējusies palikt neitrāla valsts, bet tas novedis pie Latvijas un pārējo Baltijas valstu okupācijas. Šodienas drošības un stabilitātes garants Latvijai ilgtermiņā ir pilntiesīga dalība ES un NATO. Opozīcijas līderis ar izpratni uztvēra šo Latvijas mērķi, atzīmējot, ka vēsturiskais konteksts vienmēr ir nozīmīgs katras valsts nākotnes skatījuma veidošanā.
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Maltas opozīcijas līderis Alfrēds Sants runāja par Latvijas un Maltas ekonomiskās attīstības tendencēm, investīciju klimatu un nodokļu politiku ES dalības kontekstā.
Opozīcijas līderis skaidroja prezidentei par Maltas partiju sistēmu un sadarbību starp pozīcijas un opozīcijas partijām.
Valsts prezidente vakar Sanantonio pils rezidences dārzā iestādīja Arizonas cipresi par godu Latvijas valstsvizītei Maltā.
17.februārī sirsnīgā gaisotnē Valletā tika atklāts Latvijas Goda konsulāts. Uzrunājot klātesošos, Latvijas goda konsuls Maltā Dr. Marks Antonijs Sammuts sacīja, ka ir pagodināts, ka Goda konsulāts atklāts Latvijas Valsts prezidentes klātbūtnē. “Latvijas prezidente ir šodienas jaunajā Eiropā ļoti svarīga personība, kas iezīmē jaunās Eiropas nākotni pēc dzelzs priekškara krišanas,” sacīja M.Sammuts. Goda konsuls atzīmēja, ka par saviem tiešākajiem pienākumiem uzskata Latvijas un Maltas ciešāku sakaru veidošanu kultūras un zinātnes jautājumos, tāpat ir gatavs palīdzēt jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kuram būs nepieciešama palīdzība Maltā.
Viņš ar gandarījumu atzīmēja, ka šodien nāk klajā arī goda konsula sarakstītā grāmata par Latvijas vēsturi, kas ir pirmais izdevums maltiešu valodā par Latviju. “Es ceru, ka šī grāmata būs stimuls patiešām ciešu attiecību veidošanai starp mūsu valstīm,” sacīja M.Sammuts.
Prezidente bija aizkustināta par iespēju atklāt konsulātu un par šādas grāmatas nākšanu klajā. Viņa atzīmēja, ka Eiropa kļūst paplašināta, bet tajā pašā laikā pašas tautas kļūst arvien tuvākas cita citai. “Mēs kļūstam par ģimeni, sadodoties rokās pāri Eiropas kontinentam, un nododam tālāk nākamajām paaudzēm bagāto kultūrvēstures mantojumu un Eiropas redzējumu.” V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka mūsu mantojums ir gan Eiropas saulainās, gan tumšās dienas un, pārzinot kultūrvēsturisko bagātību, ir iespējams izmantot modernās pasaules instrumentus, likumdošanu un demokrātijas principus, lai jaunajā Eiropā vairs nekad neatkārtotos Eiropas asiņainā vēsture. Noslēgumā prezidente uzsvēra, ka Malta ir uzticams Latvijas draugs un sabiedrotais.

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!