• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cer uz Eiropas Savienības naudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2004., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grāmata par NATO

Vēl šajā numurā

19.02.2004., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cer uz Eiropas Savienības naudu

Jau šā gada vidū Latvijā varētu tikt nodrošināta Eiropas Savienības (ES) normatīvo aktu prasību ievērošana attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu, kas nav paredzēti lietošanai pārtikā, tai skaitā specifiskā riska materiālu un dzīvnieku līķu, savākšanu, transportēšanu, uzglabāšanu, pārstrādi un iznīcināšanu. Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu apsaimniekošanas trūkums bija viens no būtiskākajiem aizrādījumiem, kuru uzsvēra Eiropas Komisija savā pērnā gada ziņojumā par Latviju. Eiropas Komisijas kritiku Latvija izpelnījās tāpēc, ka valstī nav vienotas sistēmas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanā un iznīcināšanā.

SIA “Reneta” jau izstrādājusi projektu, kā izveidot un ieviest dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanas, transportēšanas, uzglabāšanas, pārstrādes un iznīcināšanas sistēmu. Projekta pirmās kārtas dokumentācija 2003. gada 15. decembrī iesniegta Lauku atbalsta dienestā izvērtēšanai, tagad tiek gaidīta atbilde par “Sapard” līdzfinansējuma piešķiršanu, preses konferencē 18. februārī pastāstīja SIA “Reneta” direktore Līvija Kuļikovska. Projektu plānots īstenot, sadarbojoties Rīgas reģiona attīstības aģentūrai, SIA “Reneta”, SIA “Getliņi EKO”, SIA “Saldus gaļas kombināts”, akciju sabiedrībām “GP–Ādaži” un “Brocēni”.
Lai visā Latvijas teritorijā varētu savākt un uz pārstrādes vietām transportēt visus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus – aptuveni 15 000 tonnas gadā –, projekta pirmajā kārtā plānots investēt 0,4 miljonus latu. Tiks izveidots autotransporta parks, izstrādāti maršruti, izveidots informācijas centrs, nodrošināta automašīnu, blakusproduktu konteineru tīrīšana, mazgāšana un dezinfekcija. Paredzēts arī, ka šķiroti blakusprodukti tiks uzglabāti un transportēti uzņēmuma konteineros.
Projekta otrajā kārtā “Reneta” sāks būvēt ES normatīvo aktu prasībām atbilstošu blakusproduktu pārstrādes uzņēmumu “Getliņi EKO” teritorijā, pastāstīja L.Kuļikovska. Jaunajā uzņēmumā plānots sākotnēji pārstrādāt 15 000 tonnas blakusproduktu gadā, iegūstot gaļas un kaulu miltus. Projekta otro kārtu sāks ieviest 2004. jūlijā, lai blakusproduktu pārstrādi varētu sākt jau 2004. gada decembrī. Jaunajā pārstrādes rūpnīcā, kuras izveidē plānots ieguldīt 4 miljonus latu, iegūtos pārstrādes produktus paredzēts iznīcināt akciju sabiedrībā “Brocēni” vai deponēt SIA “Getliņi EKO” atkritumu poligonā biogāzes iegūšanai – atkarībā no šo blakusproduktu bīstamības kategorijas un saistošajiem ES tiesību aktiem.
“Pārtikas un veterinārais dienests ir ieinteresēts, lai tiktu atrisinātas problēmas, kas saistītas ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanu un iznīcināšanu. Tādēļ visas iniciatīvas, kas notiek šajā jomā, ir apsveicamas,” saka Pārtikas un veterinārā dienesta Specifisko un pārtikā neizmantojamo produktu uzraudzības sektora vadītājs Aivars Rolšteins.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Situācija Latvijā dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu apsaimniekošanas jomā:

– 2003. gada 5. novembra Eiropas Komisijas ziņojumā minēts kā viens būtiskajiem trūkumiem;
– pagaidām nav konstatēta saslimšana ar TSE (tautā saukta par govju trakumsērgu);
– nav vienotas sistēmas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanā un iznīcināšanā;
– iesniegts un atrodas izskatīšanā atbilstošs projekts problēmas risināšanai – SIA “Reneta” izstrādātais projekts;
– Latvijā darbojas apjomiem un ES tehnoloģiskajām prasībām piemērota sadedzināšanas rūpnīca – a/s “Brocēni”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!