• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daļa eiropiešu ir pret Eiropas Savienības paplašināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2004., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad likuma līkums ved garām valsts makam

Vēl šajā numurā

27.02.2004., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daļa eiropiešu ir pret Eiropas Savienības paplašināšanu

Kopumā vairums Eiropas Savienībās (ES) iedzīvotāju atbalsta jaunu valstu uzņemšanu Savienībā, tomēr sešās no piecpadsmit pašreizējām dalībvalstīm paplašināšanās pretinieku ir vairāk nekā atbalstītāju. Par to liecina “Eurobarometer” pagājušā gada nogalē veiktā sabiedriskās domas aptauja ES dalībvalstīs.

Visskeptiskākie –
Francijas iedzīvotāji

ESCMYK COPY.GIF (13731 bytes)
Aptaujas dati rāda, ka pagājušā gada nogalē gandrīz puse – 47% – aptaujāto izteikuši atbalstu Savienības paplašināšanai, 36 % izteikušies pret jaunu valstu uzņemšanu, bet 18 % nav spējuši formulēt skaidru viedokli šajā jautājumā. Laikā kopš pagājušā gada pavasara samazinājies neizlēmīgo respondentu skaits, tādēļ par vienu procentu pieaudzis gan paplašināšanās atbalstītāju, gan pretinieku skaits. Tomēr jāatzīmē, ka 2003. gada laikā paplašināšanās atbalstītāju rindas kļuvušas krietni mazākas, jo vēl 2001. gada otrajā pusē un visu 2002. gadu jauno valstu uzņemšanu atbalstīja vairāk nekā puse no visiem aptaujātajiem.
Visaktīvāk ES paplašināšanos atbalsta Grieķijas, Dānijas, Spānijas, Itālijas un Īrijas iedzīvotāji (“par” 59–65% aptaujāto). Zviedrijā, Somijā, Portugālē un Nīderlandē ES paplašināšanos atbalsta nedaudz vairāk par 50 % aptaujāto iedzīvotāju. Bet sešās dalībvalstīs (Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, Austrijā, Beļģijā un Luksemburgā) paplašināšanās pretinieku skaits pārsniedz atbalstītāju skaitu. Visskeptiskāk pret jauno dalībvalstu uzņemšanu noskaņoti franči – jaunu valstu uzņemšanu Savienībā atbalstījuši tikai 34 % no visiem aptaujātajiem, kamēr pret paplašināšanos ir 55 %.
2003. gadā visstraujāk ES paplašināšanās atbalstītāju skaits krities Dānijā un Spānijā (par 8 %), bet straujākais paplašināšanas atbalstītāju skaita pieaugums bijis Beļģijā (+ 5%).

Vēlas uzņemt vien dažas valstis

Atbildot uz jautājumu par paplašināšanās iespējām tuvākajā nākotnē, tikai trijās no pašreizējām ES dalībvalstīm (Spānijā, Itālijā un Zviedrijā) vairums iedzīvotāju atbalsta viedokli, ka ES tuvākajā nākotnē būtu jāuzņem visas valstis, kuras vēlas tai pievienoties. Lielākajā daļā dalībvalstu vairums iedzīvotāju atbalsta nostāju, ka ES vajadzētu uzņemt tikai daļu no valstīm, kas vēlas pievienoties. Bet Francijā vislielāko atbalstu (41 %) guvusi nostāja, ka ES vairs nevajadzētu uzņemt jaunas dalībvalstis.
Kopumā visvairāk ES dalībvalstu iedzīvotāju (37 %) atbalstījuši nostāju, ka ES vajadzētu uzņemt tikai dažas no valstīm, kuras izteikušas vēlmi pievienoties. Ceturtdaļa visu aptaujāto uzskata, ka ES būtu jāuzņem visas valstis, kas izteikušas vēlmi pievienoties, gandrīz tikpat liels aptaujāto skaits (23 %) uzskata, ka ES vairs nevajadzētu uzņemt nevienu jaunu valsti, bet 20 % aptaujāto nav spējuši sniegt konkrētu atbildi.

Artis Nīgals, “LV”

artis.nigals@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!