• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar Saeimā apstiprināta jaunā valdība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2004., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85378

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad izglītība neatbilst darba tirgus pieprasījumam

Vēl šajā numurā

10.03.2004., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar Saeimā apstiprināta jaunā valdība

SAEIMA04.PNG (81808 bytes)
“Jaunā laika” frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš sveic jauno Ministru prezidentu Induli Emsi
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tieši viens mēnesis bija nepieciešams, lai Saeimā ievēlētās partijas, savstarpēji apspriežoties, nonāktu pie slēdziena par sadarbības iespējām vai atteikumu piedalīties valdības veidošanā. Einara Repšes vadītā valdība demisionēja 5.februārī. I.Emša sastādītais Ministru kabineta sastāvs ar 56 balsīm “par” un 33 “pret” tika apstiprināts vakar, 9. martā.

Pēdējā diennakts pirms balsojuma Saeimā nekādas izmaiņas valdības sastāvā nav ieviesusi. Ministru posteņus ieņem iepriekš nosauktie amatu kandidāti, un divu ministru – veselības un satiksmes – amati joprojām ir vakanti. Tos, darba pienākumus apvienojot, pagaidām pildīs Ministru prezidents Indulis Emsis un viņa biedrs Ainars Šlesers.
Sniedzot pirmo interviju preses pārstāvjiem, Ministru prezidents Indulis Emsis neslēpa saviļņojumu, ka uzticētais valdības vadītāja postenis ir uzmetis viņu iepriekš neplānotos politiskās karjeras augstumos. Viņš teica:
“Par savas dzīves laimīgāko brīdi es līdz šim uzskatīju pozitīvo balsojumu 1990. gadā šajā pašā Saeimas zālē, kad apliecinājām vēlmi kļūt par neatkarīgu valsti. Visus šos gadus esmu pavadījis saskarē ar vidi un sekmējot tās aizsardzību. Politiskajā dzīvē jau 15 gadus esmu saistīts vienīgi ar Latvijas Zaļo partiju. Manis apstiprināšanu par valdības vadītāju uzskatu par mūsu partijas panākumu. Savus spēkus valdības vadītāja amatā veltīšu valdības deklarācijas izpildei, bet manā sirdī vienmēr dzīva būs Latvijas Zaļās partijas programma. Es esmu un palikšu “zaļš”! Mūsu pozīcija ir lasāma valdības deklarācijā. Mūsu prioritātes būs valsts ekonomiskās attīstības veicināšana un labklājības līmeņa celšana. Kā ES un NATO dalībvalsts Latvija nekļūs par promaskaviski orientētu valsti. Izmantojot savas iespējas ES, centīsimies atjaunot un pozitīvi virzīt attiecības ar Krieviju.”
Tiesa, politiķu vēlme debatēs izteikties gan par šīs valdības veidošanas sarežģīto procesu, gan turpmākajām valsts politisko procesu prognozēm, gan iepriekš padarīto, nepadarīto un izmantot iespēju izteikt kritiku par bijušajiem sadarbības partneriem šoreiz krietni ieilga. Tribīnē tika kāpts 33 reizes, turklāt daži politiķi izmantoja iespējas to darīt divkārt. Bet debates kopumā ilga trīsarpus stundas.
Ne reizi vien no valdību neveidojušo labējo partiju “Jaunā laika” un TB/LNNK debatēs runājušajiem deputātiem skanēja aicinājums šo valdību neapstiprināt. Deputāti runāja par iespējamu rīcības politikas un etniskās politikas virziena maiņu lielās kaimiņvalsts Krievijas ietekmē. Tāpat izskanēja “Jaunā laika” aicinājumi strādāt pie citas valdības sastādīšanas, kuras kodols būtu “Jaunais laiks” un Tautas partija. Tomēr ne E. Repše, ne kāds cits “Jaunā laika” ministrs Saeimas sēdē nepiedalījās. Savukārt valdību veidojošo labējo partiju politiķi savās uzrunās aicināja “Jauno laiku” pievienoties I.Emša vadītajai valdībai un veidot stabilu labēji politisko bloku un vairākuma valdību.
Starp vārdos paustu savstarpēju kritiku, deputātu attieksmi, runātājā uzmanīgi klausoties vai atklāti staigājot starp deputātu sēdvietām un sarunājoties ar savas frakcijas pārstāvjiem, skanēja arī jebkuram politiķim noderīgas un viedas atziņas. Tā, piemēram, Krišjāņa Kariņa retoriskais jautājums “Kāda ir prasītā cena politikā par kādu deputāta balsi?” un paša dotā atbilde: “Tie nav ne eiro, ne lati, bet politisko vēlmju īstenošana.” Kā arī Gundara Bērziņa atziņa “Politiku nevar veidot ar noliegumu” vai Viļņa Edvīna Breša secinājums “Mazākumvaldība nav spējīga strādāt diktatūras, bet vienīgi demokrātisku pārrunu rezultātā” un arī Jakova Plinera prātula “Šī valdības krīze nav ne pirmā, ne pēdējā!”.
Tautas saskaņas partijas līderis Jānis Jurkāns neslēpa frakcijas balsojuma motīvus valdības atbalstam, norādot uz iespēju valdības apstiprināšanu izgāzt. Induli Emsi runātājs nosauca par gudru un inteliģentu cilvēku, ar ko kopā parakstīta Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas deklarācija.
Klātesošo aplausus izpelnījās jaunajam Ministru prezidentam Indulim Emsim veltītie emocionālie Jāņa Jurkāna ceļavārdi: “Inteliģents cilvēks piesarkst, kad valdība melo. Es ceru, ka spēsit saglabāt šo inteliģenta cilvēka pazīmi, vadot Ministru kabinetu.”
Pirmā svinīgā jaunā Ministru kabineta sēde notika jau vakar. Tajā valdību uzrunāja Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, aicinot valdības pārstāvjus spēt sekmīgi un veiksmīgi darboties zem sarkanbaltsarkanā Latvijas karoga un neaizmirst domāt par solidāro, kopīgo atbildību veicamajos darbos un pieņemtajos lēmumos.

Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!