• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tuberkuloze ir visas sabiedrības problēma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2004., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 22. martā, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

25.03.2004., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tuberkuloze ir visas sabiedrības problēma

LEIMANIS.PNG (113141 bytes)
Jānis Leimanis
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Iespējams, arī tagad Aleksandra Dimā Violeta un Ēriha Marijas Remarka Patrīcija nekļūtu par laimīgām sievām un mātēm, taču cēlonis tam noteikti nebūtu tuberkuloze. Mūsdienās šī ir pilnībā ārstējama slimība – ar nosacījumu, ja stingri tiek ievērots ārstēšanās režīms. Pasaulē gada laikā ar tuberkulozi saslimst 8 miljoni un nomirst 3 miljoni cilvēku vai nu zāļu nepieejamības, vai to nelietošanas dēļ.
Latvijā vislielākais tuberkulozes slimnieku skaits bija 2000. gadā – 1729. Pateicoties valsts atbalstam un jaunākās paaudzes medikamentu pieejamībai, situācijai ir tendence uzlaboties. Pagājušajā gadā šis skaitlis saruka līdz 1481, no tiem 110 bija bērni. 75% gadījumu tika konstatēta plaušu tuberkuloze.
Kā vakar, 24. martā, preses konferencē uzsvēra Ministru prezidenta padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Stobova, tuberkuloze ir viens no kritērijiem valsts attīstībai. Jo ir tieša saistība starp nabadzību un risku saslimt ar tuberkulozi, tādēļ speciālisti to dēvē par sociālo slimību. Par to liecina arī tuberkulozes slimnieku sastāvs: 48,2% saslimšanas brīdī bijuši bezdarbnieki, 30,3% – ļaunprātīgi alkohola lietotāji, 10,5% cilvēku saslimuši apcietinājumā.
Ja slimnieks neārstējas, viņš gadā var inficēt 10–15 citus cilvēkus. Taču vairums cilvēku, kuri inficējušies, nekad neslimo ar tuberkulozi, jo viņu imūnsistēma spēj infekciju nomākt un ierobežot. Statistika liecina, ka tikai 5–10% inficēto cilvēku saslimst. Taču infekciju var “atdzīvināt”, piemēram, inficēšanās ar AIDS, citas smagas slimības, kā arī nepilnvērtīgs uzturs.
Latvijā liela problēma ir multirezistentā jeb pret medikamentiem nejutīgā saslimstības forma, kas konstatēta desmitajai daļai slimnieku. Kā pastāstīja Pasaules veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, multirezistence ir sastopama tieši Baltijas valstīs. Jo padomju gados tām, atšķirībā no citām republikām, bija nauda zāļu iepirkšanai. Taču tie bija lēti un nekvalitatīvi medikamenti, pie kuriem organisms pierada, un neradīja vēlamo efektu.
Efektīvākā metode multirezistentās tuberkulozes ārstēšanai ir tieši uzraugāmās ārstēšanas īsais kurss (DOTS), kas ilgst sešus mēnešus. Tā laikā ir regulāri jālieto zāles, neizlaižot nevienu devu. Parastā prakse – tās tiek izdzertas medicīnas darbinieka klātbūtnē.
Kā uzsvēra Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra direktors Jānis Leimanis, šīs slimības ārstēšanā cieši jāsadarbojas mediķiem un sociālajiem darbiniekiem, kas bieži uzrauga, vai un kā slimnieks ārstējas.
Un katru gadu ikviens Latvijas iedzīvotājs var veikt anonīmo bezmaksas fluorogrāfisko pārbaudi, lai noskaidrotu, vai nav inficējies ar tuberkulozi.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!