• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Irākā drošība ienāk lēni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2004., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

19.03.2004., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Irākā drošība ienāk lēni

Airis Rikveilis, Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktors

ARMIJA3.PNG (103400 bytes)
Pagājušajā nedēļā mūsu sapieri Almahavīlas munīcijas noliktavā iznīcināja 12 602 sprādzienbīstamus priekšmetus

Šonedēļ aprit gads kopš kaismīgajām debatēm Saeimā, kad parlamentārieši garas stundas lēma par nepieciešamību mūsu valstij līdzdarboties miera nodrošināšanas misijā Irākā. Pateicoties Saeimas pārliecinošajam atbalstam, Latvijas karavīri dienestu Irākā sāka pērnā gada maijā. Pirmajā misijā uz Irāku devās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) 1. kājnieku bataljona vads un nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kuri dienēja ASV spēku sastāvā Kirkūkas lidostā. Augustā dienestu Irākā sāka Latvijas kontingenta rota Polijas Daudznacionālo spēku divīzijas sastāvā. Janvārī un februārī šos karavīrus nomainīja nākamie, un kopumā Irākā šobrīd dien 120 Latvijas virsnieku, instruktoru un kareivju.

Miera joprojām nav

Kad novembra sākumā Aizsardzības ministrijas delegācijas sastāvā man bija izdevība apmeklēt Irāku, šajā valstī par drošību runāt nebija iespējams. ASV militārās policijas apsardze Bagdādē, stingrie drošības pasākumi, laiku pa laikam skaidri dzirdamā šaudīšanās nepārprotami liecināja, ka, neraugoties uz pasludināto mieru, Irākas galvaspilsēta joprojām ir militāru nemieru pārpilna. Tomēr ārpus tā sauktā sunnītu trīsstūra, kas iekļauj apdzīvotās vietas starp Fallūdžu, Bagdādi un Sadama Huseina dzimto pilsētu Tikrītu, situācija jau kopš aktīvās militārās darbības beigām ir bijusi daudz mierīgāka. Tas bija jūtams, apmeklējot Latvijas kontingentu gan senajā Babilonā, gan Alhillā, gan Kirkūkā. Mūsu karavīru dienesta vietās koalīcijas militārpersonu uz ielām bija krietni vien mazāk, vairāk situāciju kontrolēja vietējie policisti un civilās aizsardzības korpusa speciālisti.

Pēc četriem mēnešiem situācija Irākā joprojām nav uzlabojusies un ir vērtējama kā ļoti sarežģīta. Joprojām saglabājas terora aktu draudi koalīcijas spēku karavīriem, to nopietnību pierāda gan sprādziens pie koalīcijas spēku bāzes Kerbelā, gan uzbrukums Daudznacionālo spēku bāzei Alhillā. Kā izriet no uzbrukumu analīzes, teroristi mērķus izvēlas arvien rūpīgāk – tā, lai tie radītu pēc iespējas lielāku rezonansi irākiešu vidū un atturētu viņus no vēlmes sadarboties ar jauno varu. Uzbrukumi kopumā kļūst precīzāki, tomēr to skaitam vairs nav tendence

ARMIJA1.PNG (133034 bytes)
Latvijas karavīri Babilonā pie Ištaras vārtiem. No kreisās: virsnieka vietnieki Didzis Šarkovskis un Valērijs Kaškurs, kapteinis Andris Rieksts, virsnieka vietnieks Imants Dičs un virsleitnants Normunds Staģītis. Kopš pagājušā gada novembra viņi kopā iznīcinājuši desmitiem tūkstošu dažādu rūpnieciski ražotu un paštaisītu spridzekļu
Foto: Airis Rikveilis

