• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par DVP norēķiniem ārvalstu valūtā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2004., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85563

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.17

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

16.03.2004., Nr. 41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Centrālais depozitārijs

Veids: noteikumi

Numurs: 15

Pieņemts: 27.02.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Centrālā depozitārija noteikumi Nr.15

Par DVP norēķiniem ārvalstu valūtā

Apstiprināti Latvijas Centrālā depozitārija padomes sēdē 2004.gada 27.februārī

Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk tekstā — LCD) noteikumi Nr.15 “Par DVP norēķiniem ārvalstu valūtā” (turpmāk tekstā — Noteikumi) nosaka norēķinu kārtību par finanšu instrumentu darījumiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā. Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — Likuma) 94. panta otrās daļas ceturto punktu.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Noteikumos lietotie termini un jēdzieni, kas nav skaidroti, atbilst Likumā lietotajiem terminiem un jēdzieniem.
1.2. Finanšu starpnieks — ieguldījumu brokeru sabiedrība vai kredītiestāde, kurai ir licence ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai vai kredītiestādes darbībai, dalībvalstī reģistrēta ieguldījumu brokeru sabiedrība vai dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, kura likumos noteiktajā kārtībā ir tiesīga uzsākt ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu vai kredītiestādes darbību, ārvalstī reģistrēta sabiedrība, kura sniedz ieguldījumu pakalpojumus un kurām likuma izpratnē ir tiesības veikt finanšu instrumentu turēšanu.
1.3. LCD dalībnieks — finanšu starpnieks, kurš veic tādu finanšu instrumentu turēšanu, kas iegrāmatoti LCD, un/vai kurš veic norēķinus par darījumiem ar finanšu instrumentiem.
1.4. Atvietojamu finanšu instrumentu kopums — viena un tā paša emitenta izlaisti finanšu instrumenti ar vienādiem raksturlielumiem (nominālvērtību, balsstiesībām, atsavināšanas tiesībām u.c.).
1.5. ISIN kods — starptautiski atzīts finanšu instrumentu identifikācijas numurs (angļu val. — International Securities Identification Number), kuru piešķir katram atvietojamam finanšu instrumentu kopumam. ISIN kodu piešķiršana notiek saskaņā ar Nacionālo numerāciju aģentūru asociācijas (Association of National Numbering Agencies — ANNA) noteiktajiem standartiem.
1.6. Korespondējošais konts LCD — finanšu instrumentu uzskaites konts, kuru LCD atver LCD dalībniekam un kurā uzskaita visus LCD dalībnieka turējumā esošos finanšu instrumentus.
1.7. Piegāde par samaksu (delivery versus payment, turpmāk tekstā — DVP) — norēķinu veids finanšu instrumentu darījumiem, kurā finanšu instrumentu un ar tiem saistītie naudas norēķini notiek līdzejoši, tādējādi izslēdzot darījuma puses risku nepiegādāt finanšu instrumentus vai nesamaksāt naudu.
1.8. T diena — darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas datums.
1.9. S diena — diena, kurā notiek finanšu instrumentu un saistītie naudas norēķini.
1.10. Neto pozīcija — viena LCD dalībnieka saistību vai prasību kopums naudā vai finanšu instrumentos pret citiem LCD dalībniekiem, kas aprēķināts, ņemot vērā starp pusēm noslēgtos darījumus ar vienādu S dienu, pamatojoties uz savstarpējo ieskaitu.
1.11. Nominālais naudas konts — naudas konts, kuru LCD atver un izmanto ar finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem saistīto naudas norēķinu nodrošināšanai. Naudas līdzekļi, kas atrodas šajā kontā, atrodas LCD turējumā, bet ne valdījumā, un ir izmantojami tikai atbilstoši LCD dalībnieku rīkojumiem.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:
2.1.1. LCD organizē DVP norēķinus Rīgas Fondu biržā (turpmāk tekstā — Biržā) noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem un Biržas regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā;
2.1.2. LCD organizē DVP norēķinus ārpus Biržas noslēgtajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem finanšu instrumentiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā.
2.2. LCD valde izvēlas norēķinu valūtas un naudas norēķinu bankas LCD organizētajiem DVP norēķiniem par finanšu instrumentu darījumiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā, atver tajās nominālos naudas kontus un paziņo par to LCD dalībnie

