Vai mūsu sviests kļūs par piena tauku pastu?
Līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) šā gada 1. maijā veikalos varētu parādīties produkti ar interesantiem un patērētājiem nesaprotamiem nosaukumiem, piemēram, piena tauku pasta. To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 521 “Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības piena produktiem, saliktiem piena produktiem un piena produktu izstrādājumiem”.
Valda Treimane Foto: Arnis Blumbergs, “LV” |
Jaunas prasības
Latvijas Piensaimnieku centrālās
savienības Standartizācijas nodaļas vadītāja Valda Treimane
skaidro, ka ražotājiem būs jāievēro jaunas prasības preču
marķēšanā. “Ir jānorāda visa tā informācija, kas patērētājam
jāzina, – sākot ar preces tirdzniecības nosaukumu, sastāvdaļām,
enerģētisko vērtību utt. Informācija uz preces iepakojuma
nedrīkst maldināt pircēju – saturam jāatbilst tam, kas rakstīts
uz etiķetes. Tomēr atsevišķi aspekti, kas attiecas uz piena
produktiem, pircējos varētu izraisīt neizpratni. Būs jāizprot
atšķirība starp piena produktiem, saliktiem piena produktiem un
piena produktu izstrādājumiem.”
Piena produkti ir ražoti no termiski apstrādāta vai neapstrādāta
piena, un tajos neviena piena sastāvdaļa nav aizvietota ar kādu
citu sastāvdaļu. V.Treimane min piemēru, ka ražotājam ir izdevīgi
piena taukus aizvietot ar augu izcelsmes taukiem, jo piena tauki
ir vairākas reizes dārgāki. Šāda ražotāju rīcība nebūs aizliegta
arī pēc 1. maija, bet tad attiecīgo produktu nevarēs saukt par
piena produktu un uz iepakojuma būs jānorāda, ka tas ir piena
produktu izstrādājums. Tāpat jānorāda, ka izstrādājums satur
nevis piena, bet gan augu izcelsmes taukus. Pašlaik šāda prasība
Latvijas likumdošanā nav iestrādāta un viss balstās uz ražotāja
godaprātu, piebilst V.Treimane.
Latvijas īpatnība – 2,5% piens
Latvija no Eiropas atšķiras ar
kādu īpatnību. Latvijas iedzīvotāji pieraduši uzturā lietot
pienu, kas satur 2,5% tauku, bet ES valstīs šāds piens nav
nopērkams. Ar laiku arī mums būs jāpiemērojas Savienības prasībām
un no 2,5% piena jāatsakās, paredz Ministru kabineta noteikumi.
Eiropā patērētāji pazīst pienu, kas satur ne mazāk kā 3,5% tauku,
pienu ar samazinātu tauku saturu 1,5–1,8% un vājpienu, kurā tauku
ir ne vairāk kā 0,5%. Tomēr Briselē Latvijas (arī Lietuvas)
ieradumi saprasti, un līdz 2009. gadam veikalos varēsim nopirkt
mums ierasto 3,2% un 2,5% pienu.
V.Treimane skaidro, ka mūsu ražotāji šādu pienu varēs ražot un
pārdot vietējā tirgū, bet nebūs atļauts to izvest uz ES valstīm.
2,5% pienu Latvijas ražotāji nevarēs eksportēt arī uz mūsu
kaimiņvalsti Lietuvu, lai gan arī tur veikalos šāds produkts būs
nopērkams. Tas nozīmē, ka arī Lietuvas ražotāji nevarēs Latvijā
pārdot mums tik tradicionālo, bet ES standartiem neatbilstošo
pienu. Tā kā Lietuvas piens Latvijā tiek realizēts ievērojamos
apjomos, kaimiņvalsts piensaimnieki šīs normas ieviešanu varētu
izjust visai skaudri. No otras puses, tas varētu tikai padarīt
populārāku pienu, kas pēc tauku satura atbildīs ES prasībām, un
līdz ar to padarīt mazāk jutīgu atteikšanos no 2,5% piena 2009.
gadā.
Sviests un
piena tauku pasta
V.Treimane uzskata, ka patērētājam
visnesaprotamākais jauninājums pēc 1. maija varētu būt piena
tauku pastas parādīšanās veikalos. Izrādās, zem šī nosaukuma
nākotnē slēpsies mūsu Latvijas “Zemnieku sviests”, “Iecienītais
sviests” u.c. “ES normatīvie akti par sviestu ļauj dēvēt tikai
produktu, kurā piena tauku saturs nav zemāks par 80%. Savukārt
Latvijas “Zemnieku sviestā“ tauku saturs ir 72,5%, “Iecienītajā
sviestā” – 78%, un tādēļ šie produkti pēc 1. maija būs jādēvē par
piena tauku pastām. Būtībā jau tas būs mūsu pašu pierastais
sviests, tikai ar citu nosaukumu,” teic V.Treimane. Tajā pašā
laikā jāatceras, ka veikalu plauktos varēsim atrast arī produktu
ar nosaukumu “sviests”, bet tauku saturam tajā jābūt 80–82% un
vairāk.
Lai arī nepierasts, jaunais nosaukums V.Treimanei neliekas
slikts, tomēr “Latvijas Vēstneša” novērojumi liecina, ka veikalā
sastaptie cilvēki neziņā raustīja plecus, kad tiem jautāja, kas
varētu slēpties zem nosaukuma “piena tauku pasta”. Visticamāk,
piena produktu ražotājiem būs jāizvērš aktīva kampaņa, lai
izskaidrotu pircējiem, ka dažus mūsu sviestus sauks citādi.
Būs jākontrolē
Iespējams, cilvēks, veikalā
ieraugot produktu ar nepazīstamu nosaukumu, izvēlēsies to preci,
kas tiks saukta tradicionālajā vārdā “sviests”, lai gan patiesībā
tā neatbildīs noteiktajām prasībām. V.Treimane norāda, ka par
Ministru kabineta noteikumu ievērošanu būs jārūpējas Pārtikas un
veterinārajam dienestam, kura ziņā ir uzraudzīt un kontrolēt, kā
arī ņemt laboratoriskos paraugus un novērtēt, vai produktu
kvalitāte atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.
Līdzšinējā pieredze liecina, ka ne vienmēr ražotāji uz produktu
etiķetēm norāda patiesu informāciju. “Latvijas Vēstnesis” jau
rakstījis, ka Mārketinga padome un Latvijas Pārtikas centrs pērn,
veicot lielveikalos nopērkamo lieso sieru salīdzinājumu,
konstatēja, ka no 22 pārbaudītajiem sieriem ar pazeminātu tauku
saturu pieciem sieriem ir ievērojami augstāks tauku saturs, nekā
norādīts uz iepakojuma (skat. “LV” 14.01.2004. –
red.).
Ilze Sedliņa, “LV”