• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumi Nr. 112 "Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības ziežamajiem taukiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2004., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85211-klasifikacijas-kvalitates-un-markejuma-prasibas-ziezamajiem-taukiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.113

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 23.janvāra noteikumos Nr.35 "Dabīgā minerālūdens un avota ūdens obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības"

Vēl šajā numurā

05.03.2004., Nr. 36

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 112

Pieņemts: 02.03.2004.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.112

Rīgā 2004.gada 2.martā (prot. Nr.9 21.§)

Klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasības ziežamajiem taukiem

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka patēriņam cilvēka uzturā paredzēto ziežamo tauku klasifikācijas, kvalitātes (1.pielikums) un marķējuma prasības, kā arī kārtību, kādā novērtējama ziežamo tauku atbilstība noteiktajām prasībām.

2. Noteikumi attiecas uz ziežamajiem taukiem (tauki un tauku maisījumi), kas sacietē 20 °C temperatūrā, ir piemēroti ziešanai un kuru tauku saturs gala produktā nav mazāks par 10 % un lielāks par 90 % (tauku saturs ir divas trešdaļas no produkta sausnas, neskaitot sāli).
3. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku produktu tirdzniecības nosaukumi neattiecas:

3.1. uz produktiem, kuru pamatīpašības nosaka atšķirīgu produkta lietojumu, salīdzinot ar tradicionālo izmantošanas veidu, kā arī uz tiem gadījumiem, kad tirdzniecības nosaukumu izmanto, lai aprakstītu kādu raksturīgu produkta kvalitātes īpašību;
3.2. uz koncentrētiem tauku produktiem (piemēram, margarīns, tauku maisījums), ja tauku saturs tajos ir 90 % vai vairāk.

4. Pārtikas un veterinārais dienests veic ziežamo tauku valsts uzraudzību un kontroli, kā arī saskaņā ar valsts uzraudzības programmu ņem laboratoriskos paraugus un novērtē ziežamo tauku atbilstību šajos noteikumos minētajām prasībām.
5. Ziežamos taukus marķē normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu noteiktajā kārtībā.
6. Papildus normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu noteiktajām prasībām tauku maisījumu marķējumā norāda augu un dzīvnieku izcelsmi, kā arī piena tauku saturu procentos (proporciju dilstošā secībā).
7. Tirdzniecības nosaukumu “Margarīns” var aizstāt ar tirdzniecības nosaukumu “Minarīns” vai “Halvarīns”, ja tas ir liesais margarīns, margarīns ar zemu tauku saturu vai margarīns, kas satur pusi tauku.
8. Papildus šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem ziežamo tauku tirdzniecības nosaukumiem var norādīt šādu informāciju:

8.1. produkta augu un/vai dzīvnieku izcelsmes sugas nosaukums;
8.2. norāde par produkta paredzamo lietojumu;
8.3. norāde, kas raksturo produkta ražošanas metodes;
8.4. ģeogrāfiskās izcelsmes norāde saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrācijas un aizsardzības kārtību.

9. Tirdzniecības nosaukumam “Tauki” var pievienot norādi “Augu” vai norādi par augu sugu, ja produkts satur ne vairāk par 2 % dzīvnieku izcelsmes tauku.
10. Ziežamo tauku tirdzniecības nosau-kumā aizliegts tieši vai netieši norādīt tauku saturu, ja tas neatbilst šo noteikumu prasībām.
11. Šo noteikumu 1.pielikumā minētajā ziežamo tauku tirdzniecības nosaukumā norādes “Satur trīs ceturtdaļas tauku” un “Satur pusi tauku” attiecīgi var aizstāt ar norādēm “Samazināts tauku saturs” un “Zems tauku saturs” vai “Liess”.
12. Norādi “Samazināts tauku saturs” var izmantot šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības nosaukuma papildināšanai, ja tauku saturs produktā nav mazāks par 41 % un lielāks par 62 %.
13. Norādi “Zems tauku saturs” vai “Liess” var izmantot šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības nosaukuma papildināšanai, ja tauku saturs produktā ir 41 % vai mazāk.
14. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku tirdzniecības nosaukumā un marķējumā vidējo tauku saturu norāda bez decimāldaļām.
15. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto ziežamo tauku paraugu vienību vidējais tauku saturs nedrīkst atšķirties vairāk kā par vienu procentu no noteiktā tauku satura (piemēram, 60 % ± 1 %). Atsevišķi ņemtu ziežamo tauku paraugu vienību tauku saturs nedrīkst atšķirties vairāk kā par 2 % no noteiktā tauku satura. Abos minētajos gadījumos ziežamo tauku saturs atbilst šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajām prasībām, ja tauku saturs nepārsniedz šajā punktā noteiktās pielaides.
16. Atbilstību šo noteikumu 15.punktā noteiktajām prasībām pārbauda saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.
17. Noteikumi zaudē spēku ar 2004.gada 1.maiju.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 6.martu.


