• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cik tērējām ceļojumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2004., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dedzot gaišumu lasītāju sirdīs

Vēl šajā numurā

05.03.2004., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cik tērējām ceļojumos

Latvijas iedzīvotāju ceļojumu mērķi pēdējos gados ir nemainīgi. Vairums mūsu ceļotāju dodas tepat uz kaimiņvalstīm. Piemēram, pērn uz Lietuvu vai Igauniju devusies vairāk nekā puse no visa ceļotāju kopskaita. Centrālās statistikas pārvaldes ceļotāju apsekojuma rezultāti liecina, ka uz Eiropas Savienības valstīm pērn devušies 15 procenti ceļotāju. Tas gan ir vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt Neatkarīgo Valstu Savienības valstis par ceļamērķi izraudzījušies 25 procenti ceļotāju.
Salīdzinājumā ar deviņdesmitajiem gadiem krietni pieaudzis to cilvēku skaits, kas uz ārzemēm devušies atpūsties. Aizvadītajā gadā piektā daļa ceļotāju, atgriežoties no brauciena un šķērsojot valsts robežu, kā galveno brauciena motīvu minējuši tieši atpūtu. Tomēr šo iemeslu joprojām izkonkurē citi ceļojuma motīvi. Piemēram, gandrīz ceturtā daļa ceļotāju par brauciena iemeslu nosaukuši iepirkšanos, bet vairāk nekā ceturtā daļa devusies apmeklēt radus un draugus. Kārtot biznesa darījumu devusies aptuveni sestā daļa ceļotāju.
Interesants fakts – Latvijas ceļotāju tēriņi ārzemēs bijuši par 58 miljoniem latu lielāki nekā ārzemnieku tēriņi Latvijā. Pēc CSP ziņām, mūsu ceļotāji ārvalstīs iztērējuši 182 miljonus latu, un tas ir par pārdesmit miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš. Jāpiebilst, šajā summā neietilpst ceļa izdevumi vai arī darba devēja uzdevumā veikti izdevumi, kā arī kapitālieguldījumi. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, krietni samazinājušies tēriņi Lietuvā, un pērn šajā valstī atstāti 27 miljoni latu jeb 15 procenti no kopumā ārzemēs iztērētā. Krievijā mūsu ceļotāji iztērējuši par miljonu vairāk. Teju vai divkāršojusies, salīdzinot ar 2002.gada datiem, Eiropas Savienības valstīs iztērētā naudas summa – 78 miljoni. Vidējie tēriņi dienā mūsu ceļotājiem bijuši 22 lati. Protams, ja brauciena mērķis bijusi iepirkšanās, vidējā tēriņu summa bijusi gandrīz desmitkārtīga.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!