• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašvaldības cer nebūt valdības ienaidnieks Nr.2. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2004., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrības integrācija sākas pašvaldībās

Vēl šajā numurā

17.03.2004., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldības cer nebūt valdības ienaidnieks Nr.2

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pēc divu gadu pārtraukuma sasauca rajonu padomju priekšsēdētājus un deva iespēju nepilnu stundu sarunāties ar jauno reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Andreju Radzeviču. Kā piezīmēja zālē sēdošie, līdz šim privilēģiju tikties regulāri ar ministru sev bija nodrošinājusi vien Latvijas Lielo pilsētu asociācija. “Prieks redzēt tik daudzas pazīstamas sejas,” teica ministrs Andrejs Radzevičs, ienākdams LPS sanāksmju zālē.
To, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas un LPS sadarbība būs auglīga, apliecina arī ministra izteiktais piedāvājums LPS vecākajam padomniekam Mārim Pūķim kļūt par ministrijas parlamentāro sekretāru.

Portfeļus
nolikt nevajadzēs

Bažas, ko gadiem izjūt un stoiciski iztur rajonu padomes, iespējams, ar jaunās valdības deklarācijas parakstīšanu ir kliedētas. Deklarācijā skaidri minēts, ka valdība strādās pie tieši ievēlētu reģionālo pašvaldību izveides. 2006.gads tiek minēts kā reģionālās reformas termiņš. Ministrs A.Radzevičs gan piebilda, ka, viņaprāt, tik ilgi gan strādāt pie šī darba (normatīvo aktu bāzes izveides un funkciju uzskaitījuma) patiesībā nevajadzēšot. Ja vien labi iecerēto nepārtrauks valdības maiņa.
Nesteigties un izvērtēt iespējamās reģionālo – apriņķu pašvaldību funkcijas, ko tām līdz ar finansējumu nodotu valsts pārvalde, aicināja Madonas rajona padomes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters. “Nebūsim naivi, ka ministrijas būs gatavas deleģēt funkcijas un finansējumu. Sarunas ar ministrijām būs smagas. Ar vēlmi vien decentralizēt valsts pārvaldi, nododot daļu funkciju apriņķiem, ir par maz,” teica A.Ceļapīters.

Uz novadiem ar valsts
finansiālu atbalstu

Šāda vienā teikumā izteikta ir jaunā pašvaldību ministra nostāja par administratīvi teritoriālo reformu. “Valdība strādā tikai vienu nedēļu, tādēļ par finansiālo pusi sniegt kompetentas atbildes nevaru. Finanšu ministrs apkopo pēdējā mēneša laikā iedzīvotāju labklājības celšanā Saeimā pieņemto lēmumu finansiālos apmērus,” atzina ministrs.
Pašvaldības, kas brīvprātīgā ceļā saredz vēlmi apvienoties, to drīkstēs darīt līdz 2004.gada beigām. Pašvaldību sadarbības apvienību darbības nosacījumi tiks nostiprināti nevis Administratīvi teritoriālās reformas(ATR), bet gan Pašvaldību likumā. Pašvaldību vēlēšanas 2005.gada martā notiks pilsētās, pagastos, novados, tā apliecināja A.Radzevičs.
Ministrs informēja, ka tuvākajās dienās tiks gatavoti vai nu vairāki grozījumi, vai iespējams veidots jauns ATR likumprojekts.

Zaida Kalniņa,”LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!