Ministru kabineta noteikumi Nr.112
Rīgā 2004.gada 2.martā (prot. Nr.9 21.§)
Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības ziežamajiem taukiem
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu
1. Noteikumi nosaka patēriņam cilvēka uzturā paredzēto ziežamo tauku klasifikācijas, kvalitātes (1.pielikums) un marķējuma prasības, kā arī kārtību, kādā novērtējama ziežamo tauku atbilstība noteiktajām prasībām.
2. Noteikumi attiecas uz
ziežamajiem taukiem (tauki un tauku maisījumi), kas sacietē 20 °C
temperatūrā, ir piemēroti ziešanai un kuru tauku saturs gala
produktā nav mazāks par 10 % un lielāks par 90 % (tauku saturs ir
divas trešdaļas no produkta sausnas, neskaitot sāli).
3. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku produktu
tirdzniecības nosaukumi neattiecas:
3.1. uz produktiem, kuru
pamatīpašības nosaka atšķirīgu produkta lietojumu, salīdzinot ar
tradicionālo izmantošanas veidu, kā arī uz tiem gadījumiem, kad
tirdzniecības nosaukumu izmanto, lai aprakstītu kādu raksturīgu
produkta kvalitātes īpašību;
3.2. uz koncentrētiem tauku produktiem (piemēram, margarīns,
tauku maisījums), ja tauku saturs tajos ir 90 % vai vairāk.
4. Pārtikas un veterinārais
dienests veic ziežamo tauku valsts uzraudzību un kontroli, kā arī
saskaņā ar valsts uzraudzības programmu ņem laboratoriskos
paraugus un novērtē ziežamo tauku atbilstību šajos noteikumos
minētajām prasībām.
5. Ziežamos taukus marķē normatīvajos aktos par pārtikas preču
marķēšanu noteiktajā kārtībā.
6. Papildus normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu
noteiktajām prasībām tauku maisījumu marķējumā norāda augu un
dzīvnieku izcelsmi, kā arī piena tauku saturu procentos
(proporciju dilstošā secībā).
7. Tirdzniecības nosaukumu “Margarīns” var aizstāt ar
tirdzniecības nosaukumu “Minarīns” vai “Halvarīns”, ja tas ir
liesais margarīns, margarīns ar zemu tauku saturu vai margarīns,
kas satur pusi tauku.
8. Papildus šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem ziežamo tauku
tirdzniecības nosaukumiem var norādīt šādu informāciju:
8.1. produkta augu un/vai
dzīvnieku izcelsmes sugas nosaukums;
8.2. norāde par produkta paredzamo lietojumu;
8.3. norāde, kas raksturo produkta ražošanas metodes;
8.4. ģeogrāfiskās izcelsmes norāde saskaņā ar normatīvajiem
aktiem par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās
izcelsmes norāžu reģistrācijas un aizsardzības kārtību.
9. Tirdzniecības nosaukumam
“Tauki” var pievienot norādi “Augu” vai norādi par augu sugu, ja
produkts satur ne vairāk par 2 % dzīvnieku izcelsmes tauku.
10. Ziežamo tauku tirdzniecības nosau-kumā aizliegts tieši vai
netieši norādīt tauku saturu, ja tas neatbilst šo noteikumu
prasībām.
11. Šo noteikumu 1.pielikumā minētajā ziežamo tauku tirdzniecības
nosaukumā norādes “Satur trīs ceturtdaļas tauku” un “Satur pusi
tauku” attiecīgi var aizstāt ar norādēm “Samazināts tauku saturs”
un “Zems tauku saturs” vai “Liess”.
12. Norādi “Samazināts tauku saturs” var izmantot šo noteikumu
1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības nosaukuma
papildināšanai, ja tauku saturs produktā nav mazāks par 41 % un
lielāks par 62 %.
13. Norādi “Zems tauku saturs” vai “Liess” var izmantot šo
noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības
nosaukuma papildināšanai, ja tauku saturs produktā ir 41 % vai
mazāk.
14. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības
nosaukumā un marķējumā vidējo tauku saturu norāda bez
decimāldaļām.
15. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku paraugu vienību
vidējais tauku saturs nedrīkst atšķirties vairāk kā par vienu
procentu no noteiktā tauku satura (piemēram, 60 % ± 1 %).
Atsevišķi ņemtu ziežamo tauku paraugu vienību tauku saturs
nedrīkst atšķirties vairāk kā par 2 % no noteiktā tauku satura.
Abos minētajos gadījumos ziežamo tauku saturs atbilst šo
noteikumu 1.pielikumā noteiktajām prasībām, ja tauku saturs
nepārsniedz šajā punktā noteiktās pielaides.
16. Atbilstību šo noteikumu 15.punktā noteiktajām prasībām
pārbauda saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.
17. Noteikumi zaudē spēku ar 2004.gada 1.maiju.
Ministru prezidents E.Repše
Zemkopības ministrs M.Roze
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 6.martu.
1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 2.marta noteikumiem Nr.112
Ziežamo tauku klasifikācija un kvalitātes rādītāji
Nr. |
Klasifikācija |
Kvalitāte |
|
tirdzniecības nosaukums |
produkta apraksts |
tauku saturs, % |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
I. Tauki |
|||
1. |
Margarīns |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
Ne mazāk par 80 un ne vairāk par 90 |
2. |
Margarīns, kas satur trīs ceturtdaļas tauku, vai margarīns ar samazinātu tauku saturu |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
60–62 |
3. |
Margarīns, kas satur pusi tauku, vai margarīns ar zemu tauku saturu, vai liesais margarīns |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
39–41 |
4. |
Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
Vairāk par 62, bet mazāk par 80 |
5. |
Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku pasta ar samazinātu tauku saturu |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
Vairāk par 41, bet mazāk par 60 |
6. |
Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs, tauku pasta ar zemu tauku saturu vai liesā tauku pasta |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem |
Mazāk par 39 |
II. Tauku
maisījumi |
|||
7. |
Tauku maisījums |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
Ne mazāk par 80 un ne vairāk par 90 |
8. |
Tauku maisījums, kas satur trīs ceturtdaļas tauku, vai tauku maisījums ar samazinātu tauku saturu |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
60–62 |
9. |
Tauku maisījums, kas satur pusi tauku, vai tauku maisījums ar zemu tauku saturu, vai liesais tauku maisījums |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
39–41 |
10. |
Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
Vairāk par 62, bet mazāk par 80 |
11. |
Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku maisījuma pasta ar samazinātu tauku saturu |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
Vairāk par 41, bet mazāk par 60 |
12. |
Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku maisījuma pasta ar zemu tauku saturu, vai liesā tauku maisījuma pasta |
Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma |
Mazāk par 39 |
Zemkopības ministrs M.Roze
2.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 2.marta noteikumiem Nr.112
Ziežamajos taukos noteiktā tauku satura pārbaude
1. Pēc nejaušas izvēles principa
no katras partijas ņem piecas paraugu vienības. Pārbaudēm var
piemērot divas procedūras:
1.1. piecu paraugu vienību vidējās vērtības salīdzināšana ar
noteikto tauku saturu. Noteikto tauku saturu uzskata par pareizu,
ja piecu paraugu vienību vidējais tauku saturs atšķiras ne vairāk
kā par vienu procentu no noteiktā tauku satura;
1.2. piecu atsevišķu paraugu vienību rādītāju salīdzināšana ar
pielaidi
(± 2 % no noteiktā tauku satura), kā norādīts šo noteikumu
15.punktā. Ja starpība starp piecu paraugu vienību maksimālo un
minimālo vērtību ir 4 % vai mazāk, uzskata, ka šo noteikumu
15.punktā minētās prasības ir izpildītas.
2. Ja šī pielikuma 1.punktā minētajās procedūrās noteiktās normas ir izpildītas, pārbaudītā partija uzskatāma par atbilstošu šo noteikumu 15.punktā minētajām prasībām arī tādā gadījumā, ja no piecām paraugu vienībām vienas parauga vienības vērtība neatbilst noteiktajai pielaidei ± 2 %.
Zemkopības ministrs M.Roze