• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Foto galerija un citāds virziens pašvaldību darba pārraudzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2004., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Eiropas pulkstenis" skaita dienas

Vēl šajā numurā

17.03.2004., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Foto galerija un citāds virziens pašvaldību darba pārraudzībai

“Novadus nevar izveidot bez valsts atbalsta. Bijusī valdība par novadu atbalsta programmas apstiprināšanu lēma vien tad, kad bija sprukās. Turklāt neviennozīmīgs bija ministru atbalsts un pārliecība šādas programmas nepieciešamībai.”

PASVALD2.PNG (110963 bytes)
Jaunais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs
Andrejs Radzevičs
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā atklāj pašvaldību ministru foto galeriju
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pirmais pašvaldību
ministra portrets

Ministru portretu fotogalerijas ir izveidotas katrā ministrijā, kas pastāvēšanas laikā pārdzīvojusi valdības maiņas. Tās ir tradīcijas, kas liecina par darba novērtējumu un cieņu, kā arī veido valsts vēsturi. Tomēr šo pasākumu dalībniekiem, pēc novērojumiem spriežot, ierāmētās fotogrāfijas pievienošana priekšgājējiem nav īpaši priecīgs un pacilāts brīdis.
Piektdien, 12.martā, šāda galerija tika atklāta 2002.gada februārī izveidotajā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM). Ministra Ivara Gatera portrets ir pirmais, ko bijušais pašvaldību ministrs pašrocīgi novietoja galerijai atvēlētājā vietā. Jo iepriekš Latvijā šāda ministrija nav pastāvējusi.
Vienlaikus šis, vēl īpašām ministrijas tradīcijām neapaudzētais, varas pieņemšanas – nodošanas rituāls izvērtās par dažu preses pārstāvju un ministra biroja darbinieku tikšanos ar Ivaru Gateru un jauno reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Andreju Radzeviču.

Lepnums, gandarījums
un cerība

Bijušais ministrs Ivars Gaters uz fotogalerijas atklāšanu ieradās draudzīgā noskaņojumā, stāstot, ka pēdējās dienās ir izdevies gan cilvēcīgi atpūsties, gan paslēpot, gan pašam veikalā iegādāties dēlēnam bilžu grāmatu. Darbs pašvaldību ministra amatā bijis pietiekami saspringts, tādēļ daudz kas palicis novārtā. Par paveikto pašam ir gan lepnums un gandarījums, gan arī vārdos neizteikta nožēla, ka politiskās pārmaiņas liek paiet malā. “Ne tiešā nozīmē, ar zināmu tēva lepnumu varu teikt, ka bērns – RAPLM – ir dzimis un spēris pirmos soļus. Tālākais atkarīgs no kopējās ieinteresētības virzīties uz priekšu,” teica I.Gaters.
Kā lielāko nepadarīto darbu bijušais ministrs nosauca Mājokļu garantiju fonda neizveidošanu (fonds juridiski nav reģistrēts), kas palīdzētu jaunajām ģimenēm ar atvieglotiem noteikumiem

PASVALD1.PNG (109785 bytes)
Bij. reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters

iegādāties dzīvokļus vai būvēt mājas. Atzīstams, ka, sīki skatoties, nav burtu pa burtam izpildīti visi MK rīkojumi. Tiesa, aizsākts gan daudz. Ieskaitot novadu veidošanu, sarunas ar pašvaldībām, izmaiņas pašvaldību likumdošanas bāzē, un Ivaram Gateram ir pārliecība, ka darbs turpināsies.
Ja politikā notiks kārtējais kūlenis, Ivars Gaters tam piedāvāto iespēju vēlreiz pārraudzīt pašvaldību lietu ministriju uzņemtos bez šaubīšanās. “Ministrijas izveide bija mans ierosinājums valdībai. Iepriekš valstī bija pieredze pašvaldību pārraudzību piestiķēt kādai no esošajām ministrijām. Esmu RAPLM vadījis un darbus veicis, pamatā balstoties uz būtību. Nevis savu vēlmju īstenošanai, ka tā būtu izdevīgāk man. Pēc labākās sirdsapziņas esmu strādājis, lai uzlabotu visas Latvijas pašvaldību dzīvi un darbu,” atzina bijušais ministrs.

Ne viss būs tā,
kā līdz šim bija

Induļa Emša vadītās valdības reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Andrejs Radzevičs atzinīgi novērtēja I.Gatera veikumu. Kā nozīmīgākais tika uzsvērta ministrijas izveidošana. Viņš teica: “Vajadzība pēc pašvaldību darbu un reģionālo attīstību pārraugošas ministrijas bija jau sen. Ministrija ir izveidota. Ivara Gatera vadībā daudz padarīts, bet darāmā vēl nav mazums. Strādāt vienmēr ir iespējams labāk. Ja darāmā vairs nav, nākas domāt par likvidāciju. Priekšlikuma jaunajā valdībā reorganizēt šo ministriju nav.”
Andreja Radzeviča pieredze ministrijas vadīšanā medijos vērtēta neviennozīmīgi. Līdz ievēlēšanai par 8. Saeimas deputātu viņš ir vadījis Liepājas rajona Dunalkas pagasta padomi. Atgādinot patiesību, ka Rīga nav visa Latvija un tādēļ nereti smaidu izsauc pārspīlējumi, kas lauku ļaudīm ir ikdiena, A.Radzevičs stāstīja, ka radio ziņās dzirdētie brīdinājumi par uzkritušo sniegu Rīgas ielās ir izrādījušies vien neliela sniega kārtiņa.
A.Radzevičs, atsaucoties uz valdības deklarāciju, neslēpj, ka ne viss tiks turpināts iebrauktajās sliedēs. Jaunais ministrs nav tik pārliecināts, ka līdz 2005.gada pašvaldību vēlēšanām Latvijā būs jauns administratīvo teritoriju dalījums – novadi. “Novadus nevar izveidot bez valsts atbalsta. Bijusī valdība par novadu atbalsta programmas apstiprināšanu lēma vien tad, kad bija sprukās. Turklāt neviennozīmīgs bija ministru atbalsts un pārliecība šādas programmas nepieciešamībai,” skaidro ministrs. Tas ir viens no turpmākajiem darbiem – panākt novadu izveides atbalsta programmai finansiālu segumu. Tomēr A.Radzevičs atzīst novadu veidošanas procesu kā dinamisku un norāda, ka tas ir neatgriezenisks.
RAPLM un I.Gatera nostājai pretējās domās jaunais ministrs ir arī par jauna pašvaldību likuma pieņemšanas nepieciešamību. Kā pagasta padomes priekšsēdētājs A.Radzevičs atzīst, ka spēkā esošais likums godprātīgiem pašvaldību vadītājiem ir devis iespējas strādāt. Tas nozīmē, ka ministrs atbalsta Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā izveidotās apakškomisijas viedokli strādāt pie grozījumu sagatavošanas esošajā likumā “Par pašvaldībām”.
Jautājumā par reģionālo pašvaldību izveidi ministrs izteicās pieļaujami, taču nekonkrēti, norādot, ka likumdevēja vara Latvijā pieder Saeimai.

Zaida Kalniņa,”LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!