• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cauri gadiem celti sadarbības meti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2004., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84622

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Premjera kandidātu sola nosaukt šodien

Vēl šajā numurā

20.02.2004., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cauri gadiem celti sadarbības meti

LIETUVA02.PNG (95902 bytes)
Viens no izstādes autoriem Ēriks Jēkabsons ar paveikto iepazīstina Lietuvas militāro atašeju Daru Baranausku un Vidu Grigoraiti
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 19.februārī, atzīmējot Lietuvas valsts atjaunošanas gadadienu, Latvijas Valsts vēstures arhīvā Rīgā atklāja izstādi “Latvijas un Lietuvas attiecības 1918. – 1940.”.
Sapulcējušos vēsturniekus, sabiedriskos darbiniekus, diplomātisko aprindu pārstāvjus, Lietuvas arhīvistu delegāciju, Latvijas lietuviešus uzrunāja Latvijas Valsts vēstures arhīva direktors Nikolajs Rižovs, Lietuvas pagaidu pilnvarotā lietvede Latvijā Egle Blozneliene, Latvijas Valsts arhīvu ģenerāldirektors Valdis Štāls un Lietuvas Arhīvu departamenta ģenerāldirektors Vids Grigoraitis. Vienlaikus tika atvērta arī vēsturnieka Dr. hist. Ērika Jēkabsona grāmata “Lietuvieši Latvijā”.
Sadarbībā ar Lietuvas arhīviem Latvijas Valsts vēstures arhīva speciālisti sagatavojuši interesantu dokumentu izstādi, kas rāda Latvijas un Lietuvas attiecības no 1918. līdz 1940.gadam. Sevišķa uzmanība pievērsta pirmajiem diplomātiskajiem kontaktiem 1919.gada pavasarī, savstarpējai atzīšanai, militārajai sadarbībai cīņā pret Pāvela Bermonta karaspēku un Sarkano armiju, kā arī abu valstu sarunām robežas noteikšanas jautājumā.
Nākamā izstādīto dokumentu grupa raksturo Latvijas un Lietuvas diplomātisko sadarbību no 1921.gada līdz pat padomju okupācijai. Atsevišķas sadaļas izstādē veltītas arī Latvijas un Lietuvas saimnieciskajām un militārajām attiecībām, kā arī sadarbībai kultūrā un sportā, starp valsts iestādēm un sabiedriskajām organizācijām.
Izstādi noslēdz sadaļas par latviešu minoritāti Lietuvā un lietuviešu minoritāti Latvijā, stāstot par līdzdalību abu valstu politiskajā un sabiedriskajā dzīvē, rosību kultūras un izglītības nozarē un saikņu uzturēšanu ar vēsturisko dzimteni.
Izstāde būs aplūkojama līdz 30.aprīlim.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!