• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvnieku atkritumu pārstrāde aktuāla līdz gada beigām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2004., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām sociālajā politikā pēc 1.maija

Vēl šajā numurā

19.03.2004., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīvnieku atkritumu pārstrāde aktuāla līdz gada beigām

Viens no jautājumiem, kas bija sakārtojams līdz 1.maijam, ir dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrāde vai iznīcināšana. Šis bija aizrādījums, kas minēts Eiropas Komisijas pērnā gada ziņojumā. Vakar, 17.martā, preses konferencē zemkopības ministrs Mārtiņš Roze norādīja, ka ar iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) Latvija būs gatava ieviest minimālās dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu iznīcināšanas prasības, bet līdz šā gada beigām šo sfēru plānots sakārtot pilnībā. Plāns, kurā norādīts, kā dzīvnieku izcelsmes atkritumi tiks savākti, pārstrādāti un iznīcināti, jau nosūtīts Eiropas Komisijai, teic M.Roze.

Interesentu netrūkst

1.maijā Latvijā vēl nebūs iespējams dzīvnieku izcelsmes atkritumus pārstrādāt vai iznīcināt. Sākotnēji atkritumi varētu tikt uzglabāti poligonos. Paredzētas arī iespējas atkritumus pēc to bīstamības pakāpes šķirot un pārstrādāt atsevišķi. Ministrs sacīja, ka ir iespēja minētos atkritumus sadedzināt, par ko notiek sarunas ar būvmateriālu ražotāju AS “Brocēni”. Ir uzņēmumi, kuri gatavojas pilnīgai dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu sadedzināšanai. Par vienu no projektiem tuvāko nedēļu laikā tiks saņemts ietekmes uz vidi novērtējums. Ministrs norāda, ka interesi par dzīvnieku izcelsmes atkritumu iznīcināšanu ir izrādījuši vairāki uzņēmumi. Tomēr neviens no šiem uzņēmumiem neplāno iznīcināt tikai dzīvnieku izcelsmes atkritumus. Daļa uzņēmumu līdztekus gatavi iznīcināt sadzīves, daļa – bīstamos ķīmiskos atkritumus.
“Pagaidām šis jautājums ir aktuāls, tomēr līdz gada beigām tas, visticamāk, tiks noņemts no dienaskārtības. Lai arī ar iestāšanās brīdi pilnībā šos atkritumus nevarēsim pārstrādāt vai iznīcināt, tomēr ES prasības mēs izpildīsim pilnībā,” norāda M.Roze.

Neievedīsim
atkritumus pārstrādei

M. Roze uzsver, ka uzņēmēju interese par dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrādi vai iznīcināšanu nevarētu sekmēt šo atkritumu ievešanu. “Mēs jau esam deklarējuši visiem interesentiem, ka Latvija nevēlas ievest šādus atkritumus pārstrādei. Mēs neplānojam pārstrādāt ievestos atkritumus. Lai tos ievestu, nepieciešams saņemt atļauju. Savukārt atļaujas saņemšanai ir stingri noteikta kārtība. Pašlaik nav doma mainīt pastāvošo kārtību.”
Pagājušā gada novembrī Eiropas Komisija ziņojumā Latvijai norādījusi uz nepieciešamību atbilstoši ES standartiem iznīcināt dzīvnieku izcelsmes atkritumus. To nepareiza pārstrāde var izraisīt cilvēkiem un dzīvniekiem bīstamu infekciju izplatīšanos. Atkritumi sadedzināmi speciālās iekārtās, bet, ja valstij tādu nav, transportējami uz citu valsti.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!