• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Top vienota ugunsapsardzības sistēma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2004., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 9. martā, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

10.03.2004., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Top vienota ugunsapsardzības sistēma

Ministru kabineta Komiteja pirmdien, 8.martā, atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto vienotas ugunsapsardzības un glābšanas sistēmas izveidošanas koncepciju. Tās mērķis – palielināt valsts spējas ugunsdzēsības un glābšanas jomā, racionālāk izmantot tam paredzētos resursus.

Ministru kabineta Komiteja atbalstījusi IeM piedāvāto koncepciju, kas paredz no 2005. līdz 2011. gadam uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) bāzes radīt valstī vienotu ugunsdzēsības un glābšanas sistēmu.
Kā jau “Latvijas Vēstnesis” informējis, līdz 2011. gadam plānota Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošā Valsts meža dienesta (VMD) ugunsdzēsības funkcijas pakāpeniska pāriešana VUGD kompetencē. Tas ļautu šobrīd nepietiekamo VUGD depo skaitu palielināt par vairāk nekā 50 vienībām, kā arī papildināt autoparku. Tādējādi, kā paredz šī jaunieveduma ideja, labāk tiktu nodrošināta gan mežu ugunsaizsardzība, gan dzēsēju savlaicīga palīdzība iedzīvotājiem un organizācijām degšanas un citu nelaimju gadījumos. Atbilstoši normatīvu prasībām šobrīd glābējiem uz izsaukumu lielajās pilsētās jāierodas piecu minūšu laikā, citās pilsētās un apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits lielāks par 10 uz kvadrātkilometru, – 15 minūtēs, bet mazāk apdzīvotās lauku teritorijās – 25 minūtēs. Līdz šim lielo attālumu un nepietiekamā tehniskā nodrošinājuma dēļ nereti tas nav bijis iespējams.
Kopumā ar ugunsdzēsību valstī bez jau minētajiem dienestiem nodarbojas arī atsevišķu organizāciju, uzņēmumu un pašvaldību formējumi. Taču daudzviet to rīcībspēja ir nepietiekama. Tādēļ, kā paredzēts valdības Komitejas šonedēļ atbalstītajā koncepcijā, ugunsdrošības uzlabošanai valstī nepieciešama resursu apvienošana. Līdztekus kvalitatīvas palīdzības sniegšanai nepieciešams arī dienestu atbilstošs materiāli tehniskais nodrošinājums, kāda pašlaik nav ne VUGD, ne VMD, ne pašvaldībām. Par koncepcijas apstiprināšanu vēl jālemj valdībai.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!