kiem.
2.3. LCD dalībnieki, kuri vēlas izmantot LCD organizētos DVP norēķinus par finanšu instrumentu darījumiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā, rakstiski paziņo LCD par apņemšanos ievērot šos Noteikumus un norāda sava ārvalstu valūtas konta rekvizītus.
2.4. LCD dalībnieks norāda vismaz šādus sava ārvalstu valūtas konta rekvizītus:
2.4.1. bankas nosaukumu;
2.4.2. bankas BIC (Bank Identification Code) kodu;
2.4.3. konta numuru;
2.4.4. ārvalstu valūtu, kurai konts izmantojams.
2.5. Ja LCD dalībnieks vēlas mainīt ārvalstu norēķinu banku vai pārtraukt izmantot LCD organizētos DVP norēķinus par finanšu instrumentu darījumiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā, tas rakstiski jāpaziņo LCD.
2.6. Datu apmaiņa starp LCD un LCD dalībnieku notiek elektroniskā formā un saskaņā ar LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.
2.7. Ar finanšu instrumentu pārvedumiem saistīto grāmatojumu atspoguļošanai izmanto LCD dalībnieku, finanšu instrumentu kontu un pārveduma uzdevuma veidu klasifikatoru atbilstoši LCD noteikumiem Nr.11 “Par datu apmaiņu”.
2.8. LCD iesniegtie DVP norēķinu uzdevumi un citi rīkojumi nav atsaucami.
2.9. Īpašuma tiesības uz finanšu instrumentiem un tajos nostiprinātajām tiesībām Biržā noslēgtajos vai reģistrētajos darījumos pāriet ar brīdi, kad finanšu instrumenti ir iegrāmatoti finanšu instrumentu ieguvēja finanšu instrumentu kontā.

3. DVP norēķinu veidi

LCD norēķinu sistēmā iespējami šādi DVP norēķinu veidi finanšu instrumentu darījumiem, ja saistītos naudas norēķinus veic ārvalstu valūtā:
3.1. DVP norēķini pēc neto pozīcijām, kurus LCD nodrošina Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem un Biržas regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem, ja norēķinu periods ir T+1 vai garāks.
3.2. DVP norēķini par katru darījumu atsevišķi (pēc bruto principa), kurus LCD nodrošina:
3.2.1. ārpus Biržas noslēgtajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem finanšu instrumentiem;
3.2.2. Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem un Biržas regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem, ja norēķinu periods ir T+0.

