• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmaksātākās profesijas valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2004., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Augstais komisārs respektē Latvijas unikālo situāciju

Vēl šajā numurā

26.02.2004., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmaksātākās profesijas valstī

Valstī vislabāk apmaksātās ir 1. pamatgrupas profesijas – likumdevēji, valsts vecākās amatpersonas, vadītāji, kā arī pašvaldību, dažādu līmeņu iestāžu un organizāciju vadītāji. Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) publiskotie profesiju apsekojuma rezultāti par pērnā gada oktobri liecina, ka šajā darbalaukā strādājošo vidējā darba samaksa ir 285 lati. Visaugstāk apmaksātie šajā grupā ir tieši uzņēmumu un iestāžu vadītāji, kuru vidējā darba samaksa oktobrī sasniedza 547 latus. Labi apmaksātas arī 2. pamatgrupas profesijas, kuru izpildei vajadzīgs augsts teorētisko un profesionālo zināšanu līmenis dabas zinībās, sociālajās un humanitārajās zinātnēs. Vidējā darba samaksa šajā grupā – 250 latu. Krietni lielāku algu par vidējo saņēmuši skaitļošanas sistēmu konstruktori un analītiķi, kā arī kuģu un lidmašīnu vadīšanas profesionāļi. Jāpiebilst, tieši 2.pamatgrupa veido vienu no lielākajām darbinieku grupām – vairāk nekā 115 tūkstoši cilvēku. Taču pašu lielāko darbinieku grupu veido kvalificēti strādnieki un amatnieki (7.pamatgrupa), kuru vidējā darba samaksa oktobrī bijusi 143 lati.
Salīdzinājumam – 6.pamatgrupas profesiju pārstāvji (kvalificēti lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieki) vidēji mēnesī nopelnījuši 120 latus. Viszemākās algas saņēmuši pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki – vidēji 99 latus, aptuveni tikpat arī vienkāršo profesiju pārstāvji.
CSP norāda, ka vidējā bruto darba samaksa stundā kopumā visās profesijās bija 1,03 latu. Vīriešiem algas lielākas – gandrīz visās profesiju pamatgrupās strādājošo vīriešu vidējā darba samaksa stundā pārsniedza sieviešu vidējo darba samaksu.
Krasi atšķiras algas Rīgā un citviet Latvijā. Proti, salīdzinot darba samaksu pēc profesiju grupām galvaspilsētā un vidējos rādītājus par visiem rajoniem un sešām lielākajām pilsētām kopā, konstatētas būtiskas atšķirības. Visās profesiju pamatgrupās strādājošo samaksa ir tikai 53 līdz 86 procenti no darba samaksas Rīgā.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!