• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vidusjūras pērle Malta - skaitļos un faktos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2004., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Visu Eiropas valstu sadarbības vārdā

Vēl šajā numurā

19.02.2004., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vidusjūras pērle Malta – skaitļos un faktos

Malta ar saviem 368 tūkstošiem iedzīvotāju un 316 kvadrātkilometriem teritorijas ir viena no mazākajām Eiropas un arī pasaules valstīm. Tā atrodas Eiropas dienvidos uz tāda paša nosaukuma salas Vidusjūrā, taču Maltas teritorijā ietilpst arī vairākas citas, mazākas salas.
Citu valstu vidū Malta izceļas arī ar neparasti augstu iedzīvotāju blīvumu – vidēji 1159 cilvēki uz katru kvadrātkilometru. Iedzīvotāju mūža vidējais ilgums jau deviņdesmito gadu beigās sasniedza 78 gadus sievietēm un 74 gadus vīriešiem.
Pilsētās, galvenokārt valsts galvaspilsētā Valletā, dzīvo 89 procenti maltiešu, un viņu īpatsvars ik gadu pieaug vidēji par 1 procentu. Savukārt laucinieku skaits Maltā ik gadu samazinās par 2,3 procentiem.
Uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem Maltā ir vidēji 150 laikraksti un 745 televizori. Izglītībai Maltas valdība atvēl 4,5 procentus no nacionālā kopprodukta. No katriem 100 tūkstošiem maltiešu studē 1236 sievietes un 1365 vīrieši.
Malta ir ANO locekle kopš 1964.gada 1.decembra. Šā gada 1.maijā Malta, tāpat kā Latvija, kļūs par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

Mūsu diplomātiskie sakari

Malta Latvijas neatkarību atzina jau 1991.gada 26.augustā. Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika nodibinātas 1992.gada 1.janvārī. 1999.gada septembrī notika Maltas toreizējā prezidenta U. Bonnici vizīte Latvijā, bet tā paša gada oktobrī Latviju darba vizītē apmeklēja Maltas ārlietu ministrs Džoe Borgs. Savukārt 2000.gada oktobrī notika Latvijas ārlietu ministra Induļa Bērziņa oficiālā vizīte Maltā.
Pirmais Maltas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Viljams Spiteri tika akreditēts 1996.gada 21.maijā (rezidence Bonnā). Pašreizējais Maltas vēstnieks Marks Mičeli–Farudžija (rezidē Valletā, Maltā) – tika akreditēts 2003.gada 11.martā.
Latvijas pirmais vēstnieks Maltā (ar rezidenci Romā) Mārtiņš Perts tika akreditēts 2001.gada 19.aprīlī. Šajās dienās viņš pavada Valsts prezidenti Maltā kā Latvijas Republikas Valsts protokola vadītājs. Pašreizējais Latvijas vēstnieks Jānis Lūsis (arī rezidē Romā) tika akreditēts 2003.gada 20.novembrī.
Kopš 2001.gada aprīļa Latvijai Maltā ir goda konsuls Marks Antonijs Sammuts Valletā ar konsulāro apgabalu Malta.

Mūsu ekonomiskā sadarbība

Latvijas ārējās tirdzniecības bilance 2003.gada vienpadsmit mēnešos ar Maltu bija pozitīva – 263 327 ASV dolāru apmērā. Latvija šajā laikā eksportēja uz Maltu preces par 309 423 ASV dolāriem (0,01 procents no kopējā eksporta, 74.vieta valstu griezumā), bet importēja preces no Maltas par 46 096 ASV dolāriem (95.vieta valstu griezumā).
Galvenās preču grupas Latvijas eksportā uz Maltu šai periodā bija mašīnas un mehānismi, elektriskās iekārtas, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru produkcija, koksne un tās izstrādājumi, optiskās ierīces un aparāti (ieskaitot medicīniskos), pulksteņi, mūzikas instrumenti, koksnes papīrmasa, papīrs un kartons.
Galvenās no Maltas importētās preču grupas bija ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru produkcija, koksnes papīrmasa, papīrs un kartons.

Līgumtiesiskā bāze

Nozīmīgākie līgumi, kas līdz šim noslēgti starp Latviju un Maltu, ir Līgums par nodokļu dubultas aplikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kas ir spēkā kopš 2000.gada oktobra, Nolīgums par sadarbību tūrisma jomā (spēkā kopš 1999.gada decembra) un Līgums par savstarpēju atteikšanos no vīzām (spēkā jau kopš 1998.gada augusta).
Sagatavošanā ir Līgums par savstarpēju ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību un Līgums par sadarbību terorisma, narkotiku un organizētās noziedzības apkarošanā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!