4. DVP norēķini pēc neto pozīcijām
par Biržā noslēgtajiem
vai reģistrētajiem darījumiem

4.1. LCD veic DVP norēķinus pēc neto pozīcijām par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, ja norēķinu periods ir T+1 vai garāks. Pēc noklusēšanas norēķinu periods ir T+3, un precīzu norēķinu periodu norāda Birža, iesniedzot DVP norēķinu uzdevumu LCD.
4.2. DVP norēķinu pēc neto pozīcijām iniciators Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem ar LCD iegrāmatotajiem un Biržas regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem var būt tikai Birža, balstoties uz tās tirdzniecības sistēmā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem.
4.3. Birža pēc darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas tās tirdzniecības sistēmā T dienā sagatavo un nosūta LCD DVP norēķinu pirkšanas un pārdošanas uzdevumus saskaņā ar kārtību, kura noteikta līgumā, kurš noslēgts starp LCD un Biržu.
4.4. Birža par darījuma noslēgšanu vai reģistrēšanu tās tirdzniecības sistēmā T dienā informē arī Biržas biedrus, kuri darījumu noslēguši vai reģistrējuši. Biržas biedri saskaņā ar kārtību, kura noteikta līgumā, kurš noslēgts starp Biržas biedru un LCD dalībnieku par norēķinu veikšanu Biržas biedra Biržā noslēgtajiem un reģistrētajiem darījumiem, informē attiecīgo LCD dalībnieku par veicamajām darbībām DVP norēķinu nodrošināšanai.
4.5. Ja DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD ir iesniegusi Birža, norādot, ka darījumu Biržā ir noslēgusi vai reģistrējusi persona, kura bez speciāla apstiprinājuma nav tiesīga norādīt, ka saistības norēķinu izpildei uzņemas LCD dalībnieks, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD dalībniekam, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, jānosūta LCD apstiprinājums ar piekrišanu veikt norēķinus.
4.6. Arī gadījumā, ja darījumu Biržā ir noslēgusi vai reģistrējusi persona, kura ir tiesīga bez speciāla apstiprinājuma norādīt, ka saistības norēķinu izpildei uzņemas LCD dalībnieks, iesniedzot DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD, ir iespējams norādīt, ka norēķinu veikšanai nepieciešams apstiprinājums no LCD dalībnieka, pie kuriem pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts.
4.7. Noteikumu 4.5. un 4.6.punktā minētie apstiprinājumi LCD jāiesniedz līdz S–1 dienas plkst.17.00:
4.7.1. ja visi apstiprinājuma ziņojuma lauki ir aizpildīti pareizi un tas apstiprina norēķinu veikšanu Biržā noslēgtajam vai reģistrētajam darījumam, LCD nosūta LCD dalībniekam paziņojumu;
4.7.2. ja kāds no apstiprinājuma ziņojuma laukiem ir aizpildīts nepareizi un tas neapstiprina norēķinu veikšanu Biržā noslēgtajam vai reģistrētajam darījumam, LCD nosūta LCD dalībniekam paziņojumu.
4.8. Ja līdz S–1 dienas plkst. 17.00 LCD apstiprinājumu no LCD dalībnieka nesaņem vai tas iesniegts kļūdains, pienākums veikt norēķinus par darījumu pāriet Biržas biedram, kurš šo darījumu noslēdzis vai reģistrējis Biržā, un LCD nosūta darījumā iesaistītajām pusēm paziņojumus.
4.9. Ja LCD vēl nav uzsācis DVP norēķinu uzdevuma izpildi, to var atcelt pēc Biržas iniciatīvas, tai nosūtot LCD DVP norēķinu uzdevuma atcelšanas paziņojumu.
4.10. DVP norēķinu pēc neto pozīcijām Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, ja norēķinu periods ir T+1 vai garāks, izpildes kārtība un laika grafiks:
4.10.1. LCD dalībniekam, pie kura pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt DVP norēķiniem nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu korespondējošā kontā LCD ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 11.00;
4.10.2. LCD dalībniekam, pie kura pircējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt (ieskaitīt) DVP norēķiniem nepieciešamo naudas daudzumu saskaņā ar Noteikumu 2.2.punktu norādītas bankas naudas kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 11.00;
4.10.3. S dienā plkst. 11.00 LCD veic neto pozīciju aprēķinu finanšu instrumentiem un naudai;
4.10.4. S dienā no plkst. 11.00 līdz plkst. 11.30 LCD pārbauda finanšu instrumentu pietiekamību LCD dalībnieku finanšu instrumentu kontos saskaņā ar aprēķinātajām neto pozīcijām:
4.10.4.1. ja ir pietiekams finanšu instrumentu skaits, LCD nobloķē finanšu instrumentus;
4.10.4.2. ja finanšu instrumentu skaits nav pietiekams, LCD atlasa darījumus, norēķinus par kuriem ir iespējams izpildīt, ņemot vērā pieejamo finanšu instrumentu skaitu un darījumu noslēgšanas secību, ko ir norādījusi Birža. LCD aprēķina jaunas neto pozīcijas, nobloķē finanšu instrumentus. Norēķinus par darījumiem, kuri ir atlasīti nepietiekama finanšu instrumentu skaita dēļ, veic par katru darījumu atsevišķi saskaņā ar Noteikumu 5.11.punktā noteikto kārtību, tiklīdz tiek nodrošināts norēķiniem nepieciešamais finanšu instrumentu skaits.
4.10.5. LCD saņem apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par naudas ieskaitīšanu LCD kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 11.30;
4.10.6. S dienā no plkst. 11.30 līdz plkst. 12.00 LCD pārbauda naudas pietiekamību Noteikumu 2.2.punktu norādītas bankas naudas kontā saskaņā ar aprēķinātajām neto pozīcijām:
4.10.6.1. ja ir pietiekams naudas daudzums, LCD dod rīkojumu pārskaitīt naudu saskaņā ar aprēķinātajām neto pozīcijām;

4.10.6.2. ja naudas daudzums nav pietiekams, LCD atlasa darījumus, norēķinus par kuriem ir iespējams izpildīt, ņemot vērā pieejamo naudas daudzumu un darījumu noslēgšanas secību, ko ir norādījusi Birža. LCD aprēķina jaunas neto pozīcijas, nobloķē finanšu instrumentus un dod rīkojumu pārskaitīt naudu saskaņā ar jaunajām neto pozīcijām. Norēķinus par darījumiem, kuri ir atlasīti nepietiekama naudas daudzuma dēļ, veic par katru darījumu atsevišķi saskaņā ar Noteikumu 5.11.punktā noteikto kārtību, tiklīdz tiek nodrošināts norēķiniem nepieciešamais naudas daudzums;
4.10.7. saņemot apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par DVP norēķinos iesaistītā naudas daudzuma pārskaitīšanu uz LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, Noteikumu 2.3.punkta kārtībā norādīto naudas kontu, LCD nekavējoties pārskaita nobloķētos finanšu instrumentus saskaņā ar aprēķinātajām neto pozīcijām;
4.10.8. pēc finanšu instrumentu pārskaitīšanas saskaņā ar aprēķinātajām neto pozīcijām, LCD Biržai un visiem norēķinu procesā iesaistītajiem LCD dalībniekiem nekavējoties nosūta paziņojumu par DVP norēķinu izpildi.
4.11. DVP norēķinu uzdevuma izpildes rezultātā LCD pārskaita DVP norēķinu uzdevumā norādītos finanšu instrumentus no LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā konta LCD uz LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD, un līdzejoši finanšu instrumentu pārskaitīšanai ieskaita naudu LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, norādītajā naudas kontā.

