• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārvalstu investori tiekas ar valdību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2004., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Japānas uzņēmēji Latvijā

Vēl šajā numurā

18.03.2004., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārvalstu investori tiekas ar valdību

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) ir sabiedriska organizācija, kas apvieno dažādu valstu un nozaru uzņēmumus, kuri Latvijā veikuši būtiskas investīcijas, kā arī sešu valstu tirdzniecības palātas. ĀIPL pārstāvošo investoru vidū ir, piemēram, “Coca – Cola HBC Latvia” , “Ernst & Young Baltic”, “Vereinsbank Riga”, “Latvija Statoil” un citi rūpniecības, tirdzniecības un pakalpojumu sfērās strādājoši uzņēmumi. Jāatzīmē, ka ĀIPL biedru uzņēmumu tiešo investīciju kopsumma Latvijā ir 240 miljoni latu. Organizācijas mērķis ir Latvijas uzņēmējdarbības vides uzlabošana un sakārtošana, kas panākama, aktīvi sadarbojoties ar valdību. Kopš 1999.gada tiek organizētas tā dēvētās Augstā līmeņa tikšanās, kuru ietvaros Latvijas valdības pārstāvji un investori izvērtē uzņēmējdarbības problēmas un meklē iespējamos risinājumus. ĀIPL ietvaros darbojas nodokļu, muitas, nekustamo īpašumu, sabiedriskā iepirkuma un juridisko jautājumu komitejas, kuru locekļi ir uzņēmēji un šo jomu eksperti. Komitejas izstrādā un valsts institūcijām iesniedz priekšlikumus uzņēmējdarbības šķēršļu likvidēšanai.
Vakar notika jau septītā Augstā līmeņa tikšanās. Valdību tajā pārstāvēja Latvijas Republikas Ministru prezidents Indulis Emsis, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, ekonomikas ministrs Juris Lujāns, kā arī citas augstas amatpersonas. Savukārt no ĀIPL puses sarunas vadīja “Linstow AS” valdes priekšsēdētājs, “Anders Willemsen Group” rīkotājdirektors Arvids Grundešēns, piedaloties daudzu nozīmīgu uzņēmumu pārstāvjiem.
Tikšanās noslēgumā valdība un ĀIPL rīkoja preses konferenci, kurā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tika iepazīstināti ar sarunās pārspriesto, gūtajām atziņām un turpmākajiem plāniem biznesa vides sakārtošanā. Ministru prezidenta biedrs A. Šlesers atzīmēja, ka viens no investoru un valdības sadarbības mērķiem ir likumdošanas pilnveidošana un saskaņošana ar Eiropas Savienības normām. “Jāsaprot, ka pēc 1.maija ārvalstu investoriem Latvijā būs gluži cits statuss – faktiski vairs nebūs atšķirības starp lokālajiem un ārzemju investoriem”, sacīja A. Šlesers. Viņš arī pauda gandarījumu, ka daudzi investoru priekšlikumi pārtapuši reālos projektos un normatīvo aktu grozījumos, un izteica nožēlu, ka pagaidām nav izdevies realizēt nepieciešamo nekustamā īpašuma nodokļa samazinājumu no pašreizējā pusotra procenta līdz pusprocentam. Ministru prezidenta biedrs uzsvēra, ka šāds nodokļu samazinājums nozīmē ne tikai mazākus Valsts kases ieņēmumus, bet arī lielākas investīcijas, jaunas darba vietas un vispārēju ekonomikas aktivizēšanos. A. Šlesers arī norādīja, ka Latvijā lielas izaugsmes iespējas vēl ir daudzām uzņēmējdarbības sfērām, tostarp, piemēram, tūrismam. Šā biznesa attīstībā liela nozīme ir dažādiem mākslas un sporta pasākumiem ar pasaules rezonansi, tāpēc Ministru prezidenta biedrs pauda pārliecību, ka pasaules čempionāts hokejā mūsu valstī tomēr notiks.
Arvids Grundešēns pilnīgi piekrita A. Šlesera sacītajam un atzīmēja arī nepieciešamību pilnveidot un uzlabot nekustamā īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodiku, norādot, ka nekustamais īpašums ir jebkuras uzņēmējdarbības neatņemama sastāvdaļa. Kā pozitīvu piemēru A. Grundešēns minēja Latvijā maksājamo uzņēmuma nodokli, kura likme ir viena no zemākajām Eiropā. Savukārt ĀIPL valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa (“ Latvijas Statoil”) preses konferences nobeigumā akcentēja ES strukturālo fondu apgūšanas nozīmi un izteica cerību, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai uzticētā fondu administrācija nodrošinās šā procesa taisnīgumu un “caurspīdīgumu”.

Lappusi sagatavoja Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!