1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 2.marta noteikumiem Nr.112

Ziežamo tauku klasifikācija un kvalitātes rādītāji

Nr.
p.k.

Klasifikācija

Kvalitāte

tirdzniecības nosaukums

produkta apraksts

tauku saturs, %

1

2

3

4

I. Tauki
(produkti, kas iegūti no cietiem un/vai šķidriem augu un/vai dzīvnieku taukiem
emulsijas “ūdens–tauki” veidā. Tauki var saturēt ne vairāk par 3 % piena tauku)

1.

Margarīns

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

Ne mazāk par 80 un ne vairāk par 90

2.

Margarīns, kas satur trīs ceturtdaļas tauku, vai margarīns ar samazinātu tauku saturu

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

60–62

3.

Margarīns, kas satur pusi tauku, vai margarīns ar zemu tauku saturu, vai liesais margarīns

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

39–41

4.

Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

Vairāk par 62, bet mazāk par 80

5.

Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku pasta ar samazinātu tauku saturu

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

Vairāk par 41, bet mazāk par 60

6.

Tauku pasta X %, kur “X” – tauku saturs, tauku pasta ar zemu tauku saturu vai liesā tauku pasta

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku taukiem

Mazāk par 39

II. Tauku maisījumi
(produkti, kas iegūti, samaisot augu un/vai dzīvnieku taukus)

7.

Tauku maisījums

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

Ne mazāk par 80 un ne vairāk par 90

8.

Tauku maisījums, kas satur trīs ceturtdaļas tauku, vai tauku maisījums ar samazinātu tauku saturu

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

60–62

9.

Tauku maisījums, kas satur pusi tauku, vai tauku maisījums ar zemu tauku saturu, vai liesais tauku maisījums

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

39–41

10.

Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

Vairāk par 62, bet mazāk par 80

11.

Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku maisījuma pasta ar samazinātu tauku saturu

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

Vairāk par 41, bet mazāk par 60

12.

Tauku maisījuma pasta X %, kur “X” – tauku saturs, vai tauku maisījuma pasta ar zemu tauku saturu, vai liesā tauku maisījuma pasta

Produkts, kas iegūts no augu un/vai dzīvnieku tauku maisījuma

Mazāk par 39

Zemkopības ministrs M.Roze

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 2.marta noteikumiem Nr.112

Ziežamajos taukos noteiktā tauku satura pārbaude

1. Pēc nejaušas izvēles principa no katras partijas ņem piecas paraugu vienības. Pārbaudēm var piemērot divas procedūras:
1.1. piecu paraugu vienību vidējās vērtības salīdzināšana ar noteikto tauku saturu. Noteikto tauku saturu uzskata par pareizu, ja piecu paraugu vienību vidējais tauku saturs atšķiras ne vairāk kā par vienu procentu no noteiktā tauku satura;
1.2. piecu atsevišķu paraugu vienību rādītāju salīdzināšana ar pielaidi
(± 2 % no noteiktā tauku satura), kā norādīts šo noteikumu 15.punktā. Ja starpība starp piecu paraugu vienību maksimālo un minimālo vērtību ir 4 % vai mazāk, uzskata, ka šo noteikumu 15.punktā minētās prasības ir izpildītas.

2. Ja šī pielikuma 1.punktā minētajās procedūrās noteiktās normas ir izpildītas, pārbaudītā partija uzskatāma par atbilstošu šo noteikumu 15.punktā minētajām prasībām arī tādā gadījumā, ja no piecām paraugu vienībām vienas parauga vienības vērtība neatbilst noteiktajai pielaidei ± 2 %.

Zemkopības ministrs M.Roze

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!