5. DVP norēķini par katru darījumu
atsevišķi par Biržā noslēgtajiem
vai reģistrētajiem darījumiem

5.1. LCD veic DVP norēķinus par katru darījumu atsevišķi par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, ja norēķinu periods ir T+0.
5.2. DVP norēķinu iniciators Biržā noslēgtam vai reģistrētam darījumam ar LCD iegrāmatotajiem un Biržas regulētajos tirgos iekļautajiem finanšu instrumentiem var būt tikai Birža, balstoties uz tās tirdzniecības sistēmā noslēgtu vai reģistrētu darījumu.
5.3. Birža pēc darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas tās tirdzniecības sistēmā nekavējoties sagatavo un nosūta LCD DVP norēķinu pirkšanas un pārdošanas uzdevumu saskaņā ar kārtību, kas noteikta līgumā, kurš noslēgts starp LCD un Biržu.
5.4. Birža par darījuma noslēgšanu vai reģistrēšanu tās tirdzniecības sistēmā nekavējoties informē arī Biržas biedrus, kuri darījumu noslēguši vai reģistrējuši. Biržas biedri saskaņā ar kārtību, kas noteikta līgumā, kurš noslēgts starp Biržas biedru un LCD dalībnieku par norēķinu veikšanu Biržas biedra Biržā noslēgtajiem un reģistrēto darījumiem, informē attiecīgo LCD dalībnieku par veicamajām darbībām DVP norēķinu nodrošināšanai.
5.5. Ja DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD ir iesniegusi Birža, norādot, ka darījumu Biržā ir noslēgusi vai reģistrējusi persona, kura bez speciāla apstiprinājuma nav tiesīga norādīt, ka saistības norēķinu izpildei uzņemas LCD dalībnieks, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD dalībniekam, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, jānosūta LCD apstiprinājums ar piekrišanu veikt norēķinus.
5.6. Arī gadījumā, ja darījumu Biržā ir noslēgusi vai reģistrējusi persona, kura ir tiesīga bez speciāla apstiprinājuma norādīt, ka saistības norēķinu izpildei uzņemas LCD dalībnieks, iesniedzot DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD, ir iespējams norādīt, ka norēķinu veikšanai nepieciešams apstiprinājums no LCD dalībnieka, pie kuriem pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts.
5.7. Noteikumu 5.5. un 5.6.punktā minētie apstiprinājumi LCD jāiesniedz līdz S–1 dienas plkst.13.30:
5.7.1. ja visi apstiprinājuma ziņojuma lauki ir aizpildīti pareizi un tas apstiprina norēķinu veikšanu Biržā noslēgtajam vai reģistrētajam darījumam, LCD nosūta LCD dalībniekam paziņojumu;
5.7.2. ja kāds no apstiprinājuma ziņojuma laukiem ir aizpildīts nepareizi un tas neapstiprina norēķinu veikšanu Biržā noslēgtajam vai reģistrētajam darījumam, LCD nosūta LCD dalībniekam paziņojumu.
5.8. Ja līdz S–1 dienas plkst. 13.30 LCD apstiprinājumu no LCD dalībnieka nesaņem vai tie iesniegti kļūdaini, pienākums veikt norēķinus par darījumu pāriet Biržas biedram, kurš šo darījumu noslēdzis vai reģistrējis Biržā, un LCD nosūta darījumā iesaistītajām pusēm paziņojumus.
5.9. LCD uzsāk DVP norēķinu uzdevuma izpildi nekavējoties pēc tā saņemšanas no Biržas un, ja nepieciešams, apstiprinājuma saņemšanas Noteikumu 5.7. un 5.8.punktā norādītajā kārtībā.
5.10. Ja LCD vēl nav uzsācis DVP norēķinu uzdevuma izpildi, to var atcelt pēc Biržas iniciatīvas, tai nosūtot LCD DVP norēķinu uzdevuma atcelšanas paziņojumu.
5.11. DVP norēķinu par katru darījumu atsevišķi Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, ja norēķinu periods ir T+0, izpildes kārtība un laika grafiks:
5.11.1. LCD dalībniekam, pie kura pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt DVP norēķiniem nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu korespondējošā kontā LCD ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.00;
5.11.2. LCD dalībniekam, pie kura pircējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt (ieskaitīt) DVP norēķiniem nepieciešamo naudas daudzumu saskaņā ar Noteikumu 2.2.punktu norādītas bankas naudas kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.00;
5.11.3. LCD saņem apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par naudas ieskaitīšanu LCD kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.30;
5.11.4. pēc apstiprinājuma par naudas ieskaitīšanu LCD kontā saņemšanas LCD nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 15.00, bloķē norēķiniem nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD;
5.11.5. pēc finanšu instrumentu nobloķēšanas LCD nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 16.00, dod rīkojumu naudas norēķinu bankai pārskaitīt DVP norēķinos iesaistīto naudas daudzumu uz LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, Noteikumu 2.3.punkta kārtībā norādīto naudas kontu;
5.11.6. saņemot apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par DVP norēķinos iesaistītā naudas daudzuma pārskaitīšanu uz LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, Noteikumu 2.3.punkta kārtībā norādīto naudas kontu, LCD nekavējoties pārskaita nobloķētos finanšu instrumentus uz LCD dalībnieka, pie kura pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD;
5.11.7. pēc finanšu instrumentu ieskaitīšanas LCD dalībnieka, pie kura pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD, Biržai un visiem norēķinu procesā iesaistītajiem LCD dalībniekiem LCD nekavējoties nosūta paziņojumu par DVP norēķinu izpildi.
5.12. Nav pieļaujama LCD iesniegto DVP norēķinu uzdevumu daļēja izpilde. Ja, uzsākot kādu no Noteikumu 5.11.punktā aprakstītajām darbībām, LCD konstatē, ka DVP norēķinu uzdevuma izpildei trūkst finanšu instrumentu, naudas vai nav saņemta visa norēķinu izpildei nepieciešamā informācija:
5.12.1. LCD atliek norēķinu izpildi līdz brīdim, kad trūkstošie finanšu instrumenti, nauda vai nepieciešamā informācija tiek nodrošināta, ja vēl nav pienācis kāds no Noteikumu 5.11.punktā norādītajiem termiņiem;
5.12.2. LCD pārceļ norēķinu izpildi uz nākamo norēķinu dienu, ja pienācis kāds no Noteikumu 5.11.punktā norādītajiem termiņiem.
5.13. DVP norēķinu uzdevuma izpildes rezultātā LCD pārskaita DVP norēķinu uzdevumā norādītos finanšu instrumentus no LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā konta LCD uz LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD, un līdzejoši finanšu instrumentu pārskaitīšanai ieskaita naudu LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, norādītajā naudas kontā.

