• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Esot darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs 13.-17.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2004., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.03.2004., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Esot darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs 13.–17.martā

15.martā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga turpinot vizīti ASV, Floridā, uzrunāja ap 200 vadošu ASV kompāniju pārstāvju un vadītāju, ieinteresējot par ekonomiskās sadarbības un investīciju iespējām Latvijā.
Prezidentes ierašanās tika sveikta ar Latvijas himnu, un bijusī ASV vēstniece Somijā, uzņēmēja Bonija Makelvīna-Hantere iepazīstināja klātesošos ar Latvijas prezidenti, saistot V.Vīķes-Freibergas likteni ar Latvijas brīvības un attīstības centieniem. “Jaunās Eiropas līdere savas dzīves brūces prezidentes amatā ir spējusi pārveidot par zvaigznēm savai tautai, panākot valsts pilntiesīgu dalību NATO un ES,” sacīja vēstniece.
Sakot runu, prezidente stāstīja par to, cik grūti Latvijai ir nācies 1918.gadā izcīnīt neatkarību un panākt uzplaukumu valsts un tās cilvēku dzīvē, ko 1940. un turomākajos okupācijas gados sagrāva Otrais pasaules karš, okupācijas režīmi un apspiestība padomju gados. “Brālis bija spiests karot pret brāli, un tā ir tikai daļa no traģēdijas, kas Latvijas tautai bija jāpārdzīvo,” sacīja V.Vīķe-Freiberga. Viņa norādīja, ka šodienas globālajā sabiedrībā ir jāvieno visi pūliņi, lai nepieļautu šādas traģēdijas. V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka ikviens var kaut ko darīt, lai cilvēki neciestu badu pasaulē un varētu baudīt labklājību un drošību.

Iepazīstinot klausītājus ar ekonomiskām sadarbības iespējām, prezidente uzsvēra, ka, kļūstot par ES dalībvalsti ar investīcijām Latvijā paveras 450 miljonu liels patēriņa tirgus, savukārt konkrēti Baltijas reģionā – ap 90 miljoniem. “Latvija vēsturiski ir bijusi tirdzniecības ceļu centrs starp austrumiem un rietumiem, starp dienvidiem un ziemeļiem, starp jūras un sauszemes ceļiem, un šodien tas joprojām ir viens no Latvijas attīstības potenciāliem,” sacīja V.Vīķe-Freiberga, informējot par valsts ekonomiskās attīstības rādītājiem un likumdošanu tiem uzņēmējiem, kas vēlas investēt valstī.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 15.martā, apmeklēja arī ASV Centrālo pavēlniecību Tampā, Floridā.
Tiekoties ar pavēlniecības vadītāju ģenerālmajoru Stīvenu Vitkombu, prezidente pārrunāja starptautisko militāro sadarbību krīžu risināšanā pasaulē, pavēlniecības darbību un sasaisti ar NATO. Sarunas laikā augstu tika novērtēta Latvijas līdzdalība miera nodrošināšanas misijās Afganistānā un Irākā, kā arī pārrunāts Afganistānas un Irākas atjaunošanas process.
Sarunā piedalījās arī NBS komandieris Gaidis Andrejs Zeibots un Latvijas NBS pārstāvji US CENTCOM – virsleitnants Gaidis Ošenieks un majors Ēvalds Krieviņš.
16.martā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tikās ar Floridas gubernatoru Džonu Elisu Bušu, kurš atzinīgi novērtēja to, ka Latvijas prezidente vizītes laikā apmeklējusi ASV Floridu, un pateicās par šo vizīti, jo Florida ir viens no nozīmīgākajiem ASV uzņēmējdarbības centriem, it sevišķi tranzīta un kuģniecības jomā. Gubernators sacīja, ka Florida ir ieinteresēta ciešāku tirdzniecisko un tūrisma attiecību veidošanā ar Eiropu un Ziemeļameriku, tāpēc Latvijas prezidentes vizīte ir laikā un ļoti lietderīga. Gubernators Dž.E.Bušs, kurš amatā ir jau sesto gadu, uzsvēra, ka galvenās darbības sfēras Floridā saistās ar tranzītu, vides aizsardzību, komunikācijām un tūrismu. Tranzīts, tūrisms un kuģniecība ir vienas no plašākajām aktivitāšu jomām, ar ko Florida ir slavena visā pasaulē.
Abas puses apmainījās viedokļiem, kā nodrošināt kvalitatīvu izglītību visiem bērniem. Gubernators interesējās par Latvijas pieredzi minoritāšu bērnu izglītībā. Prezidente informēja, ka Latvijas paraugs ir unikāls, jo Latvijā tiek nodrošināta izglītība astoņās minoritāšu valodās, vienlaikus cenšoties integrēt šos bērnus sabiedrībā caur latviešu valodas kā valsts valodas intensīvu apguvi. Gubernators atzīmēja – Floridā ir pierādījies, ka bilingvāla izglītība nav bijusi īpaši sekmīga un ka nozīmīga bērna integrācijā sabiedrībā ir intensīva oficiālās valodas apguve.
Prezidente informēja Dž.E.Bušu par Latvijas ekonomiskajām tendencēm un tirdzniecības attīstību, uzsverot, ka Latvija no šā gada 1.maija būs pilntiesīga dalībniece Eiropas Savienības (ES) tirgū un Baltijas reģions kopumā šobrīd ir viens no visdinamiskākajiem Eiropas un pasaules ekonomiskās attīstības centriem. Dž.E.Bušs augstu novērtēja Latvijas attīstību un Valsts prezidentes darbību, uzsverot, ka Latvija un V.Vīķe-Freiberga ir piemērs tam, kā kaldināt panākumus.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!