• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavā plūdu briesmas briest. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2004., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86016

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komandējumiem nav laika

Vēl šajā numurā

24.03.2004., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daugavā plūdu briesmas briest

Ūdens līmeņa celšanās Daugavā mudinājusi izsludināt ārkārtas situāciju Jēkabpils rajonā. Tas pats noticis Rēzeknē, kur applūšanas draudus radījusi Rēzeknes upe, bet Pļaviņās plūdus vēl tikai gaida.

Daugavā pie Jēkabpils vakar ledus sastrēgumi izgājuši un ūdens līmenis krities par pusotru metru. Taču ārkārtas situācija pilsētā un Salas pagastā izsludināta, rēķinoties ar to, ka ledus un ūdens celšanās vēl var tuvoties no upes augšteces. Iepriekš applūšana draudēja 24 dzīvojamajām mājām, no kurām 20 atrodas Sakas salā. No apdraudētajām ēkām evakuēti mājlopi, taču cilvēki, kuri piekodināti sadarboties ar glābšanas dienestiem, pamest mājas nav piekrituši.
Arī Rēzeknē, appludinot četras mājas un nopietni apdraudot vēl citas, aizvadītajās dienās ievērojami cēlies ūdens līmenis. Pilsētā joprojām noteikts ārkārtas stāvoklis, kas nozīmē visu operatīvo dienestu darbu paaugstinātā gatavības režīmā. Vakar gan situācija stabilizējusies, taču jau tuvākajā laikā tiek gaidīts jauns sniega kušanas izraisīts ūdens līmeņa kāpums. Par radušos situāciju un iespējamo evakuāciju, kad upe jau pārsniegusi kritisko robežu, brīdināti vairāku pilsētas ielu iedzīvotāji.
Kritisku situāciju, kad ūdeņi draud iziet no krastiem, sinoptiķi prognozē arī Daugavā pie Pļaviņām, kur jau sākusies ledus kustēšanās. Tradicionāli šeit bīstamajā vietā pie Zeļķu tilta pagaidām plūdu draudi nav novēroti, taču abpus tā izveidojušies ledus sastrēgumi, kuri var izraisīt ūdens līmeņa celšanos. Arī Pļaviņās gaidāmās plūdu briesmas tiek saistītas ar ledus nākšanu no Daugavas augšteces. Daugavā šogad prognozē 1994. gada – iepriekšējo lielo palu – ūdens līmeņa augstuma iespēju, kas var apdraudēt zemākās piekrastes teritorijas Jēkabpils, Daugavpils un Preiļu rajonā.
Saistībā ar bīstamo situāciju vakar no rīta tika sasaukta Valsts ārkārtējo situāciju komisijas sēde. Izvērtēt stāvokli apdraudētajās vietās un dienestu sagatavotību pēcpusdienā ar helikopteru devās iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Aivars Straume.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!