6. DVP norēķini par katru darījumu
atsevišķi par ārpus Biržas
noslēgtiem darījumiem

6.1. Norēķinu periods LCD veiktajiem DVP norēķiniem par katru darījumu atsevišķi par ārpus Biržas noslēgtiem darījumiem var būt no T+0 līdz T+360. Precīzu norēķinu periodu norāda LCD dalībnieki, iesniedzot DVP norēķinu uzdevumu LCD.

6.2. DVP norēķinu iniciators var būt:

6.2.1. finanšu instrumentu pircējs, iesniedzot DVP norēķinu uzdevumu LCD dalībniekam:
6.2.1.1. pie kura tam atvērts finanšu instrumentu konts;
6.2.1.2. ar kura starpniecību darījums noslēgts;
6.2.2. finanšu instrumentu pārdevējs, iesniedzot DVP norēķinu uzdevumu LCD dalībniekam:
6.2.2.1. pie kura tam atvērts finanšu instrumentu konts;
6.2.2.2. ar kura starpniecību darījums noslēgts.

6.3. DVP norēķinu uzdevumā, kuru finanšu instrumentu pircējs un pārdevējs iesniedz LCD dalībniekam, obligāti jānorāda šāda informācija:

6.3.1. par finanšu instrumentu pārdevēju:
6.3.1.1. pārdevēja rekvizīti (fiziskai personai — vārds, uzvārds un personas kods vai cits identifikācijas numurs, juridiskai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs);
6.3.1.2. LCD dalībnieks, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts;
6.3.1.3. pārdevēja finanšu instrumentu konta numurs;
6.3.1.4. pārdevēja ārvalstu valūtas konta rekvizīti saskaņā ar šo Noteikumu 2.4. punkta prasībām;
6.3.2. par finanšu instrumentu pircēju:
6.3.2.1. pircēja rekvizīti (fiziskai personai — vārds, uzvārds un personas kods vai cits identifikācijas numurs, juridiskai personai — nosaukums, reģistrācijas numurs);
6.3.2.2. LCD dalībnieks, pie kura pircējam atvērts finanšu instrumentu konts;
6.3.2.3. pircēja finanšu instrumentu konta numurs;
6.3.2.4. pircēja ārvalstu valūtas konta rekvizīti saskaņā ar šo Noteikumu 2.4. punkta prasībām;
6.3.3. norēķinos iesaistīto finanšu instrumentu ISIN kods;
6.3.4. norēķinos iesaistīto instrumentu skaits;
6.3.5. norēķinu vērtība naudas izteiksmē un norēķinu valūta;
6.3.6. norēķinu datums;
6.3.7. norēķinu veids (DVP norēķini ārvalstu valūtā).

6.4. Pieņemot DVP norēķinu uzdevumu izpildei, LCD dalībniekam ir pienākums:

6.4.1. pārliecināties par DVP norēķinu uzdevuma iesniedzēja identitāti;
6.4.2. pārliecināties, vai pārdevējs nodrošinās pietiekamu skaitu finanšu instrumentu DVP norēķinu pārdošanas uzdevuma izpildei;
6.4.3. pārliecināties, vai pircējs nodrošinās pietiekamu naudas daudzumu DVP norēķinu pirkšanas uzdevuma izpildei;
6.4.4. piešķirt DVP norēķinu uzdevumam unikālu numuru, kuru tālāk izmanto tā identificēšanai LCD norēķinu sistēmā;
6.4.5. sniegt DVP norēķinu uzdevuma iesniedzējam apliecinājumu par DVP norēķinu uzdevuma pieņemšanu izpildei.