palielināties, kas liecina par uzbrucēju nespēju veikt nopietnus uzbrukumus ilgstošā laika posmā. Tomēr viņu rīcībā arvien ir pietiekami daudz dažādu līdzekļu, lai mēģinātu ar terora aktiem un diversijām graut trauslo stabilitāti Irākā. Koalīcijas spēku karavīri ne reizi vien spējuši apturēt bruņotus bandītus, pirms viņi bijuši gatavi izdarīt terora aktus. Šādu situāciju apstiprina arī Latvijas kontingenta Irākā komandieris pulkvežleitnants Igors Rajevs, kurš norāda, ka tikai pirms neilga laika arī mūsu valsts karavīriem izdevies pieķert teroristus brīdī, kad tie jau lādējuši raķetes paštaisītās palaišanas iekārtās.
Vēl viens apdraudējums: spontānas vietējo iedzīvotāju demonstrācijas, kurās tiek protestēts pret visu –pret amerikāņiem, vietējiem, pret citzemju karaspēka militāro klātbūtni, pret teroristiem un slepkavām. Pierādījums tam, cik grūti ir nodrošināt likumību, pēc koalīcijas karavīru stāstītā, bija vērojams brīdī, kad Irākas policisti aizturēja teroristu grupu, kurus vainoja postošo sprādzienu izraisīšanā šiītu reliģisko svētku laikā Kerbelā marta sākumā. Deviņus aizdomās turamos policistiem izdevās aizturēt, bet desmito trakojošais pūlis pakāra turpat ielas vidū.
Situācijas attīstība Irākā tomēr liecina, ka teroristiem acīmredzami neizdodas apturēt Irākas atjaunošanas procesu. Par spīti visiem kaitniecības un sabotāžas mēģinājumiem, Irākas galvenā rūpniecības nozare – naftas ieguve – tiek atjaunota, tāpat arī ūdensvada un kanalizācijas sistēmas. Elektrības ražošana Irākā ir teju sasniegusi pirmskara līmeni. Irākiešu vēlme dzīvot normālu ikdienas dzīvi vērojama arī pagaidu pārvaldes padomes locekļu vienbalsīgajā atbalstā jaunajai valsts konstitūcijai, kas paredz pagaidu likumdevēja ievēlēšanu jau 2005. gadā. Tiesa, amerikāņi gan joprojām nevar pateikt, kad būtu iespējams ārvalstu militāristu klātbūtni Irākā samazināt. Situācijas normalizācija valstī tomēr netiek prognozēta tik drīz.
Jau iepriekš norādīts, ka viens no civilās administrācijas pamatuzdevumiem situācijas stabilizācijā būs nepieciešamība Irākas pārvaldē vairāk iesaistīt vietējos iedzīvotājus. Šķiet, ka ASV veidotā Irākas Civilā administrācija rudenī solīto ir izpildījusi – irākiešiem arvien vairāk tiek dota iespēja iesaistīties valsts pārvaldes darbā, tostarp armijas, policijas un civilās aizsardzības vienību darbā, kas ir vienīgais garants situācijas pakāpeniskai stabilizācijai un stipras valsts varas izveidei.

Skarbie ikdienas
pienākumi

120 vīru lielā Latvijas kontingenta Irākā komandieris pulkvežleitnants Igors Rajevs stāsta, ka Latvijas karavīri, kas aktīvi piedalās dažādu nelikumīgu darbību novēršanā, dienestu veic

NBS karavīru dislokācijas vietas Irākā (kopā 120 karavīri)

CIHTM1.JPG (33134 bytes)

grūtos apstākļos. Mūsu karavīri Irākā ir izvietoti Alhillā, Kerbelā, Babilonā un Bagdādē.
Alhillā dien vairāk nekā simt Latvijas karavīru. Kājnieku rotas atbildības rajons kopš mūsu karavīru izvietošanās Alhillas un Alhašīmījas apkaimē ir palicis gandrīz nemainīgs. Galvenie rotas karavīru uzdevumi aptuveni 80 reiz 60 kilometru plašā teritorijā joprojām ir bloķēšanas un meklēšanas operāciju veikšana, atbildības rajona patrulēšana dienā un naktī, konvoju apsardze, Irākas Civilās aizsardzības korpusa (Iraqi Civil Defence Corps) vienības apmācība, kā arī izvietojuma apsardze.
Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) vienība, kas no Irākas ziemeļu pilsētas Kirkūkas lidostas jau pagājušā gada nogalē tika pārcelta uz Kerbelas bāzi un pavisam nesen uz Babilonu, pilda jau par tradicionālajiem kļuvušos uzdevumus dažādu sprāgstvielu un munīcijas iznīcināšanā. Mūsu karavīru veikums ir tiešām iespaidīgs: kopš pagājušā gada maija viņi neitralizējuši teju 200 000 dažādu vecā režīma armijas munīcijas vienību, un tās daudzums katru nedēļu pieaug par vairākiem desmitiem tūkstošu. Mēs varam būt lepni par saviem karavīriem arī tāpēc, ka viņu veikums starptautiskajā militārajā vidē jau ir novērtēts, uzticot viņiem arī citu valstu atmīnētāju vienību komandēšanu, kas uzskatāms par lielu mūsu karavīru sasniegumu.

Turpmāk – nobeigums

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!