• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iecerēta patversme cilvēktirdzniecības upuriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2004., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauna prasība dzīvnieku pārvadātājiem

Vēl šajā numurā

04.03.2004., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iecerēta patversme cilvēktirdzniecības upuriem

Pasaulē gada laikā transnacionālās noziedzīgās struktūras no cilvēktirdzniecības gūst pelņu vairāk nekā septiņus miljardus ASV dolāru. Par cilvēktirdzniecības – trešā ienesīgākā kriminālā biznesa – upuriem ik gadu kļūst aptuveni 2000 Baltijas valstu iedzīvotāju. Aplēsts, ka no Latvijas vien mēnesī ap simt sieviešu izbrauc uz ārzemēm un kļūst par dzīvo preci. Valsts programma cilvēku tirdzniecības novēršanai 2004. – 2008.gadam ir pirmais šādas kvalitātes dokuments, kad, iesaistoties nozaru ministrijām, valsts pārvaldes iestādēm un nevalstiskām organizācijām, kopīgi izdevies apzināt cilvēku tirdzniecības problēmu valstī un noteikt galvenos uzdevumus programmas īstenošanai. Ministru kabinets programmu pieņēma 2.martā.
Programmā paredzēto mērķu īstenošanai nepieciešamais papildu finansējums 2005.gadā būs 222 572 lati, 2006.gadā – 468 144 lati, 2007.gadā – 643 216 lati, no 2008. gada – 828 288 lati. Valdības rīkojumā paredzēts, ka finansējumu programmas īstenošanai plānots gūt no likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzētiem finanšu līdzekļiem, kā arī sagaidot finansiālo palīdzību no Eiropas Komisijas.
Šogad programmas īstenošanai nav paredzētas papildu finanses, jo plānots sākt nepieciešamo likuma grozījumu izstrādi. 
Valsts programma paredz īstenot vairākus pasākumu kopumus. Ar preventīviem pasākumiem iecerēts sakārtot likumdošanu, nosakot Latvijas tiesību aktus, kuros jāizdara grozījumi, lai tie tiktu saskaņoti ar starptautisko tiesību aktu prasībām cilvēku tirdzniecības novēršanā. Savukārt informatīvais un analītiskais darbs veicinās tiesībsargājošo iestāžu darbību, un programmā norādīti konkrēti pasākumi iesaistītajām ministrijām un valsts pārvaldes iestādēm, kā arī paredzēts izveidot koordinētu sistēmu cīņai pret cilvēku tirdzniecību.
Pasākumu kopumā “Izglītība” plānots izveidot tiesībsargājošo iestāžu darbinieku, izglītības iestāžu darbinieku un sociālo darbinieku apmācības sistēmu cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos, kā arī attīstīt izglītojošo un informējošo preventīvo izglītību jauniešiem par cilvēku tirdzniecību. Turklāt programmā iekļauti atbalsta pakalpojumi cilvēktirdzniecības upuriem. Piemēram, iecerēts izveidot patversmi šo cilvēku izmitināšanai pēc viņu atgriešanās Latvijā, kā arī īstenot sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktu cilvēku tirdzniecības upuru sociālo rehabilitāciju.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!