6.5. Pēc DVP norēķinu uzdevuma pieņemšanas izpildei LCD dalībnieks nekavējoties, ja DVP norēķinu uzdevumā nav norādīts citādāk, sagatavo un nosūta LCD DVP norēķinu uzdevumu saskaņā ar LCD noteikumos Nr.11 “Par datu apmaiņu” noteikto kārtību.
6.6. LCD dalībniekam, pie kura pircējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums, līdz ar DVP pirkšanas uzdevuma nodošanu izpildei LCD, nodrošināt DVP norēķiniem nepieciešamās naudas summas ieskaitīšanu saskaņā ar Noteikumu 2.2.punktu norādītas bankas naudas kontā ne vēlāk kā Noteikumu 6.15.1. punktā norādītajam termiņam.
6.7. Ja LCD kā pirmo saņem DVP norēķinu pirkšanas uzdevumu, tas nekavējoties LCD dalībniekam, kurš norādīts kā DVP norēķinu pārdošanas puse, nosūta DVP norēķinu pārdošanas uzdevuma pieprasījumu.
6.8. Ja LCD kā pirmo saņem DVP norēķinu pārdošanas uzdevumu, tas nekavējoties LCD dalībniekam, kurš norādīts kā DVP norēķinu pirkšanas puse, nosūta DVP norēķinu pirkšanas uzdevuma pieprasījumu.
6.9. Ja LCD dalībnieks no LCD ir saņēmis DVP norēķinu pirkšanas vai pārdošanas uzdevuma pieprasījumu un konstatē, ka tas ir kļūdains, LCD dalībniekam ir tiesības to noraidīt, nosūtot LCD atbilstošu paziņojumu.
6.10. Ja DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD ir iesniedzis LCD dalībnieks, ar kura starpniecību darījums ir noslēgts, norādot, ka norēķinus veiks cits LCD dalībnieks, pie kuriem pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD neuzsāks norēķinu izpildi līdz brīdim, kamēr nebūs saņemts apstiprinājums no LCD dalībnieka, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts.
6.11. Arī gadījumā, ja LCD dalībnieks, ar kura starpniecību darījums ir noslēgts, ir vienlaicīgi LCD dalībnieks, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, iesniedzot DVP norēķinu pirkšanas un/vai pārdošanas uzdevumu LCD, ir iespējams norādīt, ka norēķinu veikšanai nepieciešams apstiprinājums no LCD dalībnieka, pie kuriem pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts.
6.12. Saņemot DVP norēķinu pirkšanas un pārdošanas uzdevumus, kā arī nepieciešamības gadījumā apstiprinājumus no LCD dalībnieka, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, LCD tos sasaista un pārbauda, vai tajos sakrīt:

6.12.1. norēķinos iesaistītās puses;
6.12.2. norēķinos iesaistīto finanšu instrumentu ISIN kods;
6.12.3. norēķinos iesaistīto instrumentu skaits;
6.12.4. norēķinu vērtība naudas izteiksmē un norēķinu valūta;
6.12.5. norēķinu datums.

6.13. LCD uzsāk DVP norēķinu uzdevuma izpildi nekavējoties, ja saņemta un sakrīt šo Noteikumu 6.12. norādītā informācija un pienācis pārveduma uzdevuma izpildes datums.
6.14. Ja LCD vēl nav uzsācis DVP norēķinu uzdevuma izpildi, to var atcelt pēc pircēja vai pārdevēja iniciatīvas, attiecīgajam LCD dalībniekam nosūtot LCD DVP norēķinu uzdevuma atcelšanas paziņojumu.
6.15. DVP norēķinu par katru darījumu atsevišķi par ārpus Biržas noslēgtiem darījumiem izpildes kārtība un laika grafiks:

6.15.1. LCD dalībniekam, pie kura pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt DVP norēķiniem nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu korespondējošā kontā LCD ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.00;
6.15.2. LCD dalībniekam, pie kura pircējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ir pienākums nodrošināt (ieskaitīt) DVP norēķiniem nepieciešamo naudas daudzumu saskaņā ar Noteikumu 2.2.punktu norādītas bankas naudas kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.00;
6.15.3. LCD saņem DVP norēķinu pirkšanas un pārdošanas uzdevumus, kā arī nepieciešamības gadījumā apstiprinājumus no LCD dalībnieka, pie kura pircējam un/vai pārdevējam ir atvērts finanšu instrumentu konts, ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.00;

