• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina piešķirt pabalstu arī par šogad dzimušajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2004., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spānijas motīvi Latvijas ziemā

Vēl šajā numurā

19.02.2004., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina piešķirt pabalstu arī par šogad dzimušajiem

Kopšanas pabalsta izmaksa vidējās mēnešalgas apmērā būtu jānodrošina arī par tiem bērniem, kas dzimuši pirms 2005.gada 1.janvāra, bet vēl nav sasnieguši gada vecumu, uzskata Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts, kas vakar, 18.februārī, pauda gandarījumu par iepriekšējā dienā Ministru kabinetā akceptēto koncepcijas projektu no nākamā gada būtiski palielināt valsts sociālos pabalstus ģimenēm pēc bērna piedzimšanas.
Valdības atbalstītais variants paredz no nākamā gada paaugstināt bērna piedzimšanas pabalstu līdz 296 latiem, kas domāts, lai vecāki varētu iegādāties zīdaiņa pūriņu mazulim. Kopšanas pabalsta paaugstināšanai bija izstrādāti divi atšķirīgi mehānismi, par kuriem “Latvijas Vēstnesī” rakstījām pagājušajā nedēļā. 17.februārī valdība izšķīrās par otro koncepcijas variantu, kurā bērna kopšanas pabalsts atkarīgs no sociālajām apdrošināšanas iemaksām. Aplēses liecina, ka šī varianta īstenošanai nākamgad papildus nepieciešami 30,6 miljoni latu.
Pēc valdības atbalsta priekšlikumam palielināt bērnu piedzimšanas un kopšanas pabalstu labklājības ministre Dagnija Staķe atzinusi, ka “šis būs viens no stimuliem, lai vecāki izšķirtos par ģimenes pieaugumu, nepasliktinot savu materiālo situāciju”, informē Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments. Labklājības ministre, komentēdama sabiedrībā izskanējušās bažas, ka bērnu piedzimšanu daļa ģimeņu varētu izmantot savtīgos nolūkos, norādījusi: “Vienmēr būs tādi cilvēki, kas vēlēsies ļaunprātīgi izmantot sniegto atbalstu. Taču tāpēc mēs nedrīkstam nedomāt par pārējām ģimenēm, kas šos pabalstus tērēs mazuļu vajadzībām,” piebilstot, ka sociālo darbinieku uzdevums ir raudzīties, lai nauda tiktu tērēta par labu bērnam.
Arī Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts uzskata, ka šāda pabalstu risinājuma ieviešana ir visoptimālākais demogrāfiskās situācijas uzlabošanas variants, kas ģimenēm ļautu saglabāt to ienākumu līmeni, kas bija pirms bērna piedzimšanas, kā arī veicinātu nodokļu maksāšanu un dzimstību sociāli labvēlīgās ģimenēs. Sekretariāts arī pauž cerību, ka tā priekšlikums, kas pērn novembrī iesniegts koncepcijas izstrādes grupai, – paaugstināt bērna kopšanas pabalstu arī par šogad dzimušajiem bērniem – tiks ņemts vērā, izstrādājot pabalstu izmaksas kārtību.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!