• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Itālijas attiecības ir teicamas

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Austrijas “Der Standard” informē: “ES prezidējošā valsts Īrija grib noteikt termiņu sarunu pabeigšanai par jauno ES konstitūciju, savukārt Lielbritānijas valdība mazina cerības panākt vienošanos jau gaidāmajā ES augstākā līmeņa sanāksmē. Turklāt Komisija plāno jau iepriekš pieņemt konstitūcijas solidaritātes klauzulu, kas jautājumu par aizsardzību pret terorismu sasaistītu ar ES pamatlikumu.”

Krievijas “Gazeta” apgalvo, ka Latvija esot vienīgā valsts Baltijā, kur katru gadu tiek godināta SS leģiona piemiņa. Uzsvērts, ka Lietuvā un Igaunijā arī pastāvējušas leģiona vienības, tomēr šīs abas valstis jau sen esot aizliegušas rīkot jebkādus leģionāru piemiņas pasākumus. Atzīmēts, ka atceres pasākumos piedalījušies arī Saeimas deputāti un augstākās policijas amatpersonas.

Austrijas “Die Presse” raksta: “Pēc sociālistu uzvaras vēlēšanās Spānijā Austrijas ārlietu ministre domā, ka jūnijā būs iespējams panākt vienošanos par ES konstitūciju. Principā ļoti apsveicams esot “dubultā vairākuma“ modelis. Taču esot jāizstrādā kopēja pakete un jāsaprot, ka konstitūcija ir ļoti nepieciešama un ka tās dēļ visiem jābūt gataviem uz zināmu piekāpšanos.”

Polijas “Gazeta Wyborcza” spriež: “Pazīmes liecina, ka drīzumā izbeigsies pata stāvoklis jautājumā par turpmāko balsošanas kārtību ES. Briselē apstiprina, ka Nicas līguma nosacījumi varētu būt spēkā līdz pat 2012. vai 2014.gadam, bet lēmumu par sistēmas maiņu pieņemtu ES galotņu sanāksme 2009.gadā. Par izejas punktu kompromisa sasniegšanai varētu pieņemt kanclera Gerharda Šrēdera ierosinājumu.”

Vācijas “Berliner Zeitung” raksta: “Spānijas ministru prezidentam Asnaram bieži pārmeta, ka viņš savu valsti uzskata par Eiropas nabu. Ar nepiekāpību sarunās par finansēm, bezgalīgo uzticību ASV un ar „nē“ ES konstitūcijai premjers uztrauca un pat sadusmoja daudzus kolēģus. Tagad vēsture atzīst, ka viņam ir taisnība: pēc tam, kad Asnara konservatīvie zaudēja parlamenta vēlēšanās, Eiropā pēkšņi viss norisinās ap Spāniju. Uz nākamo valdību Madridē tiek liktas lielas cerības jau tagad, pirms tā pārņēmusi lietas. Gandrīz visi pēdējo mēnešu samezglojumi Eiropā ir jāatrisina spāņu sociālistiem.”

Angļu “The Guardian” spriež: “ASV un Lielbritānija pašlaik izjūt izolāciju. Arī Spānija ir atstājusi proamerikānisko nometni Irākas kara jautājumā. Tagad kļūst redzamas sekas tam, ka valdības vispār neieklausās sabiedriskajā domā. Spānijas bijusī valdība ignorēja tautas viedokli, un rezultāts ir redzams. Arī Blēra leiboristi nākamajās vēlēšanās var necerēt uz tautas atbalstu.”

ASV “Christian Science Monitor” spriež: “Vai Spānijas jaunais premjers jutīsies “kā mājās” Parīzē un Berlīnē, kas neatbalsta ASV centienus terorisma apkarošanā? Ja atbilde ir “jā”, tad Eiropa pieļauj lielu kļūdu. Eiropai tagad stāv priekšā daudz darba – jaunas birokrātiskas struktūras nav jāveido, jāizmanto esošās – Eiropols ir piemērota struktūra, lai nodarbotos ar pretterorisma jautājumiem. Tāpat ES uzdevums būtu ciešāk iesaistīt desmit jaunās dalībvalstis terorisma apkarošanā.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!