6.15.4. LCD saņem apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par naudas ieskaitīšanu LCD kontā ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 14.30;
6.15.5. pēc apstiprinājuma par naudas ieskaitīšanu LCD kontā saņemšanas LCD nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 15.00, bloķē norēķiniem nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD;
6.15.6. pēc finanšu instrumentu nobloķēšanas LCD nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz S dienas plkst. 16.00, dod rīkojumu naudas norēķinu bankai pārskaitīt DVP norēķinos iesaistīto naudas daudzumu uz LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, Noteikumu 2.3.punkta kārtībā norādīto naudas kontu;
6.15.7. saņemot apstiprinājumu no naudas norēķinu bankas par DVP norēķinos iesaistītā naudas daudzumu pārskaitīšanu uz LCD dalībnieka, pie kura pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, Noteikumu 2.3.punkta kārtībā norādīto naudas kontu, LCD nekavējoties pārskaita nobloķētos finanšu instrumentus uz LCD dalībnieka, pie kura pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošu kontu LCD;
6.15.8. pēc finanšu instrumentu ieskaitīšanas LCD dalībnieka, pie kura pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD visiem norēķinu procesā iesaistītajiem LCD dalībniekiem LCD nekavējoties nosūta paziņojumu par DVP norēķinu izpildi.

6.16. Nav pieļaujama LCD iesniegto DVP norēķinu uzdevumu daļēja izpilde. Ja, uzsākot kādu no Noteikumu 6.15.punktā aprakstītajām darbībām, LCD konstatē, ka DVP norēķinu uzdevuma izpildei trūkst finanšu instrumentu, naudas vai nav saņemta visa norēķinu izpildei nepieciešamā informācija:

6.16.1. LCD atliek norēķinu izpildi līdz brīdim, kad trūkstošie finanšu instrumenti, nauda vai nepieciešamā informācija tiek nodrošināta, ja vēl nav pienācis Noteikumu 6.15.punktā norādītais termiņš;
6.16.2. LCD pārceļ norēķinu izpildi uz nākamo norēķinu dienu, ja pienācis Noteikumu 6.15.punktā norādītais termiņš.

6.17. DVP norēķinu uzdevuma izpildes rezultātā LCD pārskaita DVP norēķinu uzdevumā norādītos finanšu instrumentus no LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā konta LCD uz LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pircējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošo kontu LCD, un līdzejoši finanšu instrumentu pārskaitīšanai ieskaita naudu LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu pārdevējam atvērts finanšu instrumentu konts, norādītajā naudas kontā.
6.18. DVP norēķinu uzdevums jānosūta izpildei LCD arī tad, ja finanšu instrumentu pircējs un pārdevējs ir atvēruši finanšu instrumentu kontus pie viena un tā paša LCD dalībnieka. Šajā gadījumā par saistīto naudas norēķinu izpildi atbildīgs LCD dalībnieks, pie kura finanšu instrumentu pircējs un pārdevējs ir atvēruši finanšu instrumentu kontus.

7. Informācijas apmaiņa
pārvedumu veikšanai

7.1. Veicot DVP norēķinus pēc neto pozīcijām par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr. 11 “Par datu apmaiņu” un līguma, kurš noslēgts starp LCD un Biržu, noteiktajā kārtībā:

Darbības

Pārdevējs
(Birža)

LCD

Pircējs (Birža)

Sūta LCD

Sūta
pārdevējam

Sūta pircējam

Sūta LCD

DVP norēķinu ini-ciēšana (iniciators Birža)

msg3041
msg4041
msg5041

msg3042
msg4042
msg5042

DVP norēķinu apstiprinājuma pieprasīšana

msg3103
msg4103
msg5103

msg3104
msg4104
msg5104

DVP norēķinu apstiprināšana

msg3101
msg4101
msg5101

msg3102
msg4102
msg5102

Paziņojums par norēķinu apstiprinājuma saņemšanu

msg3046
msg4046
msg5046

msg3046
msg4046
msg5046

Paziņojums par pienākuma veikt norēķinus pāriešanu Biržas biedram

msg3106
msg4106
msg5106

msg3105
msg4105
msg5105

DVP norēķinu uzdevuma izvēles atcelšana

msg3049
msg4049
msg5049

msg317

abām pusēm, ja saņemts msg3049, msg4049, msg5049 no Biržas

msg3049
msg4049
msg5049

Paziņojums par kļūdaini aizpildītu ziņojumu

msg327 pusei, kura LCD iesniegusi kļūdaini aizpildītu ziņojumu

Paziņojums par atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

msg519 pusei, kura, kā atbildi uz pieprasījumu, LCD iesniegusi atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

DVP norēķinu uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg514

msg514

DVP norēķinu uzdevuma atlikšana

msg518

msg518

7.2. Veicot DVP norēķinus par katru darījumu atsevišķi par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr. 11 “Par datu apmaiņu” un līguma, kurš noslēgts starp LCD un Biržu, noteiktajā kārtībā:

