• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Strīķi gatavojas nomainīt ar Rekšņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2004., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veiksmīgā attīstība jāturpina

Vēl šajā numurā

16.03.2004., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Strīķi gatavojas nomainīt ar Rekšņu

Vakar, pēc tam, kad notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) preses konference par pārkāpumiem partiju finansēs, bet nenotika tajā pašā laikā Ministru prezidenta Induļa Emša iecerētā tikšanās ar KNAB vadītāju J.Strīķi, šim birojam izvirzīta jauna priekšnieka kandidatūra – Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa.
Par J.Rekšņas virzīšanu KNAB vadītāja amatam vakar vakarā pēc valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdes negaidīti paziņoja premjerministrs I.Emsis.
Jau I.Emša valdības tapšanas laikā tika izteiktas prognozes, ka viņš J.Strīķi KNAB vadītājas postenī neatstās. Tomēr premjerministrs šos pieņēmumus atvairīja, solot izvērtēt J.Strīķes darbu. Taču nupat valdības vadītājs paudis, ka līdzšinējā KNAB priekšnieka pienākumu pildītāja amatā atrodas neleģitīmi. Proti, bijušais premjerministrs Einars Repše J.Strīķi šajā postenī iecēlis, neskatoties uz to, ka Saeima, divreiz balsojot, šādu lēmumu neatbalstīja. Tiesa, I.Emsis nenoraidīja līdzšinējās KNAB vadītājas palikšanu amatā līdz jauna priekšnieka apstiprināšanai. Savukārt pati J.Strīķe, kura KNAB vada kopš pagājušā gada septembra, paudusi neizpratni par I.Emša nevēlēšanos viņu nominēt kā turpmāko biroja vadītāju balsojumam Saeimā. Viņa norādījusi, ka būtu gatava KNAB strādāt arī turpmāk, jo līdztekus biroja vadītājas amatam ieņem arī tā priekšnieka vietnieces amatu korupcijas apkarošanas jautājumos.
Attiecībā uz pārmetumiem par nevēlēšanos vakar pulksten 15.30 tikties ar I.Emsi, J.Strīķe skaidroja, ka bijusi gatava to darīt jebkurā citā laikā, turklāt jau iepriekš tikusi izplatīta informācija par KNAB preses konferenci pulksten 16. Šajā konferencē KNAB informēja par jaunākajiem rezultātiem politisko organizāciju 2002. gada finansiālās darbības pārbaudē. Ir ierosināta krimināllieta par dokumentu viltošanu, kas izmantoti maksājumiem bankā saistībā ar diviem partijai “Latvijas ceļš” privātpersonu izdarītiem ziedojumiem 5000 un 4000 latu apmērā. Savukārt saistībā ar jau iepriekš ierosināto krimināllietu par premjerministra I.Emša pārstāvētās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas vēlēšanu gadā nelikumīgi saņemtajiem ziedojumiem 75 000 latu apmērā, klāt nākusi informācija par vēl 29 000 nelikumīgi saņemtiem latiem. Kā ziņo KNAB, 19 000 latu ZZS saņēmusi no fiziskām personām, kuras tomēr neesot izdarījušas šos ziedojumus, bet 10 000 latu – ar trešo personu likumā neatļautu starpniecību. Kopumā 2002. gadā politiskās partijas ziedojumos nelikumīgi saņēmušas 122 964 latus.
Saeimas noraidošā attieksme pret J.Strīķes apstiprināšanu KNAB vadītājas amatā un E.Repšes pretdarbība tam atzīstama par vienu no iepriekšējās valdības domstarpību redzamākajām izpausmēm. KNAB būtisko nozīmi valsts attīstībā apliecina arī aizvadītajā svētdienā Latvijas Ārpolitikas institūta vadītāja Ata Lejiņa teiktais saistībā ar I.Emša neatsaukšanos tikties ar ASV vēstnieku. Proti, A.Lejiņš atgādināja, ka ASV nosacījums Latvijas uzņemšanai NATO ir tieši saistīts ar KNAB izveidošanu.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!