• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ANO pārstāvjus interesē jautājumi cilvēktiesību kontekstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2004., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Klāt gadskārtējā ēnu diena

Vēl šajā numurā

25.02.2004., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ANO pārstāvjus interesē jautājumi cilvēktiesību kontekstā

Latvijā pēc valdības uzaicinājuma ieradusies Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) darba grupa par patvaļīgu aizturēšanu. Iepriekšējā “Latvijas Vēstneša” numurā jau informējām, ka darba grupas mērķis ir iepazīties ar situāciju piespiedu brīvības atņemšanas vietās. Proti, vai Latvijā ievēro nacionālo un starptautisko likumdošanu attiecībā uz personu aizturēšanu, apcietināšanu vai ievietošanu slēgta tipa iestādēs. Darba grupas, kas Latvijā uzturēsies līdz 28.februārim, dienaskārtība ir piesātināta, jo tā apmeklēs vairākus cietumus, psihoneiroloģisko slimnīcu, kā arī tiksies ar dažādiem speciālistiem un vairāku ministriju pārstāvjiem.
23.februārī darba grupas pārstāvji un to pavadošās personas apmeklēja Valsts cilvēktiesību biroju (VCB). Tiekoties ar VCB direktoru Olafu Brūveru un pilsonisko un politisko tiesību daļas juristiem, pārrunāta Latvijas likumdošana, kas reglamentē aizturēšanas procesuālos jautājumus, nelegālo imigrantu un psihiatrisko slimnīcu pacientu tiesības, kā arī VCB viedoklis attiecībā uz šo iedzīvotāju grupu tiesību ievērošanu Latvijā.
VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa informē, ka īpašu ANO pārstāvju interesi izraisījušas personas aizturēšanas procedūras lietas, kā arī jautājumi par aizturēto personu sazināšanās brīvību, tas ir, tiesībām kontaktēties ar tuviniekiem un saņemt advokāta palīdzību. O.Brūvers darba grupas dalībniekiem atzinis, ka viņa vadītais birojs saņēmis atsevišķas aizturēto personu sūdzības, taču nav pamata apgalvot, ka šādus pārkāpumus atbildīgās institūcijas pieļautu sistemātiski. VCB viedoklis – lielākā problēma šā jautājuma kontekstā ir tiesības uz advokāta pakalpojumiem maznodrošinātām iedzīvotāju grupām, jo šobrīd valsts nespējot apmaksāt aizstāvju pakalpojumus visiem iedzīvotājiem, kuriem tas nepieciešams.
Minēta vēl cita aktualitāte – ilgais laiks, kas ieslodzītajām personām jāgaida līdz tiesai. Vienlaikus ANO pārstāvji informēti par sasniegto progresu – nesen Latvijas likumdošanā ierobežots termiņš, kādā personas drīkst atrasties apcietinājumā, gaidot tiesu.
Saistībā ar jautājumu par situāciju ar nelegālajiem imigrantiem birojs atzinis, ka lielākais šādu sūdzību skaits saņemts par aizturēšanas faktu un personas statusa legalizēšanu. Darba grupas dalībniekiem paskaidrots, ka pozitīvi vērtējama valsts likumdošanas sakārtošana šajā jomā, piemēram, Imigrācijas likuma un Bezvalstnieku likuma pieņemšana. Savukārt kā lielāko problēmu VCB minējis to, ka joprojām nav noteikts to personu statuss, kas uzturas nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē “Olaine”.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!