Darbības

Pārdevējs
(Birža)

LCD

Pircējs (Birža)

Sūta LCD

Sūta
pārdevējam

Sūta pircējam

Sūta LCD

DVP norēķinu ini-ciēšana (iniciators Birža)

msg7040

msg7040

DVP norēķinu apstiprinājuma pieprasīšana

msg7103

msg7104

DVP norēķinu apstiprināšana

msg7101

Msg7102

Paziņojums par norēķinu apstiprinājuma saņemšanu

msg7046

msg7046

Paziņojums par pienākuma veikt norēķinus pāriešanu Biržas biedram

msg7106

msg7105

DVP norēķinu uzdevuma izvēles atcelšana

msg7049

msg317
abām pusēm, ja saņemts msg7049 no Biržas

msg7049

Paziņojums par kļūdaini aizpildītu ziņojumu

msg327 pusei, kura LCD iesniegusi kļūdaini aizpildītu ziņojumu

Paziņojums par atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

msg519 pusei, kura, kā atbildi uz pieprasījumu, LCD iesniegusi atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

DVP norēķinu uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg514

msg514

DVP norēķinu uzdevuma atlikšana

msg518

msg518

7.3. Veicot DVP norēķinus par katru darījumu atsevišķi par ārpus Biržas noslēgtiem darījumiem, informācijas apmaiņai starp LCD un LCD dalībnieku izmanto šādus ziņojumus, kuri sagatavoti LCD noteikumos Nr. 11 “Par datu apmaiņu” noteiktajā kārtībā:

Darbības

Pārdevējs

LCD

Pircējs

Sūta LCD

Sūta
pārdevējam

Sūta pircējam

Sūta LCD

DVP norēķinu ini-ciēšana (iniciators pārdevējs)

msg6041

msg6052

msg6042

DVP norēķinu iniciēšana (iniciators pircējs)

msg6041

msg6051

msg6042

DVP norēķinu apstiprināšana

msg6101

msg6102

DVP norēķinu uzdevuma izvēles atcelšana

msg6049

msg317
abām pusēm, ja saņemts msg6049 no jebkuras puses

msg6049

Paziņojums par kļūdaini aizpildītu ziņojumu

msg327 pusei, kura LCD iesniegusi kļūdaini aizpildītu ziņojumu

Paziņojums par atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

msg519 pusei, kura, kā atbildi uz pieprasījumu, LCD iesniegusi atšķirīgi aizpildītu ziņojumu

DVP norēķinu uzdevuma izpildes apstiprināšana

msg514

msg514

8. Grāmatojumi

8.1. Pieņemot DVP norēķinu uzdevumu izpildei un nosūtot to LCD vai saņemot Biržas paziņojumu par veikto darījumu, LCD dalībnieks grāmatojumus neveic, taču, lai nodrošinātu finanšu instrumentu pietiekamību norēķinu brīdī, LCD dalībniekam ir tiesības nobloķēt DVP norēķinu izpildei nepieciešamo finanšu instrumentu skaitu pārdevēja finanšu instrumentu kontā un DVP norēķinu izpildei nepieciešamo naudas daudzumu pircēja finanšu instrumentu kontā.
8.2. Laika posmā no T dienas līdz S dienai LCD dalībniekam ir jābūt pieejamai informācijai par neto norēķinu veikšanai nepieciešamajām naudas un finanšu instrumentu pozīcijām, ja tādas T dienā var izveidoties.
8.3. S dienā LCD dalībnieks, saņemot paziņojumu par DVP norēķinu uzdevuma izpildi, veic grāmatojumus savā finanšu instrumentu un saistītajā naudas uzskaites sistēmā ar tās pašas dienas datumu, kad DVP norēķinu uzdevums ir izpildīts LCD. Saņemot no LCD paziņojumu par atliktajiem norēķiniem, LCD dalībnieks grāmatojumus neveic.
8.4. DVP norēķins ir galīgs ar brīdi, kad finanšu instrumenti ir ieskaitīti LCD dalībnieka, pie kura finanšu instrumentu saņēmējam atvērts finanšu instrumentu konts, korespondējošā kontā LCD.
8.5. Ja LCD dalībnieks neapstiprina atbilstoši Noteikumu 4.8. un 5.8.punktam darījumu, kuru LCD dalībnieka vai tā klienta vārdā noslēdzis vai reģistrējis Biržas biedrs, un pienākums veikt norēķinus par darījumu pāriet Biržas biedram, kurš šo darījumu noslēdzis vai reģistrējis Biržā, LCD dalībnieks, kurš ir atbildīgs par attiecīgā Biržas biedra norēķinu veikšanu, veic grāmatojumus Biržas biedra kontā pēc LCD paziņojuma par norēķinu veikšanu saņemšanas.

9. Noslēguma noteikumi

Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!