• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Itālijas vicepremjerministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2004.gada 18.marta sanāksmē

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Par Itālijas vicepremjerministra darba vizīti Latvijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 22.martā, Rīgas pilī tikās ar Itālijas vicepremjerministru Džanfranko Fini.
Nododot sveicienus no Itālijas prezidenta Karlo Čampi, Dž.Fini uzsvēra labās un draudzīgās attiecības starp Latviju un Itāliju, kā arī abu valstu sadarbības potenciālu ES kontekstā. V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka ar prieku gaida Itālijas prezidenta valstsvizīti Latvijā šā gada aprīlī.
Pārrunājot jaunās Eiropas tematiku, Dž.Fini uzsvēra, ka “Eiropa drīzāk atkalapvienojas, nevis paplašinās. Latvieši vienmēr ir bijuši eiropieši, kaut arī vēstures līkloči šo faktu ir gribējuši izdzēst pagājušā gadsimta otrajā pusē”. Abas puses bija vienisprātis, ka “jaunajās Eiropas mājās mums pavērsies ciešāku attiecību iespējas kultūras, ekonomikas un starptautiskās sadarbības jomās”. Prezidente sarunā uzsvēra Latvijas zinātnisko un akadēmisko potenciālu, un Dž.Fini pauda Itālijas ieinteresētību abu valstu zinātnieku sadarbībā, kā arī izteica savas valsts gatavību nodot Latvijai savu pieredzi attiecībā uz publisko administrāciju ES kontekstā. V.Vīķe-Freiberga arī sacīja, ka kultūras sadarbībā būtu lietderīgi paplašināt savstarpējus literatūras daiļdarbu tulkojumus un kontaktus starp radošās inteliģences pārstāvjiem.
Apspriests topošais Eiropas konvencionālais līgums, kā arī pārrunātas šābrīža Īrijas un nākamā gada otrajā pusē gaidāmā Nīderlandes ES prezidentūras.

Valsts prezidenta preses dienests


Vakar, 22.martā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Itālijas Republikas vicepremjeru Džanfranko Fini.
Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Itālijas attiecības vērtējamas kā ļoti labas – gan divpusējie kontakti, gan arī starptautisko organizāciju sadarbība. Spilgts apliecinājums tam ir vairākas augstākā līmeņa amatpersonu tikšanās, tostarp arī iespējamā Itālijas prezidenta vizīte Latvijā.
Novērtējot sadarbības nozīmību, Saeimas priekšsēdētāja un Itālijas vicepremjers īpaši uzsvēra aktīvu dalību Eiropas Savienības (ES) jautājumu kopīgā risināšanā. Dž.Fini izteica atzinību Latvijas pārstāvju darbam Eiropas Konventā, atzīstot to par pamanāmu un klātesošu. Pārrunājot konstitucionālo līgumu, sarunas dalībnieki akcentēja tajā ietverto subsidiaritātes principu un uzsvēra nacionālo parlamentu un Eiropas Parlamenta lomu Eiropā. I.Ūdre sacīja, ka nozīmīga ir nacionālo parlamentu ietekme uz ES procesiem. To kompetencē ir likumdošanas funkcijas, tostarp valsts budžeta un arī ES budžeta apstiprināšana, kā arī kontrole pār budžeta izlietojumu un nacionālo interešu nodrošināšanu ES.
Puses pārrunāja arī gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, atzīstot, ka ir svarīgi, lai Briselē nokļūtu tie cilvēki, kas ir kompetenti ES lēmumu pieņemšanas procesos un spēj, sadarbojoties politiskajās grupās, aizstāvēt nacionālās un reģionālās intereses.
Sarunas dalībnieki bija vienisprātis – ES jauno kaimiņu politika, starpreģionālā sadarbība un robežkontroles jautājumi ir Latvijas un Itālijas visciešāko interešu sfērā. I.Ūdre uzsvēra, ka Latvija aktīvi sadarbojas ar valstīm, kuras vēlas nostiprināt demokrātiju, piemēram, Gruziju. “Integrācijas procesā, realizējot nozīmīgas reformas un pārņemot ES likumdošanu, Latvija ir ieguvusi unikālu demokrātijas attīstības pieredzi, kurā esam gatavi dalīties ar citiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tikšanās noslēgumā tika pausta cerība, ka Latvija un Itālija sekmīgi turpinās divpusējās attiecības un aktīvu sadarbību Eiropas Savienībā.

Saeimas preses dienests


Vakar, 22. martā, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers tikās ar Itālijas premjerministra vietnieku Džanfranko Fini, lai pārrunātu abu valstu ekonomiskās sadarbības perspektīvas. Itālijas premjerministra vietnieks izteica Ministru prezidenta biedram uzaicinājumu jau tuvākajā laikā pēc 1. maija ierasties oficiālā vizītē Itālijā, ko Ministru prezidenta biedrs ar gandarījumu pieņēma.
Ņemot vērā jaunās iespējas, ko paver drīzā Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, abas puses pauda pārliecību par nepieciešamību aktivizēt Latvijas un Itālijas ekonomisko sadarbību. A.Šlesers uzsvēra, ka Latvijas puse būtu gandarīta “ja labās politiskās attiecības mūsu valstu starpā pāraugtu izcili labā ekonomiskā sadarbībā.” Savukārt Itālijas puse novērtēja Latvijas lomu “kā sava veida tramplīnam” ES valstu attiecībās ar Krievijas Federāciju un NVS valstīm. Dž.Fini arī atzīmēja, ka Latviju un Itāliju vienojošs elements ir mazo un vidējo uzņēmumu nozīme abu valstu ekonomikā, un apliecināja Itālijas uzņēmēju interesi par Latviju.
Minot tūrisma nozari kā vienu no nozīmīgākajām sadarbības jomām, abas puses uzsvēra tiešo avioreisu un starptautiski atzītu viesnīcu ķēžu nozīmi tūrisma attīstībai. A.Šlesers pauda gandarījumu par aviokompānijas “AirBaltic” lēmumu uzsākt regulārus lidojumus maršrutā Rīga-Milāna. Savukārt Dž.Fini apliecināja, ka drīzā Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā noteikti vairos Itālijas iedzīvotāju interesi par Latviju. Šim nolūkam nepieciešams risināt jautājumu par Rīgas un Latvijas iekļaušanu Itālijas tūrisma operatoru piedāvātajās ceļojumu programmās.
Tikšanās laikā tika pārrunātas arī iespējas aktivizēt divpusējo sadarbību zinātnes un izglītības jomās, kā arī valsts pārvaldes jautājumos.
Pārrunājot ES nākotnes jautājumus, Itālijas vicepremjers uzsvēra nepieciešamību līdztekus diskusijām par jauno ES Finanšu ietvaru pēc 2007. gada panākt valstu politisko vienošanos, pieņemot ES Konstitucionālo līgumu.
Sarunas gaitā tika pārrunāti arī starptautiskās drošības jautājumi, situācija Irākā un Tuvajos Austrumos un Eiropas Savienības loma miera un drošības uzturēšanā.

Ministru prezidenta biedra birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!