• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ja darbs moka darītāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2004., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas monētu panākumi

Vēl šajā numurā

16.03.2004., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ja darbs moka darītāju

Divos mēnešos darbā gājuši bojā jau deviņpadsmit darbinieki. Salīdzinājumam – pērn gada laikā darbavietās gāja bojā 39 cilvēki. Turklāt pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu letālo nelaimes gadījumu skaits bija samazinājies teju par trešo daļu, un tas viesa cerību, ka pozitīvā tendence šogad attīstīsies. Diemžēl tā nav noticis. Valsts darba inspekcija (VDI) pauž satraukumu par situācijas pavērsienu 2004.gadā.
Nelaime arī tā, ka, lai gan pagaidām kopējais nelaimes gadījumu skaits salīdzinājumā ar aizvadītā gada pirmajiem diviem mēnešiem ir līdzīgs, šogad nelaimes gadījumu radītās traumas un sekas bijušas smagākas, skaidro VDI Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Dace Avena.
Zīmīgs fakts, ka sešos gadījumos nāves cēlonis nebija saistīts ar darbu, bet tiem bija medicīnisks raksturs, piemēram, sirds slimība. Tātad darbavietās pieaug to nelaimes gadījumu skaits, kuru pamatā ir veselības problēmas. VDI uzskata, ka viens no šādu nelaimju cēloņiem ir neapmierinoša darba organizācija uzņēmumā. Proti, darba laika sadalījums, nepareizi organizēts atpūtas laiks, pārslodze un stress ietekmē darbinieku veselību un veicina slimību attīstību. Tāpēc VDI aicina darba devējus pievērst uzmanību darba organizācijai un darbinieku veselības pārbaudēm.
Arī labklājības ministre Dagnija Staķe aicina darba devējus vairāk uzmanību pievērst darba aizsardzības un drošas darba vides jautājumiem, jo valstī būtiski pieaugusi ne tikai darba negadījumu smagumu pakāpe, bet arī arodslimnieku skaits. VDI dati liecina, ka pērn konstatēti 563 pirmreizējie arodsaslimšanas gadījumi, kas ir gandrīz par trešdaļu vairāk nekā gadu iepriekš. Labklājības ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Vineta Bērziņa norāda, ka darba negadījumu speciālā budžeta, ko veido darba devēju un darbinieku sociālās iemaksas, izdevumi pieaug un šobrīd tie pārsniedz ieņēmumus. Labklājības ministrija sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz no nākamā gada paaugstināt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām no 0,09 procentiem uz 0,1 procentu. Šodien, 16.martā, šo jautājumu izskatīs Ministru kabinets.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!